Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Biżutaria z filigranu.

Biżutaria z filigranu.

Biżutaria z filigranu.

Strony (2): Wstecz 1 2
agawil
Srebrny
19
02-26-2013, 12:41 PM
Na początek dodam jednego z artystów, którego niedawno odkryłam:
http://www.luismendez.net/ingfiligrana.htm

Co do tematu lutu używanego w filigranach polecam klasyczny, utarty lut srebrny. Kiedyś kupowałam gotowy lut w formie drutu i go ucierałam mozolnie na pilniku, teraz mam zrobiony lut w kostce i go ucieram. Jest wygodniejszy i bardziej poręczny do tarcia. Samo tarcie jest niestety procesem dość żmudnym, ale powstały proszek rewelacyjnie się sprawdza, nie zostawiając widocznych śladów na cieniutkich drucikach. Należy pamiętać, aby utarty w ten sposób lut odmagnesować z ewentualnych opiłków pilnika ( pozostałość opiłków żelaza zabrudzi srebro). Wystarczy pokryć lutówką filigran, posypać proszkiem, ewentualny nadmiar strzepnąć i potraktować palnikiem. W razie niedokładnego pokrycia lutem, po wykwaszeniu powtarzamy proces.
Ten sposób lutowania ładnie utwardza też mięciutkie druty filigranowe. Oczywiście najlepszy filigran powstaje z drutu z czystego srebra, które jest bardziej miękkie od próby i znacznie lepiej się skręca.
pozdrawiam, aga
agawil
02-26-2013, 12:41 PM #11

Na początek dodam jednego z artystów, którego niedawno odkryłam:
http://www.luismendez.net/ingfiligrana.htm

Co do tematu lutu używanego w filigranach polecam klasyczny, utarty lut srebrny. Kiedyś kupowałam gotowy lut w formie drutu i go ucierałam mozolnie na pilniku, teraz mam zrobiony lut w kostce i go ucieram. Jest wygodniejszy i bardziej poręczny do tarcia. Samo tarcie jest niestety procesem dość żmudnym, ale powstały proszek rewelacyjnie się sprawdza, nie zostawiając widocznych śladów na cieniutkich drucikach. Należy pamiętać, aby utarty w ten sposób lut odmagnesować z ewentualnych opiłków pilnika ( pozostałość opiłków żelaza zabrudzi srebro). Wystarczy pokryć lutówką filigran, posypać proszkiem, ewentualny nadmiar strzepnąć i potraktować palnikiem. W razie niedokładnego pokrycia lutem, po wykwaszeniu powtarzamy proces.
Ten sposób lutowania ładnie utwardza też mięciutkie druty filigranowe. Oczywiście najlepszy filigran powstaje z drutu z czystego srebra, które jest bardziej miękkie od próby i znacznie lepiej się skręca.
pozdrawiam, aga

cactoos
Diamentowy
1,585
02-26-2013, 01:04 PM
Cytat:Co do tematu lutu używanego w filigranach polecam klasyczny, utarty lut srebrny.

Są luty w paście - znacznie poręczniejsze.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
02-26-2013, 01:04 PM #12

Cytat:Co do tematu lutu używanego w filigranach polecam klasyczny, utarty lut srebrny.

Są luty w paście - znacznie poręczniejsze.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski

angus
Super Moderator
611
02-26-2013, 02:42 PM
Armeński srebrny pas, prawdopodobnie sprzed 19 wieku.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2013, 04:32 PM przez angus.
Załączone pliki
Miniatury

angus
02-26-2013, 02:42 PM #13

Armeński srebrny pas, prawdopodobnie sprzed 19 wieku.

Załączone pliki
Miniatury

angus
Super Moderator
611
03-09-2013, 06:20 PM
"Stardust on my Sleeve" ("Gwiezdny Pył na moim Rękawie") - Victoria Lansford. Bransoleta, rosyjski filigran, srebro, złoto 22 karatowe, opale.
Załączone pliki
Miniatury

angus
03-09-2013, 06:20 PM #14

"Stardust on my Sleeve" ("Gwiezdny Pył na moim Rękawie") - Victoria Lansford. Bransoleta, rosyjski filigran, srebro, złoto 22 karatowe, opale.

Załączone pliki
Miniatury

luigi
Unregistered

03-15-2013, 01:34 PM
bardzo piękne ciekawe ile jest warta
luigi
03-15-2013, 01:34 PM #15

bardzo piękne ciekawe ile jest warta

Anna
Złoty
51
03-16-2013, 10:11 PM
Kurczę, nie rozumiem argumentu "składnica brudu" o_0
Wiadomo, że takiej biżu nie zakłada się do zapasów w błocie, jazdy na motorze, rowerze, wypadu nad jezioro. A jeśli zdarzy się zabrudzenie: szczoteczka, szare mydło, ciepła woda - i jedziemy.
Anna
03-16-2013, 10:11 PM #16

Kurczę, nie rozumiem argumentu "składnica brudu" o_0
Wiadomo, że takiej biżu nie zakłada się do zapasów w błocie, jazdy na motorze, rowerze, wypadu nad jezioro. A jeśli zdarzy się zabrudzenie: szczoteczka, szare mydło, ciepła woda - i jedziemy.

Strony (2): Wstecz 1 2
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości