jak nagrac Polski slownik poprawnej pisowni
jak nagrac Polski slownik poprawnej pisowni
Po ostatnich wydazeniach postanowilem cos w tym kierunku zrobic aby w przyszlosci uniknac podobnej sytuacji.
Na wstepie dzekuje wszystkim za Przeslane mi wiadomosci na forum jak tez na PW i Fackebook.
Jedrus nie obrazilem sie na Ciebie - Trafiles w bolaca rane i mnie ponioslo.
No ale do zeczy.
Wczoraj pröbowalem nagrac Polski Slownik poprawnej pisowni - po wielu pröbach i nagraniu programu Mozilla na kturym to mialo byc - podnioslem biala flage.
Dlatego prosze abyscie mi krok po kroku pomogli ten program nagrac . Mysle ze z czasem moze jeszcze sie komus przydac.

Nordwind sam używam chroma i przypuszczam, że w opcjach tych przeglądarek są odpowiednie moduły, które włączasz. Nic nie musisz pobierać. Co do polskich znaków na dole monitora masz ikonę klawiatury. Musisz wybrać polską programisty i znikną niemieckie litery. Dopiero w tedy ustaw w przeglądarce słownik/korekta pisowni.
w chromie : ikona w górnym rogu trzy poziome linie \ ustawienia \ rozwijasz listę pokaż ustawienia zaawansowane \ zaznaczasz moduł języki \ ustawienia języka i sprawdzania treści. W innych przeglądarkach powinno być podobnie. Ale sam jestem matematykiem nie polonistą i szczerze mi to w........................................i 

Nordwind - słownik się może przydać do zleceń żeby nie było wtopy, ale olej Pan te uszczypliwości i zajmij się lepiej tym co robisz do tej pory, bo robisz to dobrze 
Kiedyś czytałem tekst na temat zmiany szyku liter w wyrazach (ich liczba musi być zbliżona) zeby dola sei go pzreytczac ze zoruzmeienim... dopóki nie są to teksty do publikacji naukowej nie jest to istotne.
poniżej link do słowników w mozilli ale myślę ze już ktoś Ci pomaga.
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/language-tools/
ps. jesli ustawienia niemieckojezyczne są potrzebne mimo to, zainstaluj dodatkowa inna przegladarke w ktorej zainstalujesz polski slownik
(05-05-2015, 11:47 AM)Nordwind Po ostatnich wydazeniach postanowilem cos w tym kierunku zrobic aby w przyszlosci uniknac podobnej sytuacji.
Na wstepie dzeköje wszystkim za Przeslane mi wiadomosci na forum jak tez na PW i Fackebook.
No ale do zeczy.
Wczoraj pröbowalem nagrac Polski Slownik poprawnej pisowni - po wielu pröbach i nagraniu programu Mozilla na kturym to mialo byc - podnioslem biala flage.
Dlatego prosze abyscie mi krok po kroku pomogli ten program nagrac . Mysle ze z czasem moze jeszcze komus sie przydac.

(05-05-2015, 11:47 AM)Nordwind Po ostatnich wydazeniach postanowilem cos w tym kierunku zrobic aby w przyszlosci uniknac podobnej sytuacji.
Na wstepie dzeköje wszystkim za Przeslane mi wiadomosci na forum jak tez na PW i Fackebook.
No ale do zeczy.
Dlatego prosze abyscie mi krok po kroku pomogli ten program nagrac . Mysle ze z czasem moze jeszcze komus sie przydac.

(05-05-2015, 03:10 PM)Nordwind Mam nagrane 3 programy . explora Google CHrome i ten nowy Mozilla - jak dobrze zrozumialem wystarczylo by jeden z nich zmienic na Jezyk Polski ??????
Czy tak ???
(05-05-2015, 03:10 PM)Nordwind Mam nagrane 3 programy . explora Google CHrome i ten nowy Mozilla - jak dobrze zrozumialem wystarczylo by jeden z nich zmienic na Jezyk Polski ??????
Czy tak ???

Ok.
Chwile to trwało, bo sobie przez przypadek ustawiłam chroma po fińsku
Więc po kolei- najprościej:
Masz otwartego chroma.
Wchodzisz np. na pocztę. Otwierasz nową wiadomość.
Klikasz w miejscu, gdzie piszesz prawym przyciskiem myszy.
Wyświetla ci się lista. Masz tam "opcje sprawdzania pisowni". Najeżdżasz na to, wyświetla się podlista.
Wyświetli się okienko z rozwijaną listą języków. Wybierasz polski i klikasz OK.
Wrócisz do okienka z zainstalowanymi językami.
Po prawej stronie okienka wciskasz "użyj tego języka do sprawdzania pisowni".
Wciskasz "gotowe". Zamykasz chroma, otwierasz jeszcze raz.
Teraz, jak będziesz pisał posta, lub cokolwiek innego musisz przełączyć w trakcie pisania na język, który akurat chcesz sprawdzać.
Musisz znowu zrobić, to co na początku - to co napisałam nad kreską.
Czyli prawy przycisk myszy i w "opcje sprawdzania pisowni" masz listę języków. Tam zaznaczasz, który ma byc używany.
Jak chcesz wrócic do poprzedniego jezyka, to znowu prawy przycisk myszy i w "opcjach sprawdzania pisowni" zaznaczasz inny - np. niemiecki.
Duzo napisałam, ale chciałam tak krok po kroku, tak naprawdę to dosyć proste.
Zamiast na poczcie możesz to pewnie tez zrobić na forum, w trakcie pisania posta.