Naszyjnik z pereł
Naszyjnik z pereł
Posiadam trochę pereł 3,5mm. Są to chyba perły naturalne ponieważ mają nie regularne kształty. Chciałbym zrobić z nich naszyjnik. Co powinno być przeciągane przez perły? Czy są jakieś specjalne sznurki, żyłki do pereł? Jak może być wartość takich pereł? Są jakieś cenniki w necie? Szukałem ale nic nie znalazłem.
Tak są, ja używam niemieckich, różne grubości zależnie od otworu. Do tego końcówki zapobiegające przecinaniu nici na końcach i supełkownie jeśli to naturalne, zapobiegające niszczeniu jedna o drugą.
Co do cennika to raczej nie znajdziesz bo tu tak jak w diamentach też określa się kilka parametrów nie tylko wielkość 
Jeżeli jesteś w stanie to zrób zdjęcia w większym przybliżeniu, ale jak na razie to nie jestem w stanie dostrzec efektu tzw iryzacji, to znaczy zmiany barwy(podobnie jak w opalu, tylko inna jest geneza zjawiska) nie jest ona duża, jednak widoczna. Ponadto jeżeli uda Ci się zrobić zdjęcia bliżej to może będzie widać inne cechy charakterystyczne. Drugie zdjęcie o jakie bym prosił to wnętrze w miejscu gdzie zostały przewiercone, ale tak aby była widoczna dziura i to co jest w środku zarazem, a może będę w stanie Ci troszkę pomóc.
(03-04-2012, 11:53 AM)Sanctus_Eligius a może będę w stanie Ci troszkę pomóc.
(03-04-2012, 11:53 AM)Sanctus_Eligius a może będę w stanie Ci troszkę pomóc.
(03-05-2012, 08:06 PM)Sanctus_Eligius padło pytanie czy to może być perła
(03-01-2012, 11:05 AM)bialaskl Posiadam trochę pereł 3,5mm. Są to chyba perły naturalne ponieważ mają nie regularne kształty.
(03-05-2012, 08:06 PM)Sanctus_Eligius Myślę że ze zdjęcia w dużym powiększeniu o dobrej jakości jesteś w stanie ocenić czy jest to perła czy nie, o ile powierzchnia będzie dobrze sfotografowana i będzie widać dziurkę od wiercenia.To tez nie jest prawdą. Nie odróżni się nawet oglądając dziurkę czy to perła hodowana czy naturalna a nawet dobrze zrobioną imitację.
(03-01-2012, 11:05 AM)bialaskl Jak może być wartość takich pereł?
(03-05-2012, 08:06 PM)Sanctus_Eligius Nie padło pytanie o wycenę konkretną i rzetelną,
Co do jednego zgodzę się czytamy ten sam post ale inaczej rozumiemy pytanie.
(03-05-2012, 08:06 PM)Sanctus_Eligius padło pytanie czy to może być perła
(03-01-2012, 11:05 AM)bialaskl Posiadam trochę pereł 3,5mm. Są to chyba perły naturalne ponieważ mają nie regularne kształty.
(03-05-2012, 08:06 PM)Sanctus_Eligius Myślę że ze zdjęcia w dużym powiększeniu o dobrej jakości jesteś w stanie ocenić czy jest to perła czy nie, o ile powierzchnia będzie dobrze sfotografowana i będzie widać dziurkę od wiercenia.To tez nie jest prawdą. Nie odróżni się nawet oglądając dziurkę czy to perła hodowana czy naturalna a nawet dobrze zrobioną imitację.
(03-01-2012, 11:05 AM)bialaskl Jak może być wartość takich pereł?
(03-05-2012, 08:06 PM)Sanctus_Eligius Nie padło pytanie o wycenę konkretną i rzetelną,
Ok, nie będę się kłócił bo zdecydowanie mam mniejsze doświadczenie, nie chciałem wywoływać burzy.