Pytanie o stop srebra
Pytanie o stop srebra
Witam. Mam pytanie dotyczące wyglądu gotowego wyrobu ze srebra. Będąc obecnie w Krynicy Morskiej zauważyłem na stoiskach ze srebrem że odlewy pierścionków ze srebra są jasne, bardzo błyszczące. Czy jest to zależne od specjalnych dodatków uszlachetniających stop z którego wykonuje się odlew ? Wykonując samemu stop srebro z miedzią nie osiągałem takiego wyglądu gotowego wyrobu nawet po porządnym polerowaniu. Może powinienem również używać podczas przygotowania stopu do "ręcznej roboty" odpowiednich ligur ? Jeżeli tak to proszę o wskazanie jakich i gdzie mogę je nabyć. Proszę o rozświetlenie mi tego tematu 
(06-10-2015, 10:03 PM)tatarata A jakim sprzętem można ładnie rodować wyroby ? Jaki koszt jest takiego rodowania ? Czy roduje się przed oprawą kamieni ? Jeżeli był już taki temat to proszę o przekierowanie mnie. Dzięki
(06-10-2015, 10:03 PM)tatarata A jakim sprzętem można ładnie rodować wyroby ? Jaki koszt jest takiego rodowania ? Czy roduje się przed oprawą kamieni ? Jeżeli był już taki temat to proszę o przekierowanie mnie. Dzięki
Na forum jest już bardzo dużo przeróżnych porad. O rodowaniu też coś było.Bardzo proszę.
Na forum jest już bardzo dużo przeróżnych porad. O rodowaniu też coś było.
Warto najpierw sprawdzić w wyszukiwarce, ponieważ sensu nie ma praca wielu doświadczonych userów,
która do jutra zostanie zapomniana a pojutrze ktoś będzie pytał o to samo. Padło niedawno pytanie o
palnik i lutowanie. Z ciekawości przeszukałem forum i tylko w ciągu ostatniego roku było z 10 tematów.
Po co one są, się pytam? Może Admin będzie kasował wszystkie starsze niż miesiąc, jeżeli i tak nikt do
nich nie wraca?
A wracając do kwestii rodowania, to na forum można tylko względnie prosto wytłumaczyć używanie
"rodinetki" - a taki temat był. Rodowanie w kąpieli galwanicznej jest procesem tak kapryśnym, że
nawet stojąc nad wanną galwaniczną, wytłumaczenie i porada nie jest takie proste. Plamy na rodowanej
powierzchni, mogą się pojawiać z niezliczonej ilości powodów i bez obejrzenia wyrobu pod lupą, sprawdzenia
parametrów prądu, czystości kąpieli i zawartości rodu w niej, procesów przygotowujących itd. nie ma
możliwości udzielenia skutecznej porady. Natomiast gdybanie przekłada się na konkretne koszty bo kąpiele
tanie nie są a zepsuć je można w jednej chwili. To tyle.