Własny sklep?
Własny sklep?
(08-30-2016, 04:54 PM)bafi kister, sprzedawca wg mnie robi 50% roboty.
Może to efekt 500+? Tylko czy za tą kasę, ludzie zaczęliby masowo kupować biżuterię? Hmm.... ciekawe.
(08-30-2016, 04:54 PM)bafi kister, sprzedawca wg mnie robi 50% roboty.
500+ jest od kilku miesiecy a ja mowie o wzroscie w handlu od kilku lat.
Co do sprzedawcy to z tym zawsze jest duzy problem. Po prostu musi posiadac odpowiednia wiedze na temat towaru, musi miec odpowiednie predyspozycje typu byc milym, rozmawiac z ludzmi, oferowac itp.
Co do szkoleń, tego nie testowałem, ale z własnego doświadczenia wiem, że warto wydać te 1-2k na szkolenia typu PITCH czy SPIN. Warto też napisać do takiej firmy, że potrzebny Ci pracownik do danej branży, wymagasz takiej a takiej formy komunikacji (telefon, tylko stacjonarnie, internet), opisać jaka jest specyfika pracy, czy klient najczęściej kupuje "z marszu" czy 4 razy odwiedza salon i zobaczyć co Ci odpiszą i na ile to wycenią, niektóre firmy nie podejmą się tematu, inne specjalnie uwzględnią w szkoleniu Twoje wymagania, w końcu to praca na umiejętnościach miękkich.
Do tego doświadczenie w pracy z klientem, miła aparycja, umiejętności typu poprawne badanie potrzeb, domknięcie sprzedaży. Nie radzę tylko brać ludzi po "ciężkim korpo" osoby czymś takim są jak roboty. No i jak moje smutne doświadczenie pokazuje, nie za młodzi. Nie opłaca się pompować czasu i kasy w kogoś w wieku 22 lat, który jeszcze pojęcia nie ma czy za pół roku nie wyjedzie do kanady, albo nie zostanie doradcą klienta w branży medycznej.
A i moim zdaniem efektywniej jest zatrudnić dobrego sprzedawcę i przeszkolić go do branży, niż ze słabego sprzedawcy znającego temat zrobić dobrego.
Moim zdaniem warto spróbować. Może odniesiesz sukces na rynku albo zdobędziesz cenne życiowe doświadczenie.
Popieram głosy przedmówców – sam handel tradycyjny bez własnego warsztatu czy chociaż drobnych usług na miejscu ma dziś bardzo pod górkę. Jeśli chcesz startować, najlepiej połączyć lokalny punkt ze sklepem online, żeby nie wisieć tylko na stałych kosztach wynajmu.