Kupię SOLIDSCAPE
Kupię SOLIDSCAPE
Nie kupuj używanej, bo nawet nówka jest bardzo kapryśna. Trzeba się liczyć z coroczną wymianą głowic.
Kup nową 3Z Studio - jest najtańsza i głowica tylko 1000 $. Ja używam.
Solidscape 3Z Studio - przedstawiciel Solidscape firma Kociuba z Krakowa.
Na nadchodzących targach Amberiff, powyższa firma zaprezentuje drukarkę ASIGA Pico za 7000$
ASIGA Pico
Przedstawicielem ASIGA jest firma Kociuba z Krakowa. Miałem w ręku wydruki i były OK.
Rozdzielczość 17 mikronów, czyli przyzwoita. Drukarki będą sprzedawane w cenie producenta.
Zastanawiam się nad kupnem ze względu na dużą prędkość wydruku. W Solidscape, nie kalkuluje się drukowanie pojedynczych sztuk, ponieważ za duże są straty materiału podczas kalibracji a cały stolik (15x15) to tydzień drukowania. ASIGA drukuje cały - oczywiście mniejszy (3x5) - stolik w 3 godziny.
Co do problemów z rozdzielczością ASIGI, to ludziska oszczędzają 200$ na zestawie do kalibracji a bez tego nie da się poprawnie ustawić urządzenia.
tak czy siak pewnie kompletny zestaw zamknie się w 10.000 usd, trzeba także policzyć zestaw do kalibracji, płyny, żywice 300 USD za 0,5 L, urządzenie do utwardzania,
ale w tym wszystkim najwazniejsza jest jakość wydruków.
Cactoos myslisz, ze jakość z ASIGA jest porównywalna do jakosci wydruków z podobnego urządzen envisiontech (Perfactory® Micro).
A cena ASIGA u Kociuby to netto czy brutto?
Powinno być nieco taniej.
- Asiga Pico 39 mkr. 7000 $
- zestaw do kalibracji 200 $
Nie kupuj komory do utwardzania za 500 $, bo to jest zwykłe pudełko z lampami UV.
Ja używam urządzenia dla kosmetyczek, do utwardzania lakieru na paznokciach za 200 zł.
Fotopolimeru nie wliczam do ceny bo to jest koszt eksploatacyjny. Do Solidscape tez trzeba dokupić.
Wydruki z ASIGA miałem w ręku ( 27 mikr.) i były OK. Nie miałem styczności z Envisiontec Mikro, ale z Aureus tak.
Obydwa urządzenia bazują na tej samej matrycy i mają porównywalną jakość z ASIGA.
Oczywiście najwyższa dokładność ma Solidscape w maksymalnym ustawieniu, ale wydruki trwają wieki.
Ja drukuję na rozdzielczości 0,025 - czyli na najmniej dokładnej, ale za to najszybszej.
Jeżeli oczekujesz, że wydruki będą się od razu nadawały do poleru i sprzedaży, to jesteś w błędzie.
Każdy wydruk wymaga po odlaniu precyzyjnej obróbki ryflami, sztychlami, papierkiem, tarczkami polerskimi itp.
Drukarka pozwala jedynie na uzyskanie kształtów niemożliwych do zrobienia w tradycyjny sposób.
Najlepiej przyjedź na Amberiff i obejrzyj wszystkie urządzenia na miejscu. Na pewno będzie nowy Solidscape i ASIGA
a może Envisiontec Aureus ( w zeszłym roku był). Jest też drukarka do druku bezpośrednio z metalu SISMA mysint 100,
ale koszt 150 000 euro. Sisma mysint 100
ED
Cena ASIGI to cena producenta plus VAT - czyli 7000 $ + VAT w wersji podstawowej, bo będzie jeszcze wersja z większą,
rozdzielczością, ale mniejszym polem pracy za 9000 $.
