Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM DRUKOWANIE 3D, LASER, FORMY, ODLEWANIE Nowy dział 3D

Nowy dział 3D

Nowy dział 3D

Strony (3): 1 2 3 Dalej
admin
Administrator
621
11-28-2013, 01:14 PM
Ze względu na duże zainteresowanie tematem stworzyłem nowy dział mający zebrać wszystkie tematy dotyczące drukarek 3D, tworzenia form, oraz innych tematów dotyczących masowej produkcji biżuterii.

Jeśli znajdziecie jakiś wątek który przeoczyłem, dajcie znać też go przeniosę.

Otwarty jestem też na wszystkie uwagi odnośnie działu.
admin
11-28-2013, 01:14 PM #1

Ze względu na duże zainteresowanie tematem stworzyłem nowy dział mający zebrać wszystkie tematy dotyczące drukarek 3D, tworzenia form, oraz innych tematów dotyczących masowej produkcji biżuterii.

Jeśli znajdziecie jakiś wątek który przeoczyłem, dajcie znać też go przeniosę.

Otwarty jestem też na wszystkie uwagi odnośnie działu.

BlazakoV
Srebrny
23
12-02-2013, 06:09 PM
Gdyby kogoś interesowały newsy ze świata samego drukowania 3D (niekoniecznie jubilerskiego) polecam stronę http://centrumdruku3d.pl/ .

FreeDim - fotopolimerowe drukarki 3D
BlazakoV
12-02-2013, 06:09 PM #2

Gdyby kogoś interesowały newsy ze świata samego drukowania 3D (niekoniecznie jubilerskiego) polecam stronę http://centrumdruku3d.pl/ .

FreeDim - fotopolimerowe drukarki 3D

cactoos
Diamentowy
1,585
12-04-2013, 09:11 PM
Dla zainteresowanych, odlany wydruk z Solidscape 3Z w najsłabszej rozdzielczości. Postaram się zrobić też na innych drukarkach.

A! Ten gwóźdź to łebek od szpilki.Puść oczko

Korci mnie zrobienie szachownicy ze wszystkimi figurami na takim łebku.
Załączone pliki
Miniatury

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
12-04-2013, 09:11 PM #3

Dla zainteresowanych, odlany wydruk z Solidscape 3Z w najsłabszej rozdzielczości. Postaram się zrobić też na innych drukarkach.

A! Ten gwóźdź to łebek od szpilki.Puść oczko

Korci mnie zrobienie szachownicy ze wszystkimi figurami na takim łebku.

Załączone pliki
Miniatury

Nordwind
Platynowy
470
12-05-2013, 12:45 AM
No to chyba bys w guinessbuch rekordöw wyladowal.
Nie potrafie sobie takich szachöw przedstawic. ( nie mylcie z wyobraznia tego mi nie brakuje ) A niech Ci podczas gry figurka na dywan poleci ???
Nordwind
12-05-2013, 12:45 AM #4

No to chyba bys w guinessbuch rekordöw wyladowal.
Nie potrafie sobie takich szachöw przedstawic. ( nie mylcie z wyobraznia tego mi nie brakuje ) A niech Ci podczas gry figurka na dywan poleci ???

cactoos
Diamentowy
1,585
12-05-2013, 08:30 AM
Ja chcę taką szachownicę wydrukować w całości, jako test możliwości drukarki.
Przecież nie będę w te szachy grał - nie te oczy w tym wieku.Puść oczko

cactoos
12-05-2013, 08:30 AM #5

Ja chcę taką szachownicę wydrukować w całości, jako test możliwości drukarki.
Przecież nie będę w te szachy grał - nie te oczy w tym wieku.Puść oczko

Imenoq
Platynowy
539
12-05-2013, 12:42 PM
A od czego mikroskop [Obrazek: smileroll.gif]
Czy obecna technologia wydruku da radę? Przecież to jakieś setne albo tysięczne części milimetra [Obrazek: eek3a.gif]
Wielkość dyszy ale i mechanizm sterujący [Obrazek: rolleyes1.gif]
Jak dla mnie to kosmos
Imenoq
12-05-2013, 12:42 PM #6

