Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Jak to jest zrobione? Pierścień herbowy "po pieniądzach"

Pierścień herbowy "po pieniądzach"

Pierścień herbowy "po pieniądzach"

Strony (2): 1 2 Dalej
szamek
Platynowy
426
12-13-2015, 03:06 PM
Czyli niedrogo.
 Herb wypalony jest laserem w stalce wyszlifowanej z pilnika płaskiego w oparciu o rysunek z Corela. Grawerunek laserowy jest dwupłaszczyznowy i taki mało rzeźbiarski, ale za to bardzo dokładny. Zdjęcia powinny wyjaśnić sposób postępowania. Ja przygotowałem stalkę trochę większą, bo ja tego nie graweruje tylko firma zewnętrzna i grawer może źle trafić. Tak stało się i tym razem herb został wygrawerowany za nisko, ale miałem na tyle materiału i zeszlifowałem górę. 
Pilnik
Rysunek w Corelu  
Przyklejam karteczkę z wydrukiem do oszlifowania.

Stalka wygrawerowana

No i teraz carga, podkładka, biza, szyna   
Ja sobie odlewam taką wyprofilowaną szynę.

Nikogo nie namawiam, bo taki grawer laserowy ma swoje minusy, pokazuję tylko że to prosta sprawa.
szamek
12-13-2015, 03:06 PM #1

Czyli niedrogo.
 Herb wypalony jest laserem w stalce wyszlifowanej z pilnika płaskiego w oparciu o rysunek z Corela. Grawerunek laserowy jest dwupłaszczyznowy i taki mało rzeźbiarski, ale za to bardzo dokładny. Zdjęcia powinny wyjaśnić sposób postępowania. Ja przygotowałem stalkę trochę większą, bo ja tego nie graweruje tylko firma zewnętrzna i grawer może źle trafić. Tak stało się i tym razem herb został wygrawerowany za nisko, ale miałem na tyle materiału i zeszlifowałem górę. 
Pilnik

Rysunek w Corelu  
Przyklejam karteczkę z wydrukiem do oszlifowania.

Stalka wygrawerowana

No i teraz carga, podkładka, biza, szyna   
Ja sobie odlewam taką wyprofilowaną szynę.

Nikogo nie namawiam, bo taki grawer laserowy ma swoje minusy, pokazuję tylko że to prosta sprawa.

srebrofigaro
Platynowy
375
12-13-2015, 03:39 PM
Super. Gratuluje.
srebrofigaro
12-13-2015, 03:39 PM #2

Super. Gratuluje.

szamek
Platynowy
426
12-13-2015, 03:47 PM
Dziękuję.
szamek
12-13-2015, 03:47 PM #3

Dziękuję.

mnap89
Diamentowy
961
12-13-2015, 04:59 PM
Wszystko fajnie, tylko czemu zrobione jest to w stali?
mnap89
12-13-2015, 04:59 PM #4

Wszystko fajnie, tylko czemu zrobione jest to w stali?

szamek
Platynowy
426
12-13-2015, 05:33 PM
Pod względem technicznym to spoko - taka stal jest twarda i nie porysuje się szybko. Moim zdaniem stalki były stosowane do sygnetów herbowych ze względu na niską cenę . Słyszałem ,że nawet były takie matryce do wybijania herbów w stalkach, które potem się hartowało. Jest też kwestia estetyki, mam wrażenie, że bywali panowie którzy nie chcieli przyozdabiać się kamieniami szlachetnymi, i taka właśnie stal im odpowiadała. Ale to takie moje przypuszczenia, nie czytałem nigdy nic na ten temat.
szamek
12-13-2015, 05:33 PM #5

Pod względem technicznym to spoko - taka stal jest twarda i nie porysuje się szybko. Moim zdaniem stalki były stosowane do sygnetów herbowych ze względu na niską cenę . Słyszałem ,że nawet były takie matryce do wybijania herbów w stalkach, które potem się hartowało. Jest też kwestia estetyki, mam wrażenie, że bywali panowie którzy nie chcieli przyozdabiać się kamieniami szlachetnymi, i taka właśnie stal im odpowiadała. Ale to takie moje przypuszczenia, nie czytałem nigdy nic na ten temat.

