Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Jak to jest zrobione? Jak zrobić listki?

Jak zrobić listki?

Jak zrobić listki?

Strony (2): 1 2 Dalej
panekarolina
Miedziany
4
08-10-2013, 09:45 PM
Witam,

Jaka technika zostaly wykonane liscie na zamieszczonym zdjeciu?

http://www.alexmonroe.com/shop/swallowle...mondflower

Probowalam stworzyc cos podobnego rzezbiac w wosku i technika etchingu.

Bede wdzieczna za podpowiedz.

K
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2013, 10:25 PM przez Michal.
Załączone pliki
Miniatury

panekarolina
08-10-2013, 09:45 PM #1

Witam,

Jaka technika zostaly wykonane liscie na zamieszczonym zdjeciu?

http://www.alexmonroe.com/shop/swallowle...mondflower

Probowalam stworzyc cos podobnego rzezbiac w wosku i technika etchingu.

Bede wdzieczna za podpowiedz.

K

Załączone pliki
Miniatury

koartis
Złoty
58
08-10-2013, 10:06 PM
Nie działa link który podałaś, sprobuj może wgrać zdjęcie gdzieś indziej i podać link
koartis
08-10-2013, 10:06 PM #2

Nie działa link który podałaś, sprobuj może wgrać zdjęcie gdzieś indziej i podać link

Michal
Super Moderator
730
08-10-2013, 10:23 PM
Skoro to Japończyk to może AC? Widać delikatne dziurki na liściach więc to może być AC lub odlew.
Można to zrobić jaka chcesz techniką, z blachy z AC czy z wosku.
Michal
08-10-2013, 10:23 PM #3

Skoro to Japończyk to może AC? Widać delikatne dziurki na liściach więc to może być AC lub odlew.

panekarolina
Miedziany
4
08-10-2013, 10:40 PM
(08-10-2013, 10:23 PM)kageki Skoro to Japończyk to może AC? Widać delikatne dziurki na liściach więc to może być AC lub odlew.

Jesli z blachy to jak uzyskac wzor na lisciach (mam nieprzetestowane dłutko w domu for silver engraving)? AC- coz to takiego? Woskiem mi sie nie oplaca, bo musze do firmy model odeslac.

http://www.smpu
b.com/ubb/Forum10/HTML/000438.html
panekarolina
08-10-2013, 10:40 PM #4

(08-10-2013, 10:23 PM)kageki Skoro to Japończyk to może AC? Widać delikatne dziurki na liściach więc to może być AC lub odlew.

Jesli z blachy to jak uzyskac wzor na lisciach (mam nieprzetestowane dłutko w domu for silver engraving)? AC- coz to takiego? Woskiem mi sie nie oplaca, bo musze do firmy model odeslac.

http://www.smpu
b.com/ubb/Forum10/HTML/000438.html

Michal
Super Moderator
730
08-10-2013, 10:56 PM
Wzór możesz zrobic byleczym Puść oczko np. przystosowanym gwoździem. Dlutko tez sie nada chociaz ten na zdjeciu wyglada jak zrobiony malym frezem. AC to Art Clay popularny w Japonii.

Edit:
Co do wcześniejszego to na pewno odlew bo przecież to jest masówka Puść oczko teraz tylko pytanie w czym był pierwowzór zrobiony i tu stawiamy na AC.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2013, 11:14 PM przez Michal.
Michal
08-10-2013, 10:56 PM #5

Wzór możesz zrobic byleczym Puść oczko np. przystosowanym gwoździem. Dlutko tez sie nada chociaz ten na zdjeciu wyglada jak zrobiony malym frezem. AC to Art Clay popularny w Japonii.

Edit:
Co do wcześniejszego to na pewno odlew bo przecież to jest masówka Puść oczko teraz tylko pytanie w czym był pierwowzór zrobiony i tu stawiamy na AC.

Nordwind
Platynowy
470
08-10-2013, 11:11 PM
Röwniez wydaje mi sie ze to jest AC. Specjalista od AC jest "sopelka" moze zapytaj ja na PW.
Nordwind
08-10-2013, 11:11 PM #6

Röwniez wydaje mi sie ze to jest AC. Specjalista od AC jest "sopelka" moze zapytaj ja na PW.

panekarolina
Miedziany
4
08-11-2013, 09:10 AM
AC Została wynaleziona w 1990 a Alex M. ma pracownie od 1986 i nie jest Japonczykiem, ale najlepszym designerem w UK.
CAD i 3D printing to tez nie jest, bo modele sa zbyt nieperfekcyjne.

