Budda z Moulmain
Budda z Moulmain
![[Obrazek: budda1.jpg]](http://1.bp.blogspot.com/-qcpxJrBYUZc/UHkHvPinY2I/AAAAAAAAADA/b9DoF-scYrU/s1600/budda1.jpg)
Warto jednak w tym miejscu dodać, że stworzone zostało to pod czujnym okiem pewnego złotnika z Legnicy. Grawerka niestety komputerowa, ale i tak mi się podoba. A jak wam się podoba? Zależy mi, jak zawsze z resztą na szczerych opiniach 
Rudyard Kipling - Mandalay
(...)
Płynąć chcę na wschód,za Suez,gdzie jest dobrem każde zło,
Gdzie przykazań brak dziesięciu i pić można,aż po dno.
Bo świątynny dzwon przyzywa i tam tylko być już chcę -
Przed pagodą starą w Moulmein,tam gdzie morza senny brzeg.
Na szlaku do Mandalay,gdzie flotylli dawnej cień;
Nasi chorzy tam leżeli,gdyśmy szli na Mandalay !
(przeł.M.Słomczyński)
Ten wiersz został zamieszczony przez Joe Alexa - Macieja Słomczyńskiego. W książce jest tak wiele opisów figur z brązu, które były tworzone ku czci Buddy. Chciałem wykonać coś o tematyce i oto jest:
![[Obrazek: budda1.jpg]](http://1.bp.blogspot.com/-qcpxJrBYUZc/UHkHvPinY2I/AAAAAAAAADA/b9DoF-scYrU/s1600/budda1.jpg)
Jest to ponadto pierwsza praca, której nie wstydzę się pokazać publicznie
Warto jednak w tym miejscu dodać, że stworzone zostało to pod czujnym okiem pewnego złotnika z Legnicy. Grawerka niestety komputerowa, ale i tak mi się podoba. A jak wam się podoba? Zależy mi, jak zawsze z resztą na szczerych opiniach 
Ponadto mam pytanie. Mógłbym się u nich uczyć, ale musiałbym wtedy rzucić szkołę i robić zaocznie. Jestem w technikum na kierunku technik informatyk, mały związek ze złotnictwem. Jakie są wasze opinie, jak na razie i tak mogę do nich przychodzić, po parę godzin dziennie, uczę się, ale to za mało czasu.
No i pojawia się jeszcze jedno pytanie, to jest medalion, więc trzeba też go odpowiednio nosić, medalion jest elementem biżuterii męskiej, czy damskiej? I do czego go zakładać?
Pozdrawiam
Przemek
Przemku...masz fantazje. A na poważnie to wszystko idzie w dobrą stronę. Na razie te parę godzin dziennie wystarczy Ci aby się kształcić. Skończ technikum ale nadal kształć się w złotniczym fachu a jeśli w końcu stwierdzisz, że to jest to -to po prostu odrzuć wszystko inne i rób tylko to co lubisz robić i co daje Ci satysfakcje. Profity tez przyjdą z czasem bo ludzie docenią włożone serce w tą prace. Wiem po sobie. Jestem mgr inż. od czegoś innego oraz złotnikiem. Pozdrawiam.

Wykształcenie oficjalne to jedno, zawód wyuczony i wykonywany często nie ma z tym nic wspólnego.
Możesz się uczyć jubilerstwa i sprawia Ci to radość, więc idź w tym kierunku.
Medalion naprawdę przecudnej urody. Akurat medaliki może nosić i kobieta i mężczyzna. Są uniwersalne. Klasyczne medaliki religijne (często poświęcone) noszone są bezpośrednio na ciele, pod ubraniem, dla osób wierzących w ich moc przynoszą szczęście lub mają inne cudowne właściwości
Ale można oczywiście nosić też na wierzchu.
Dominko, ten wyrób nie jest na sprzedaż, wiąże mnie sentyment do niego, ale chyba niedługo znów zacznę coś wytwarzać.
Wardziks zabawne, bo patrząc na ostatni rok, mógłbym napisać poradnik: "O chłopaku, który zapomniał, że zbiera na narzędzia złotnicze"
Lepiej późno sobie o tym przypomnieć, niż później lub wcale 
Bardzo ładnie to wyszło!