Biżutaria z filigranu.
Biżutaria z filigranu.
Przypadkowo trafiłem na materiały o ciekawej metodzie jubilerskiej - tworzenie detali z filigranu. To bardzo piękne formy. Chyba jeszcze nic na ten temat nie było.
Jeśli kogoś zaciekawi temat, jeżeli ktoś uzna, że może to wykorzystać to fajnie. Co kto chce i może coś dodać - proszę bardzo.
Na dobry początek wrzucam coś od razu sam.
Victoria Landsford - rosyjska technika tworzenia form filigranu:
http://www.victorialansford.com/filigreed.html
swego czasu w Polsce bylo baaaaaaaaardzo duzo roznego rodzaju filigranow glownie ze wschodu (chyba najwiecej z albanii). Teraz mozna kupic rozne pudelka, talerzyki i inne cuda z okresu lat 70-80tych wlasnie z tamtych stron. Ladne rzeczy, ale odnosze wrazenie ze to skladnica brudu.
Szukałem również informacji apropo Wyższej Szkoły Rzemiosł we Wrocławiu nad, którą mocno się zastanawiałem
(Nadal mocno się zastanawiam). Tymczasem uczę się, czytam, odkładam na materiały i narzędzia
Wrzucam parę ciekawych filmików. Pozdrawiam!Witam wszystkich serdecznie!
Jest to mój pierwszy wpis na tym forum więc może coś o sobie. Na imię mi Kamil. Z wykształcenia jestem plastykiem, grafikiem. Od zawsze marzyłem o studiach jubilerskich, los chciał jednak inaczej. Obecnie pracuję w lokalnej firmie telekomunikacyjnej jako grafik komputerowy, od paru ładnych lat bawię się w rekonstrukcję historyczną. Na forum trafiłem przypadkiem, za sprawą techniki Art Clay oraz blogu Ani Mazoń (drakonarii), którą szczerze podziwiam
Szukałem również informacji apropo Wyższej Szkoły Rzemiosł we Wrocławiu nad, którą mocno się zastanawiałem
(Nadal mocno się zastanawiam). Tymczasem uczę się, czytam, odkładam na materiały i narzędzia
Wrzucam parę ciekawych filmików. Pozdrawiam!
http://www.youtube.com/watch?v=FcVhkq4nx...c3xZ2dFJng
http://www.youtube.com/watch?v=rknoZJ6u9...re=related
http://www.youtube.com/watch?v=FRJZcCvVy...re=related
"Rozgość się" - piwo w lodowce.bardzo dobre linki dla osób spoza branży, dziękuje bo nie wiedziałem o kilku prostych trikach
"Rozgość się" - piwo w lodowce.
jak dokładnie przetłumaczyć - "coocked sodium boron"
2 pytania: 1) W 7 minucie pierwszego filmiku jaki podlinkowałem, pan robi pastę lutowniczą... skład: woda, borax, sproszkowane srebro, sproszkowana miedź (Copper), kadm (Cadmium). Czy można dostać (kupić) gdzieś gotowe pasty tego typu? (Czy nie wystarczy zrobić pasty z samym srebrem i boraksem? Czy tak "okrojona" pasta będzie "gorzej działać"?). 2) W 8:30 minucie wspomnianego filmiku, pan wkłada gotowy wyrób do jakiejś kąpieli. Macie może pomysł co to może być za roztwór? Efekt jest taki że pięknie oczyszcza powierzchnię wykonanego przedmiotu. Dzięki wielkie za rady, wskazówki i odnośniki
Pozdrawiam!
Miło mi
2 pytania: 1) W 7 minucie pierwszego filmiku jaki podlinkowałem, pan robi pastę lutowniczą... skład: woda, borax, sproszkowane srebro, sproszkowana miedź (Copper), kadm (Cadmium). Czy można dostać (kupić) gdzieś gotowe pasty tego typu? (Czy nie wystarczy zrobić pasty z samym srebrem i boraksem? Czy tak "okrojona" pasta będzie "gorzej działać"?). 2) W 8:30 minucie wspomnianego filmiku, pan wkłada gotowy wyrób do jakiejś kąpieli. Macie może pomysł co to może być za roztwór? Efekt jest taki że pięknie oczyszcza powierzchnię wykonanego przedmiotu. Dzięki wielkie za rady, wskazówki i odnośniki
Pozdrawiam!
(03-08-2012, 10:14 AM)Kamil Miło mi2 pytania: 1) W 7 minucie pierwszego filmiku jaki podlinkowałem, pan robi pastę lutowniczą... skład: woda, borax, sproszkowane srebro, sproszkowana miedź (Copper), kadm (Cadmium). Czy można dostać (kupić) gdzieś gotowe pasty tego typu? (Czy nie wystarczy zrobić pasty z samym srebrem i boraksem? Czy tak "okrojona" pasta będzie "gorzej działać"?). 2) W 8:30 minucie wspomnianego filmiku, pan wkłada gotowy wyrób do jakiejś kąpieli. Macie może pomysł co to może być za roztwór? Efekt jest taki że pięknie oczyszcza powierzchnię wykonanego przedmiotu. Dzięki wielkie za rady, wskazówki i odnośniki
Pozdrawiam!
(03-08-2012, 10:14 AM)Kamil Miło mi2 pytania: 1) W 7 minucie pierwszego filmiku jaki podlinkowałem, pan robi pastę lutowniczą... skład: woda, borax, sproszkowane srebro, sproszkowana miedź (Copper), kadm (Cadmium). Czy można dostać (kupić) gdzieś gotowe pasty tego typu? (Czy nie wystarczy zrobić pasty z samym srebrem i boraksem? Czy tak "okrojona" pasta będzie "gorzej działać"?). 2) W 8:30 minucie wspomnianego filmiku, pan wkłada gotowy wyrób do jakiejś kąpieli. Macie może pomysł co to może być za roztwór? Efekt jest taki że pięknie oczyszcza powierzchnię wykonanego przedmiotu. Dzięki wielkie za rady, wskazówki i odnośniki
Pozdrawiam!
Mała bransoletka na zawiasach misternie zdobiona dwunastoma guzami z pięknym filigranem i granulacją. Jemen Północny, około początku - połowy 20-te c. Wykonana z wysokiej jakości srebra i ostemplowana pieczęcią "Bosani". Członkowie rodziny Bosani byli wiodącymi złotnikami swoich czasów w Jemenie. Średnica bransoletki jest 6,5 cm.