gdzie można kupić pojedyncze pucyny ?
gdzie można kupić pojedyncze pucyny ?
Witam. Proszę o podpowiedź gdzie mogę kupić pojedyncze pucyny do anki jubilerskiej ? Czy w wypadku rozpiętości pucyn od ok. 5mm do 32mm (lub większych) opłacałoby się zamówić ich wytoczenie przez tokarza ze stali narzędziowej do utwardzenia (chyba stal NC) a następnie utwardzenie ich w piecu ? . Muszę się zorientować ile tokarz zaśpiewa za taką usługę. Pozdrawiam
Witam wszystkich po krótkiej nieobecności.
Ja odpowiem tak. Chcesz dać zarobić tokarzowi idź do tokarza,a jeżeli chcesz dać zarobić jeszcze innym ludziom idź lub wyślij zapytanie do sklepu z narzędziami złotniczymi oni na pewno ci poradzą.
Tylko nie wiem czy powinienem odpowiadać na tego posta :cool
nie warto oszczedzac, bo kupisz gorsze tańsze a jak tym pracujesz to sie napierdzielisz poprawiając ,w wypadku puncy rysy w metalu itp i sie okarze ze nagle po miesiacu jak policzysz swoje roboczogodziny spędzone na poprawkach + materiał jaik ci kiepskie punce mogą zniszczyć + materiały zeby wygładzić te rysy....to sie może okazać ze tyrając jak durny, poprawiając, zapłaciłeś i narobiłeś sie wiecej niż jakbyś kupił raz a porządnie.
Tatarata , miałeś doczynienia z tokarzami? Masz jakiegoś sensownego? Nie przysłowiowego pana Waldka -nie obrażając waldków..... ale kogoś kto ma sprzet odpowiedni zeby Ci to wytoczył.
Jakiś czas temu szukałem tokarza zeby mi zrobił walcarkę "garażowej" konstrukcji, przesłałem pełno zdjęc, podpowiedzi, maksymalnie uprościłem walcarę.... długość walca miał być taka zeby zmieścić rowki na drut okrągły- od srednicy 6mm do około 2,7mm nawet zrezygnowałem już z przełożennia ,bo potrzebuje walcować małe odcinki, i co?.... walcarka taka jakbym potrzebował, zrobiona przez firmę zajmującą sie walcarkami od wielu wielu lat, ( polska porządna firma z naprawde pancernym sprzętem ) kosztowałą by mnie po przeróbkach- zamiast rowków v rowki u -około 2800zł bruto .. walcara podwójna z miejscem na walcu zeby robić dodatkowo blachę, porządne przełożenie, dociskane walce itp.... a srednia wycena od 16 tokarzy to....uwaga werble.....5tys netto....za znacznie prostsza walcarkę!!!!!!!!!
dodatkowo okazało sie ze owszem wytoczyć to wytoczą, pospawać pospawają itp ale juz o polerowaniu rowka w walcu to moge zapomnieć.....to dodatkowo trzeba bedzie załatwiać w innej firmie....dodatkowa kasa. dlaczego o tym pisze? zebys sie nie wpakował chcąc oszczedzić, bo zapłącisz tokarzowi zapłacisz za utwardzenie a jak trafisz kiepsko to cholera wie jaki towar dostaniesz....
Koniec końców mam kupioną szcześciwie walcarę ,jakąś garazową twórczośc o wadze 45kg ale działa wyśmienicie- za 400zł -porządna robota , lekkie przeróbki i bedzie działała tak jak powinna...dlaczego ten przydługi wstęp, daj sobie spokój z tokarzami jesli nie pokarzą ci porzadnie wypolerowanej kuli, przecierz każda rysa bedzie sie odbijać w metalu i bedziesz sie pierdzielił zeby to wyprowadzić na gładko.
http://www.wkociuba.pl/WALCOWANIE-CIAGNI...187,).aspx
tutaj masz na sztuki.
a tutaj masz ne ebayu,
http://www.ebay.co.uk/itm/doming-block-a...564d936976
jasne ze to chińszczyzna... inna sprawa ze gdzieś w polsce przymierazłem sie w sklepie do kupienia takiego przykręcanego do stołu kowadełka płąskiego z uchwytem na klin ....i jakoś zrzedła mi mina jak zobaczyłem cene..140zł a tydzien pdzedtem siedząc w domu widziałem to samo na alegero za 67zł-sprawdziłęm jeszcze u kupmpla jakośc tego sprzetu bo kupił z alegro i nie widziałem żadnej różnicy. koniec końców,sam sie tego jeszce ucze
nie warto oszczedzac, bo kupisz gorsze tańsze a jak tym pracujesz to sie napierdzielisz poprawiając ,w wypadku puncy rysy w metalu itp i sie okarze ze nagle po miesiacu jak policzysz swoje roboczogodziny spędzone na poprawkach + materiał jaik ci kiepskie punce mogą zniszczyć + materiały zeby wygładzić te rysy....to sie może okazać ze tyrając jak durny, poprawiając, zapłaciłeś i narobiłeś sie wiecej niż jakbyś kupił raz a porządnie.
kopiłem niedawno "dapping doming set" na ebayu za magiczna cenę 11 F z przesyłka ;> - są to narzędzia produkowane w Indiach, jakość mogę ocenić jako zadowalająca. niestety z 12 puncyn jedna (nr 8 ) była nadżarta korozja i niewiele da się z nią zrobić.
przy takiej cenie nie spodziewałem się cudu, używam i na razie maja się dobrze (nie zauważyłem pojawiających się rys czy odkształceń)
ps. pomimo nazwy w zestawie nie było anki(doming block), ale autor i tak pyta o same puncyny.
pomysł z tokarzem jest ok jesli gośc jest kumaty, ma dobry sprzet i wie co robi i nie zedrze kasy.
bezsensem jest zlecanie zakłądowi tokarskiemu robienie walcary czy puncy ,robą to może 1 raz w życiu a cena bedzie równa albo wieksza niż polerowane punce ze sklepu złotniczego.
inna sprawa to to ze nieraz nie ma poprostu wyjścia i trzeba cos zlecać tokarzowi, bo np gwintu drobnozwojowego lewego za cholere nie można zneleśc a akurat taki jest potrzebny, miałem tak z gwintem do sruby mocującej element statywu fotograficznego, po 2 tygodniach szukania okazało sie ze taki gwint i srednice ma jakaś srubka z samochodu audi..i problem załatwiony, ale nie zawsze tak łatwo idzie.
wracając jeszcze do tokarzy, to zakład gdzie mieli polerowac rowki u kształtne zażyczył sobie 100zł za polerowanie jednego rowka.....bez komantarza, to przy wiekszejilosci lepiej zamówić przeróbe walcary z firmy zajmującej sie tym zawodowo. tak samo z puncami.
w polsce to tylko ta firma http://www.metbron.pl/ oni robią dla Rodentu, pat-u, wysyłają do niemiec, usa, itd.
Na pewno tam kupisz pojedyńcze sztuki lub komplet, robią także na zamówienia.
Wykrojniki i sztance też tam dostaniesz.