A od czego mikroskop [Obrazek: smileroll.gif]
Czy obecna technologia wydruku da radę? Przecież to jakieś setne albo tysięczne części milimetra [Obrazek: eek3a.gif]
Jak dla mnie to kosmos

cactoos
Diamentowy
1,585
12-05-2013, 02:54 PM
(12-05-2013, 12:42 PM)Imenoq Czy obecna technologia wydruku da radę? Przecież to jakieś setne albo tysięczne części milimetra [Obrazek: eek3a.gif]
Jak dla mnie to kosmos

Dlatego korci mnie zrobić test. Dokładność zaprezentowanych wyżej wydruków ( sam wydruk był jeszcze dokładniejszy bo to na zdjęciu to już odlew ) to 25 mikronów a mogę zejść do 6 mikronów.
Mnie taka dokładność jest zbyteczna i jej nie używam, ale jestem ciekawy możliwości.
Np. takie.

[Obrazek: chess_pieces_preview_featured.jpg]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2013, 03:02 PM przez cactoos.

cactoos
12-05-2013, 02:54 PM #7

(12-05-2013, 12:42 PM)Imenoq Czy obecna technologia wydruku da radę? Przecież to jakieś setne albo tysięczne części milimetra [Obrazek: eek3a.gif]
Jak dla mnie to kosmos

Dlatego korci mnie zrobić test. Dokładność zaprezentowanych wyżej wydruków ( sam wydruk był jeszcze dokładniejszy bo to na zdjęciu to już odlew ) to 25 mikronów a mogę zejść do 6 mikronów.
Mnie taka dokładność jest zbyteczna i jej nie używam, ale jestem ciekawy możliwości.
Np. takie.

[Obrazek: chess_pieces_preview_featured.jpg]

Imenoq
Platynowy
539
12-06-2013, 01:53 PM
A jak z odlewem? Są jakieś specjalne gipsy do mikro? Czy wystarczy zwykły? Czy nie będzie widać struktury?
Imenoq
12-06-2013, 01:53 PM #8

A jak z odlewem? Są jakieś specjalne gipsy do mikro? Czy wystarczy zwykły? Czy nie będzie widać struktury?

cactoos
Diamentowy
1,585
12-06-2013, 05:42 PM
Są specjalne gipsy do polimerów ( np. Plasticast firmy Ransom & Randolph )bo tak naprawdę,
to i Solid nie drukuje woskiem a jakąś skomplikowaną chemicznie mieszanką. Masa powinna
być przede wszystkim drobnoziarnista - czyli do złota. Niestety im lepsza, tym droższa.

cactoos
12-06-2013, 05:42 PM #9

Są specjalne gipsy do polimerów ( np. Plasticast firmy Ransom & Randolph )bo tak naprawdę,
to i Solid nie drukuje woskiem a jakąś skomplikowaną chemicznie mieszanką. Masa powinna
być przede wszystkim drobnoziarnista - czyli do złota. Niestety im lepsza, tym droższa.

Nordwind
Platynowy
470
12-06-2013, 06:14 PM
Jak ty to odlejesz to ja kupuje tez taka - pomalu zaczyna mnie to wciagac.Jest tylko jeden Problem - Wy wyrosliscie w swiecie komputeröw a ja - przypuszczalnie najstarszy na Forum - jak myslicie dal bym sobie rade z taka drukarka z moim antytalenciem do computera .????????????
Nordwind
12-06-2013, 06:14 PM #10

Jak ty to odlejesz to ja kupuje tez taka - pomalu zaczyna mnie to wciagac.Jest tylko jeden Problem - Wy wyrosliscie w swiecie komputeröw a ja - przypuszczalnie najstarszy na Forum - jak myslicie dal bym sobie rade z taka drukarka z moim antytalenciem do computera .????????????

Strony (3): 1 2 3 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości