PYTANIE DO ZŁOTNIKA --- CZY MOŻNA UŻYĆ TEGO STOPU JAKO LIGURY DO BIAŁEGO ZŁOTA?
PYTANIE DO ZŁOTNIKA --- CZY MOŻNA UŻYĆ TEGO STOPU JAKO LIGURY DO BIAŁEGO ZŁOTA?
Witam,
Posiadam trochę odpadów stopu, taśmy o grubości 0.06 mm, o składzie
Au-25%
Cu-37%
Ni-10%
Pd-15%
Mn-13%
Moje pytania to:
Czy da się to przetopić w domowych warunkach?
Jaka będzie temperatura topnienia?
Czy można użyć tego stopu jako dodatku tworząc białe złoto?
Może jakieś inne pomysły macie co z tym stopem zrobić, a ile właściwie jest warty taki stop?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
a moje pytanie co masz na myśli domowe warunki....?mi się kojarzy patelnia garnek...itp.nie napisałeś ile gramów posiadasz.zwykłym palnikiem na butan tego nie stopisz.tlen+butan.bądz acetylen + tlen takim połaczeiem smiało stopisz i nie zapominając o znajomości co pali sie pierwsze lub co najpierw przykrecasz...przy topieniu metali nie instnieje cos takiego jak
domowe warunki
Z tego co się co mi wiadomo to można użyć albo /Pd/ albo /Ni/ aby zrobić białe złoto.A przy rafinacji to warto też odzyskać nie tylko /Au/ale też /Pd/
Dzięki panowie za zainteresowanie i porady, stop ma bardzo ciekawy kolor to znaczy biały delikatnie wpadający w złoty, bardzo łatwo i ładnie daje się polerować. Pomyślałem sobie że ciekawie wyglądały by obrączki z tego stopu tyle że bardzo niskiej próby.Ok sobie mógłbym zrobić ale kto by to kupił.
Może znacie kogoś kto by się podjął rafinacji i odzysku także Pd , a ile tak właściwie kosztuje rafinacja, to znaczy ile goście biorą za taką usługę.