Ja bym ostrożnie podchodził do drukarek ASIGA, firma od nie dawna działa-jakieś 2 lata. Po za tym opinie na świecie są mieszane - wystarczy poczytać zagraniczne forma. Niektórzy nawet piszą, że frezarka CNC robi lepsze prototypy od ASIGA. Po za tym firma ASIGA nie ma tak dużego doświadczenia jak firma ENVISIONTECH. Zresztą trochę więcej pieniędzy bo ok. 15.000USD i masz maszynę http://envisiontec.com/products/micro/ i masz taką maszynę o tych samym parametrach, mam na myśli wielkość wydruków i lepszą jakość, ale bardzie pewną od pewnej firmy.
Wydaje mi się że ASIGA to maszyna dla ludzi którzy zaczynają w 3D, mała cena, jakość wydruków - jak wspomniał Cactoos - porównywalna, czyli nie identyczna z Envisiontech Mikro czy Aureus.
W końcu potencjalnych klientów drukarek ASIGA ma przyciągnąć cena, ale nie koniecznie jakość. Firma ASIGA zapewne się rozwija się i pewnie będą starać się dogonić tych potentatów w 3D.
Cena jaką oferuje Kociuba to żadna atrakcja, taką samą cenę dostanie się w USA u producenta + koszty wysyłki, podatek VAT i tak trzeba zapłacić czy to przy odprawie celnej czy kupując w Polsce u Kociuby. ASIGA do polski oferuje wysyłkę za 290 USD, czyli normalnie tak jak w firmach kurierskich Fedex czy TNT przy tej wadze.
Po za tym Kociuba trochę odstrasza cenami potęcjalnych klientów, sam kilkakrotnie podchodziałem do zakupu u niego innych urządzeń, ale jego marża mnie za każdym razem zabijała, negocjacje nic nie pomogły - zasada jak chcesz to kupuj, jak nie to nie. W większosci kączyło się na "nie" i kilkakrotnie urządzenia których Kociuba jest dystrybutorem kupowałem u innych światowych dystrybutorów i opłacało mi się jeszcze pokryć koszty transportu do polski i zostało też w kieszeni. Nie wiem od czego to zależy i chyba nawet już nie chcę wiedzieć - każdy prcuje na swoją opinię.
Ale w tym wszystkim warto urządzenie ASIGA zobaczyć 
Tak od początku.
Drukarka fotopolimerowa to po prostu rzutnik z matrycą LCD, połączony z osią Z z frezarki CNC.
Są ludziska, którzy robią sobie takie drukarki sami a jakość wydruku zależy tylko od rozdzielczości matrycy LCD - np. tu
Z danych podawanych przez ASIGA wynika, że matryce stosowane przez nich są wyższej jakości niż Envisiontec
Asiga - 27 mikr.
Envisiontec Mikro - 31 mikr.
Cała reszta jest z pewnością z tej samej chińskiej fabryki.
Dlaczego warto kupować od polskiego dystrybutora ?
Przede wszystkim serwis na miejscu. Ja miałem już wymianę głowicy w ramach gwarancji a to jest możliwe wyłącznie po potwierdzeniu wady fabrycznej,
przez serwisanta zatwierdzonego przez Solidscape. Koszt takiej głowicy to 4200 zł.
Zaręczam Ci, że każda drukarka ma swoje kaprysy i bez fachowca na miejscu możesz zostać z podstawką pod paprotkę.
To bydlę trzeba zrozumieć bo czasami wydaje się, że żyje własnym życiem. ;-)
Nawet 39 mikr. ma jedna z nich: https://www.asiga.com/store/item/MF-02-17-01 z polerm roboczym 50 x 31.2 x 75 mm
ciekawy jestem czy faktycznie tak jest, bo jeżeli to prawda to Envisiontec będzie z tyłu.
No tak nic nie jest dokładne, 90% sprzętu lub częsci domaszyn do produkcja z chin, hong kong, malezja itd.
Tutaj też zapewne tak jest, a przy tej cenie to na 100% tak jest.
Cactoos może wiesz na ile prototypów wystarczy opakowanie 0,5 l żywicy? i czy będzie mozna wykonywać wzory na innych żywicach, innych producentów, czy jednak ASIGA zastrzega sobie własne żywice w ramach gwarancji urządzenia?