Do czego służy nuta przy ryglu okrągłym do pierścionków?
Do czego służy nuta przy ryglu okrągłym do pierścionków?
I tak za bardzo na razie nie rozumiem do czego służy nuta. Czy jest to taki rowek w który coś się wkłada celem np. uzyskania jajowatego kształtu ? Może macie namiary na jakiś filmik na youtube z takim ryglem i jego użyciem ? a może jakiś swój filmik ktoś wstawi w promocji ? Dzięki za podpowiedzi.
kolet innymi słowy szpic ten rowek ocali Tobie kamień przy kształtowaniu szyny
Inaczej powiedziane - nie zniszczysz kamienia od spodu (nie ukruszysz go) jak będziesz klepał obrączke w pierścionku na takim właśnie ryglu z nutą.
Próbuję urządzić pracownię, tj. zaopatrzyć się w podstawowe narzędzia lecz sam jestem żółtodziobem. Nie zrobiłem jeszcze praktycznie nic, chociaż prawie że mogę zacząć. Jak coś zrobię to na pewno się pochwalę tylko nie wiem czy będzie czym. Dzięki temu forum dowiedziałem się jakie narzędzia podstawowe są mi potrzebne oraz wiele innych ciekawych rzeczy. Bardzo przydatna jest również książka " Złotnik zawód jakich mało" Pana Tadeusza Dylaka. Pozdrawiam
to na twoim miejscu na początek radze kupic gesztelke od groma pilek..pare dobrej marki pilnikow i tak przez rok cwiczyć rękę,wycinaknki fazki na obrączkach,naciecia ect...i doipiero pozniej stwierdzisz czy warto zaopatrywać sie w reszte
jesli piszesz o sobie zoltodziub
to na twoim miejscu na początek radze kupic gesztelke od groma pilek..pare dobrej marki pilnikow i tak przez rok cwiczyć rękę,wycinaknki fazki na obrączkach,naciecia ect...i doipiero pozniej stwierdzisz czy warto zaopatrywać sie w reszte
tak powinna wyglądać nauka...ja za poźno sie obudzialem i musialem juz na stresie robic dla klientów po miesiącu wdrażania się w temat..i wykonywanie mało ambitnych rzeczy proste naprawy obrączki proste ect..... ale wiele bym dał zeby sie cofnąc i zaczynać tak jak napisałem.