Spawanie PUK'iem
Spawanie PUK'iem
Pytanie do użytkowników PUK'a, czy jak np. spawacie srebrny kolczyk, chodzi o przyspawanie sztyftu do kolczyka, to czy miejsce spawu/spaw robi Wam się kruchy ? Zauważyłem to szczególnie w srebrze, ale przy złocie też tak jest. miejsce spawu, sam spaw jest mega kruchy, jak np. coś przyspawam i chciałbym to delikatnie wygiąć/wyprostować/wyprofilować, automatycznie spaw dostaje pęknięć. Czy to normalne ? Czy może coś źle robia ?
PUK ni enadaje się do takich napraw. Ta mikirosekunda w której powstaje łuk jest zbyt krótkim czasem żeby uzyskać odpowiednią spoinę. Fantastycznie nadaje się do "łapania" elementów które później są tradycyjnie lutowane.
PUK to przeżytek. Lepiej zainwestuj w laser. O wiele lepsze urządzenie i uniwersalne. Ceny laserów bardzo spadły. Przy dobrych wiatrach można kupić już laser za dwa i trzy tysiące $. Laser będzie służył spokojnie przez następne 20 lat. Wystarczy tylko dbać o czystość i regularnie robić serwis ( zmiana filtra, wody) a maszyna się spokojnie spłaci, o wiele ułatwi pracę a nawet można wykonywać usługi, których inni "fachowcy" nawet nie wezmą do naprawy.
Są firmy co leasinguja lasery.
Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu, dlatego podepnę się pod ten.
Zajmuję się naprawą okularów. Dotychczas lutowałem oprawki za pomocą palnika, ale wiadomo nie wszystko da się tym zrobić. Chcę poszerzyć swoje możliwości i zainwestować w spawarkę PUK, albo iść w system YAG.
Jak dobrze poszukać to różnica cenowa między Lampertem a jakąś podstawową spawarką laserową nie jest strasznie duża. Stąd moje pytanie do użytkowników o wszystkie za i przeciw dla jednego i drugiego systemu.
(01-04-2024, 12:25 PM)sodowy Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu, dlatego podepnę się pod ten.
Zajmuję się naprawą okularów. Dotychczas lutowałem oprawki za pomocą palnika, ale wiadomo nie wszystko da się tym zrobić. Chcę poszerzyć swoje możliwości i zainwestować w spawarkę PUK, albo iść w system YAG.
Jak dobrze poszukać to różnica cenowa między Lampertem a jakąś podstawową spawarką laserową nie jest strasznie duża. Stąd moje pytanie do użytkowników o wszystkie za i przeciw dla jednego i drugiego systemu.
(01-04-2024, 12:25 PM)sodowy Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu, dlatego podepnę się pod ten.