Kupię SOLIDSCAPE
Kupię SOLIDSCAPE
1 - Im mniejsza wartość w mikronach, tym lepsza jakość. Mniej mikronów = mniejszy pixel.
2 - Wszystkie części maszyn są produkowane w Chinach a "made in USA" znaczy tyle, że tam wszystko połączono, albo tylko dano nalepkę.
3 - 0,5 l fotopolimeru wystarczy na tyle, na ile wystarczy. ;-) Wszystko zależy od rozmiaru drukowanych elementów.
4 - Możesz używać dowolnego fotopolimeru, bo nie ma on kontaktu z inną częścią urządzenia niż szklana wanienka - a tę zawsze można wyczyścić.
5 - Jedyna wada Asigi i Enviro Mikro, to małe pole robocze - wielkości pudełka zapałek.
6 - Niewątpliwe zalety, to cena i szybkość druku.
przez 2 lata miałem dwie drukarki, SOLIDSCAPE oraz DIGITALWAX 029 .
Swietnie sie uzupełniają są wzory które sa uciazliwe dla lasera przez podwieszanie natomiast idealne dla solida i odwrotnie...zdecydowałem sie pozostac przy laserze, solida sprzedałem...
Jednak na dzien dzisiejszy ta technologia jest niedopracowana, ułatwia co prawda prace i pozwala tworzyc rzeczy bardziej skomplikowane szybciej,ale tez stwarza wiele problemów ...i z tym trzeba sie liczyc.
KrZys a jakie na myśli prolemy ?
też teraz zastanawiam co kupić, pytam i podpytuję, patrzę co będzie lepsze dla mnie, i już sam zgłupiałem.
Gdzieś także przewija mi się przez myśl także frezarka 5 osowa CNC do wosków, ale nie wiem ...
Większość wzorów to ażury i w tym kierunku szukam.
Wczoraj na Amberifie oglądałem Asigę i wydruki z niej.
Postanowiłem ją kupić. Jakość wydruków mnie zadowala. Szybkość drukowania jest bezkonkurencyjna.
Najważniejszą zaletą są trzy rodzaje polimerów - oprócz twardego polimeru do gumowania, jest też przypominający czerwony wosk, do bezpośredniego odlewania. No i cena !
A w temacie Solidscape też wiele się zmieniło. Mam nowy model 3Z Studio z wbudowanym komputerem i dotykowym panelem sterującym, który jest maszyną całkowicie intuicyjną. Wszystkie czynności serwisowe wykonuje sama. Nie ma już konieczności ręcznego odpowietrzania i czyszczenia głowic. Maszynka ma specjalny tryb wygładzania powierzchni i jakość wydruków uważam za najlepszą z drukarek funkcjonujących w naszej branży. Jedyna wada to powolność.
Nowe woski do serii 3Z mają zwiększoną wytrzymałość. Nie ma już problemu z wzięciem do ręki a ja nawet je szczotkuję z pozostałości po skrawaniu frezem.
W kwestii głowic się nie wypowiadam, żeby nie zapeszyć. Niemniej myślę, że problemy z poprzednimi modelami brały się z tego, że przygotowanie głowic do pracy trzeba było wykonywać ręcznie - a tu często człowiek zawodził. Trzeba jednak mieć świadomość, że żadne urządzenie nie jest doskonałe, dlatego pewnie Solidscape daje uniwersalną głowicę zastępczą.
no dobra, a co powiecie o temat frezarek CNC 5 osiowych, np takiej: http://nscnc.com/mira-2e.html
http://www.facebook.com/WaxmodelsRU/photos_stream
coś podobnego do REVO ale o połowe tańsza.
Patrząc obiektywnie na te drukarki i koszty eksploatacji które nie malo kosztują, to pod tym względem taka frezarka jest całkiem ok!, na pewno wszystkiego nie zrobi.
Jakie są wasze zdania?
Moge sie wypowiadac tylko na temat sprzetu na którym pracuje lub pracowałem, a tego nie znam wiec nie pomoge..
http://www.dwssystems.com/cms/page.php?89