czym lutowac filigran?
czym lutowac filigran?
) a moze jest jakis inny przepis, sposob? znalazlam tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=FcVhkq4nx...c3xZ2dFJng
7:05 min filmu
przepis na lut do filigranu. czy ktos moze zna te metode? ten Pan mowi ze miesza 'na oko'
) a moze jest jakis inny przepis, sposob?
i czy ten stelaz do filigranu lutuje sie zwyklym lutem? srednim, miekkim? czy ten lut nie rozplynie sie pozniej na filigranowe wypelnienie?
bede wdzieczna za wskazowki.

Przecież prób nie wykonuje się na kilkudniowej pracy, ryzykując jej utratę; co Ci szkodzi? Weź kilka pociętych drucików i na nich wypróbuj
Pasta jest cholernie droga, choć jest świetnym rozwiązaniem.
A czy przepis nie jest podany właśnie w tym filmie? 10 g srebra, 3 g miedzi, 3 g kadmu - zmieszać i dodać do wcześniej zmieszanej z wodą do konsystencji papki, niewielkiej ilości boranu sodu [boraksu??].
Gdybym się tego podjęła [z pewnością niedługo spróbuję], też mieszałabym na oko. Tylko kadm muszę nabyć 
Na filmie wygląda tak, jakby ilość boraksu była zbliżona do ilości sproszkowanego metalu wsypywanego na rękę, po zrobieniu boraksowo-wodnistej pasty.
W sumie co się może stać? Najwyżej się nie zlutuje
Przecież prób nie wykonuje się na kilkudniowej pracy, ryzykując jej utratę; co Ci szkodzi? Weź kilka pociętych drucików i na nich wypróbuj 
(05-31-2012, 01:18 PM)Anna A czy przepis nie jest podany właśnie w tym filmie? 10 g srebra, 3 g miedzi, 3 g kadmu - zmieszać i dodać do wcześniej zmieszanej z wodą do konsystencji papki, niewielkiej ilości boranu sodu [boraksu??].
Gdybym się tego podjęła [z pewnością niedługo spróbuję], też mieszałabym na oko. Tylko kadm muszę nabyć

(05-31-2012, 01:18 PM)Anna A czy przepis nie jest podany właśnie w tym filmie? 10 g srebra, 3 g miedzi, 3 g kadmu - zmieszać i dodać do wcześniej zmieszanej z wodą do konsystencji papki, niewielkiej ilości boranu sodu [boraksu??].

O, nawet nie wiedziałam, że to takie buty z tym kadmem.
Świetny pomysł ze starciem lutu, mam go dość sporo - a boraks 30 minut temu wygrzebałam z dna pudła z napisem "różne takie" 
Będę miała zabawę po weekendzie.
Co do ceny lutu w paście to jest ona bardzo wysoka patrząc pod kątem wydajności - cena w drucie a w paście. Dlatego korzystam rzadko [gdy lutuję mnogo na raz] i ten w paście bardzo mocno oszczędzam.
tyle ze niestety, nigdy nie robilem filigranu z srebra
na zlocie nie bylo sladu po lucie
Aniu tak jak Szrapner napisal, spiluj troche lutu i gotowe. Ja robilem to w ten sposob: opilki lutu wsypywalem do paru kropel lutowki - boraxu, suszylem i posypywalem filigran jak sola
tyle ze niestety, nigdy nie robilem filigranu z srebra
na zlocie nie bylo sladu po lucie