Leszek
Diamentowy
1,617
12-13-2015, 07:25 PM
Super to zrobiłeś Szamku.  To przykład jak z niczego zrobić coś wielkiego.  Brawo i dziękuję za piękny tutorial.
Marku teraz jest moda na stal a jak dasz komuś w facjatę to będzie miał twój znak Biggrin Biggrin

ps. Jak to nie tajemnica to jaki jest koszt usługi laserowego grawerowania ?
Leszek
12-13-2015, 07:25 PM #6

Super to zrobiłeś Szamku.  To przykład jak z niczego zrobić coś wielkiego.  Brawo i dziękuję za piękny tutorial.
Marku teraz jest moda na stal a jak dasz komuś w facjatę to będzie miał twój znak Biggrin Biggrin

ps. Jak to nie tajemnica to jaki jest koszt usługi laserowego grawerowania ?

szamek
Platynowy
426
12-13-2015, 07:47 PM
Powiedzieli mi że za herb biorą 150, tylko nie wiem czy w tej kwocie jest opracowanie graficzne, bo ja sam zrobiłem rysunek, no i dostałem jeszcze rabat, z uwagi na inne okoliczności Uśmiech
Dzięki za dobre słowo.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-13-2015, 07:49 PM przez szamek.
szamek
12-13-2015, 07:47 PM #7

Powiedzieli mi że za herb biorą 150, tylko nie wiem czy w tej kwocie jest opracowanie graficzne, bo ja sam zrobiłem rysunek, no i dostałem jeszcze rabat, z uwagi na inne okoliczności Uśmiech
Dzięki za dobre słowo.

kriss
Diamentowy
2,210
12-13-2015, 08:53 PM
@szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,
chyba że właściciel nie bawi się w takie rzeczy ZąbkiZąbki

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
12-13-2015, 08:53 PM #8

@szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

Leszek
Diamentowy
1,617
12-13-2015, 10:35 PM
(12-13-2015, 07:47 PM)szamek Powiedzieli mi że za herb biorą 150, t

strasznie drogo :-(

(12-13-2015, 08:53 PM)kriss @szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,
chyba że właściciel nie bawi się w takie rzeczy  ZąbkiZąbki

CocaCola jest dobra
Leszek
12-13-2015, 10:35 PM #9

(12-13-2015, 07:47 PM)szamek Powiedzieli mi że za herb biorą 150, t

strasznie drogo :-(

(12-13-2015, 08:53 PM)kriss @szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,
chyba że właściciel nie bawi się w takie rzeczy  ZąbkiZąbki

CocaCola jest dobra

szamek
Platynowy
426
12-14-2015, 10:39 AM

Też o tym myślałem, zrobiłem nawet taki test który wykazał, że pół godziny w wodzie nic nie zmienia, i powierzchnia jest nadal błyszcząca, dopiero po godzinie pokazuje się lekki nalot, który jednak schodzi ręcznikiem. Taka stalka powinna być zaoksydowana, wtedy takie zmiany nie były by widoczne. Kiedyś widziałem taki stary sygnet , znoszony , stalka miała barwę takiego zwykłego żelaza. Klient jednak nie chciał oksydy, godząc się z konsekwencjami, był zainteresowany taką właśnie żelazną barwą.
szamek
12-14-2015, 10:39 AM #10

Też o tym myślałem, zrobiłem nawet taki test który wykazał, że pół godziny w wodzie nic nie zmienia, i powierzchnia jest nadal błyszcząca, dopiero po godzinie pokazuje się lekki nalot, który jednak schodzi ręcznikiem. Taka stalka powinna być zaoksydowana, wtedy takie zmiany nie były by widoczne. Kiedyś widziałem taki stary sygnet , znoszony , stalka miała barwę takiego zwykłego żelaza. Klient jednak nie chciał oksydy, godząc się z konsekwencjami, był zainteresowany taką właśnie żelazną barwą.

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości