faktura srebra
faktura srebra
Witam wszystkich. Mam pytanie do znawców jak robi się taką fakturę na srebrze jak na przedstawionym foto. Pytałem się już zaprzyjaźnionego złotnika ale nie potrafił mi jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystkim dziękuje za odpowiedzi a nawet za przypuszczenia jak to może być zrobione.
(06-04-2012, 08:54 PM)dantes44 Spróbuję i dam znać. Dziękuję. A czy można jeszcze w jakiś sposób fakturować srebro? Np. jakimiś opiłkami o niższej temp. topnienia itp. ??? Chodzi mi o podobne wzory jak wyżej.
(06-04-2012, 08:54 PM)dantes44 Spróbuję i dam znać. Dziękuję. A czy można jeszcze w jakiś sposób fakturować srebro? Np. jakimiś opiłkami o niższej temp. topnienia itp. ??? Chodzi mi o podobne wzory jak wyżej.
Stapianiem da się bez problemu zrobić fakturę. Tylko, powiedziałabym, że osobie świeżo próbującej tej techniki - rezultaty wyjdą nieoczekiwane. Tobie chyba bardziej zależy na zamierzonym efekcie spróbowałabym więc z kawałkami drutu na blaszce, jak radzi szrapnel.
Poniżej zdjęcie wisiorka tworzonego właśnie techniką przegrzewania srebrnej blachy, w tym jedno zdjęcie przedstawiające tył wisiorka.
Edit: dolutowane kupione miseczki i kulki 3 mm ze srebra 925 oraz stopione z drutu srebrnego 999 - milimetrowe kuleczki.
Powtórzę po wszystkich że jest to przytapianie, najlepiej wychodzi na płytce azbestowej ale i bez niej są fajne efekty, u mnie w szkole robilismy również z obniżonej próby srebra bo przez utlenianie się miedzi są jeszcze lepsze efekty