Pytanie dot. Narzędzi szlifujacych, tnących, polerujących oraz innych nasadek
Pytanie dot. Narzędzi szlifujacych, tnących, polerujących oraz innych nasadek
Zgadza sie,na początek radze zabrać sie za coś łatwiejszego i dopiero potem przejść an inny typ. Wtedy efekty takiej pracy będą bardziej wymierne i zadowalające,wiem to sam po sobie.
Od dłuższego czasu szukam w internecie narzędzi do szlifu fasetkowego. Niestety, nigdzie nie ma uchwytów do mocowania kamieni (fasetkarki, dop ) jak również schematu lub rysunku technicznego , aby takie urządzenie wykonać. Firmy specjalizujące się w handlu art. do obróbki kamieni szlachetnych ograniczają się do narzędzi, które można samemu wykonać jak szlifierki , polerki, kulkarki czy kabaszoniarki. Czyżby w Polsce nie było osób trudniących się na co dzień obróbką diamentów, szmaragdów czy chociażby ametystów czy innych ładnych kwarcy?
Nie wiem jak odbywa się to obecnie ale jeszcze nie tak dawno kamienie jubilerskie szlifowano przy pomocy "szlifierki Taylora" schemat na fotce, które przedstawiają także gruszki kamieni syntetycznych z których powstawały już gotowe kamienie,końcówkę do której przyklejano kamień i Taylorki w których przytwierdzano trzpień z wklekjonym kamieniem.Z tego co się orientuję niektóre z kamieni szlifowano na tarczach metalowych miedzianych lub mosiężnych.Muszę trochę pogrzebać w kartonach i popytać znajomą która niegdyś sie tym zajmowała zawodowo to możę uda mi się sprecyzować nieco bardziej zasadę działania takiej szlifierki i cały proces powstawania faset
Dzięki za fotki, ale to i tak nie posunęło tematu do przodu. Co do szlifowania fasetek mam jakieś pojęcie. Kamień klei się do kołka mosiężnego, i umieszcza w przyrządzie potocznie zwanym DOP. Jest to rodzaj podzielnicy o 96 częściach, którą ustawia się w uchwycie pod odpowiednim kątem do skejfu zależnym od minerału. I mnie chodzi właśnie o ten przyrząd.
"Czyżby w Polsce nie było osób trudniących się na co dzień obróbką diamentów, szmaragdów czy chociażby ametystów czy innych ładnych kwarcy? "
Są, ale ta wiedza była zdobywana latami i jest bezcenna, a Ty chciałbyś ją dostać ot tak, bo masz kaprys
Ze sie wtrace, ale krit szuka narzedzi chyba , a wiedze juz znalazl wczesniej. Albo schematu narzedzia do wlasnego wykonania. Ja ogolnie nie siedze w szlifierstwie, ale sadze ze w Polsce to temat beznadziejny, znalezienie profesjonalnej faseciarki. A smiem tak sadzic na podstawie innych doswiadczen i przeczytanych postow o zakupach dokonanych w sieci.
Konkretnie to polecam wyszukiwanie w sieci Amazon, maja lepsza branzowa wyszukiwarke towarow niz "wujek gugle" i raczej w jezyku angielskim.
A na poczatek zadalem pytanie hobbystom-kamieniarzom na tym forum i zobaczymy co z tego wyjdzie. Chyba nie "oleja", albo...
Ma do sprzedania uchwyt do faseciarki. Jesli to komus pomoze to wklejam tlumaczenie.Maja chlopaki refleks, po dwoch miesiacach jeden sie zdecydowal
Ma do sprzedania uchwyt do faseciarki. Jesli to komus pomoze to wklejam tlumaczenie.
Freeform
Hero Member Online Płeć: Wiadomości: 968
Re: szukam ..
« Odpowiedz # 3 dnia: 21 marca 2012, 01:18:04 pm »
Zacytować
Mam rączkę starszego modelu maszyny V2 Ultratec faceting. Wszystkie części ruchome działa, ale nadal potrzebuje TLC i ewentualnej kalibracji. Jest do sprzedaży, jeśli zainteresowany.
(01-07-2012, 09:10 PM)krit6 które można samemu wykonać jak szlifierki , polerki, kulkarki czy kabaszoniarki.
(01-07-2012, 09:10 PM)krit6 które można samemu wykonać jak szlifierki , polerki, kulkarki czy kabaszoniarki.
Sam napisz do goscia, podalem forum i nick oferenta a angielski nie boli 
Tom, źle mnie zrozumiałeś, albo ja źle rozumiem Ciebie, chodzi mi o to, że Krit6 pisał(a), iż odnalazł gdzieś w internetach rysunki techniczne, czy jakąś inną dokumentację kulkarek czy kaboszoniarek, ja też próbowałem i nic nie znalazłem. Nie wiem jak te urządzenia nazywają się w innych językach, a translatory milczą. Jedyne co odnalazłem to jak wykonać ręcznie tego typu elementy, a nie za bardzo opłaca się samemu tworzyć kulki, bo taniej w stosunku do czasu jaki poświęcę na to wychodzi kupić.