Odlew krok po kroku
Odlew krok po kroku
super procedura
do cholera wie jakich podstaw miedzianych.
zalewane nieraz lepiszczem na podobieństwo smoły albo cementu.100-300g miechu warte
odnosnie złomu to sobie daruj
co to za złom? biżuteria? pamietaj ze ona powinn miec nie mniej niż 925 a miewa wiecej.
Do tego....masz pewnosc ze nikt tego domorosłym sposobem nie naprawiał cyną i lutowicą?
Nawet najmniejszy dodatek cyny czy innego metalu może ci pokrzyżowac plany.
Topiłem uz tak dziwne stopy trymajace próbe 925 ze nigdy wiecejsie za to nie bede brał, smród,syf!!!!!!!!!! niewiadomo skąd nagle bąblujący stop, niewiadomo jakie dodatki i zanieczyszczenia.
nikt odlewajacy na powaznie nie weźmie złomu i nie wrzuci do tygla, no chybza że wie co to za złom itp a i tak bym sie wahał.
Mam swój złom, niby wiem co w srodku, wiekszosc 999 + lutowane kawałki, a jak dobrekilka lat temu zapytałem tak jak ty pytasz,tyle ze ja pytałem odlewnika czy wexmie mój złom to mi poradził-teoretycznie idiotyczną żecz, w praktyce okazało sie ciekawe
weź pan panie bartku magnes i po zblizeniu do pana złomu dalej mi Pan mów ze masz czysty złom
ujjjjj sie zdziwiłem, magnes pełen opiłków stali.....skąd,jak! przecierz robie w srebrze ,jasne ale brzeszczoty sie scierają !!!!! ot i wyjasnienie, a jak przejrzałem złom dokładnie, jakies kawałki okładzin imadła z pcv, jakies odpryski farby z imadła i inne cuda.
nikt normalny niebedzie sie wydurniał i niebedzie tego topił bez czyszczenia, rafinacja ,czyli odzysk czystego metalu po rozpuszczeniu całosci w kwasie, i wtedy możesz komponowac stop, ligury,topniki + miedź i inne cuda, a jak grzejesz stop to musisz zebezpieczyć go przed tym zeby miedź nie wchłoneła tlenu bo przy grzaniu uwielbia połykac tlen a pzy odlewie takim stopem dzieja sie cuda wianki . poprostu masz tak zmienne warunki odlewu, tyle zmiennych ze nie podejmował bym sie zabawy.
rafinacja złomu to podstawa.
a może masz zlom ze styków? rozdzielnie elektyczne itp? ta......stare srebro lutowane starym lutem z kadmem
do cholera wie jakich podstaw miedzianych.
albo moze masz 800-tke sztućce? niemiecką 800 berlińską?.... ta....szczególnie fajne są rękojeści norzy
zalewane nieraz lepiszczem na podobieństwo smoły albo cementu.
rafinacja.
podpowiedzi dostałec, to my mamy nadzieje ze cos z tym zrobisz ,powodzenia.

100 - 300g za jednym razem Śmiechu warte ? Nie mam dużej pracowni i milionów żeby na razie na raz przetapiać więcej 
Za odpowiedź dzięki bart, takiej się właśnie spodziewałem.
Nie takiej jaką zabłysnął Rafa'e'llo 
Tylko dziwi mnie to, że topie srebro już od dłuższego czasu palnikiem propan - butan i żadne takie cuda się nie działy o których mówisz.
Oczywiście są wlewane do stalowego wlewaka na pręty i blachę.
Możesz mi wyjaśnić jeszcze jaka to jest różnica ; ) ?
Wlewak - forma ? 
Bo wlewak po moim złomie nigdy nie zachowywał się dziwnie
Nie ma co kogo besztać za to, że ma małą wiedzę tym bardziej wyśmiewać, mało to taktowne i profesjonalne 
Jeśli jednak będzie, tak jak to mówiłeś, to czy można zdradzić przepis na dobry stop ? 
Pozdrawiam
Bart opisał wszystko co może Cię spotkać ale nie musi, Możesz zaryzykować ale wiesz już jakie mogą być konsekwencje a to ogromna wiedza.
Czym różni się odlew od roboty że zlewka - zasadniczo, odlew tylko obrabiasz powirzchniowo, drut i blacha zmienia swoją strukturę wewnętrzną podczas walcowania i przeciągania.
Pewne niedoskonałości materiału można usunąć w odlewie to niemożliwe.
Odlewnie które znam albo nie przyjmują takiego złomu albo doliczają za rafinację , a więc coś w tym jest!

mhm, to może odlewanie sobie daruje, lecz formę zawsze można zrobić tak jak tutaj koledzy mówicie ? 
Więc jeśli mowa o odlewniach, to jakie najlepiej ? Lepiej wysłać swój materiał do rafinacji czy zapłacić im za stop ?
Jaka jest mniej więcej cena takiego odlewu ? ; ) ( jeśli możecie podajcie przykład )
Ja teraz oddałem do rafinacji to jest 10gr/g
Może ktoś opisać jak zrobić z feinu 925? 92,5% srebro 7,5% miedzi? Jakiej miedzi użyć? z kabla czy trzeba kupić granulat? Podczas topienia u góry miedź na dole srebro czy odwrotnie? Czy równomiernie wymieszane?
1. A gdzie dokonują takiej rafinacji ?
2. Gdzie najtaniej kupić od razu czyścioche ?
3 Co się bardziej opłaca ? Srebro 999 kupione od razu czy rafinacja ?
4. Jeśli czyściocha to gdzie jąnabyć najtaniej ? w Mennicy ?
Kolejna porcja pytań, ale ze mnie natręt ; )
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
no ewentualnie sztabkami certyfikowanymi. raczej powinienes pytac o kghm, jakse ze tam kupisz.........minimalne opakowanie 25kg
a jak znajomi chcieli kupic to i tak było marudzenie ze jeden worek to nie zamówienie
Z tego co wiem to teraz jedzie sie na lugurach, gotowych kompoozycjach dodatków do czystego srebra.
rafinacja: ja place 123zł z vatem za odzyskany kilogram ,polecam http://www.srebroproma.pl/3615.html
mozna u nich i kupić w dobrej cenie czysty granulat itp.
Sory ale nieco głupie pytanie:co sie bardziej opłaca, jak masz złom srebra to co z nim zrobisz? powiesisz na scianie dla dekoracji? a jak to cos co można nosić to przesczyść, napraw i puść za grosze na alegro i tak dostaniesz wiecej niz za zom.
w menicy nie kupisz, w mennicy produują pieniądzea nie chandlują granulatem
no ewentualnie sztabkami certyfikowanymi. raczej powinienes pytac o kghm, jakse ze tam kupisz.........minimalne opakowanie 25kg
a jak znajomi chcieli kupic to i tak było marudzenie ze jeden worek to nie zamówienie
kup w promie albo innej firmie, wrzuc na gogle granulat srebrny i szukaj dogaduj cene.
nie pytaj mnie po ile bo to już bedzie przegiecie cena zmienia sie codziennie.