Ja nie mam wystarczającej wiedzy jubilerskiej aby określić, czy takie elementy (patrz link) można wyrzeźbić z metalu?
Wiem na pewno, ze ten artysta nie pracuje w wosku.

http://www.alexmonroe.com/shop/the-chase...y-necklace
http://www.alexmonroe.com/shop/teeny-tin...e-necklace
panekarolina
08-11-2013, 09:10 AM #7

AC Została wynaleziona w 1990 a Alex M. ma pracownie od 1986 i nie jest Japonczykiem, ale najlepszym designerem w UK.

Ja nie mam wystarczającej wiedzy jubilerskiej aby określić, czy takie elementy (patrz link) można wyrzeźbić z metalu?

http://www.alexmonroe.com/shop/the-chase...y-necklace
http://www.alexmonroe.com/shop/teeny-tin...e-necklace

Michal
Super Moderator
730
08-11-2013, 11:16 AM
(08-11-2013, 09:10 AM)panekarolina AC Została wynaleziona w 1990 a Alex M. ma pracownie od 1986 i nie jest Japonczykiem, ale najlepszym designerem w UK.

Aha czyli twierdzisz że od 86 nic nowego się nie nauczył? Całą wiedzę jaką ma to tylko ta wyniesiona ze szkoły? Puść oczko
Model z drukarki też można później przerobić ręcznie.
Można rzeźbić w metalu można i w drewnie, ba pewnie i byś mogła to wyrzeźbić nawet w mydle, zrobić gumę i odlać.

Zamiast się zastanawiać jak on to zrobił pomyśl co umiesz robić i jak byś to sama zrobiła bo technik jest mnóstwo, ba możesz nawet własną wymyślić.

(08-11-2013, 09:10 AM)panekarolina nie jest Japonczykiem, ale najlepszym designerem w UK.

Kto to ocenia? Klienci czy może jakieś konkursy?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2013, 11:17 AM przez Michal.
Michal
08-11-2013, 11:16 AM #8

(08-11-2013, 09:10 AM)panekarolina AC Została wynaleziona w 1990 a Alex M. ma pracownie od 1986 i nie jest Japonczykiem, ale najlepszym designerem w UK.

Aha czyli twierdzisz że od 86 nic nowego się nie nauczył? Całą wiedzę jaką ma to tylko ta wyniesiona ze szkoły? Puść oczko
Można rzeźbić w metalu można i w drewnie, ba pewnie i byś mogła to wyrzeźbić nawet w mydle, zrobić gumę i odlać.

Zamiast się zastanawiać jak on to zrobił pomyśl co umiesz robić i jak byś to sama zrobiła bo technik jest mnóstwo, ba możesz nawet własną wymyślić.

(08-11-2013, 09:10 AM)panekarolina nie jest Japonczykiem, ale najlepszym designerem w UK.

koartis
Złoty
58
08-11-2013, 12:40 PM
Szczerze mówiąc dla mnie to wydaje się diabelnie jasne i klarowne, że elementy normalnie wyrysowane i wycięte z blachy... Cały ten temat i niepewne wypowiedzi dopiero stworzyły u mnie podejrzenia "a może jednak nie?" Ząbki naprawde, specjalistą od ręcznej roboty nie jestem ale tutaj nie ma nic nadzwyczajnego, blaszka ołówek piłka frez - wszystko... Uśmiech
koartis
08-11-2013, 12:40 PM #9

Szczerze mówiąc dla mnie to wydaje się diabelnie jasne i klarowne, że elementy normalnie wyrysowane i wycięte z blachy... Cały ten temat i niepewne wypowiedzi dopiero stworzyły u mnie podejrzenia "a może jednak nie?" Ząbki naprawde, specjalistą od ręcznej roboty nie jestem ale tutaj nie ma nic nadzwyczajnego, blaszka ołówek piłka frez - wszystko... Uśmiech

panekarolina
Miedziany
4
08-11-2013, 10:05 PM
(08-11-2013, 11:16 AM)kageki

''With his gorgeous whimsical designs coveted by women the length and breadth of the land, it's little wonder that Alex Monroe has recently been named UK Jewellery Designer of the Year.''

On to juz nawet nie musi sie pojawiac na IJL'u, lub The Treasure!
Dlatego wart studiowac jego warsztat, a nie rzezbic w mydle!
panekarolina
08-11-2013, 10:05 PM #10

(08-11-2013, 11:16 AM)kageki

''With his gorgeous whimsical designs coveted by women the length and breadth of the land, it's little wonder that Alex Monroe has recently been named UK Jewellery Designer of the Year.''

On to juz nawet nie musi sie pojawiac na IJL'u, lub The Treasure!
Dlatego wart studiowac jego warsztat, a nie rzezbic w mydle!

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości