Wykonanie łańcuszka na szyje i branzoletki na reke(nadgarstek). Krok Po Kroku.
Wykonanie łańcuszka na szyje i branzoletki na reke(nadgarstek). Krok Po Kroku.

Witam wszystkich forumowiczów i fachowców. Chciałbym zasięgnąć porady a konkretnie wskazówek jak samodzielnie wykonać "krok po kroku" jak w temacie, łańcuszek na szyje i na nadgarstek. Z racji tego ze dopiero chce zacząć swoja przygodę ,dziękuję z góry za wszelkie cenne wskazówki.
A więc tak interesuję mnie wzór : pancerka , podwójny rąb , figaro jeden z nich w zależności od stopnia trudności pomimo braku doświadczenia nie boję się wyzwań i mam nadzieje ze z wasza pomocą uda mi się stawić pierwsze i właściwe kroki w dążeniu do celu.
Zacznę od tego (przygotowanie):
- jaki sprzęt będzie mi potrzebny ? do przygotowania poszczególnych elementów, sposoby na: kształtowanie ogniw , łączenie ogniw , lutowanie, obróbka itd.
-dobór materiałów chodzi mi konkretnie o srebro , średnice drutu , spoiwa , i materiały do obróbki,
-źródła pozyskania poszczególnych surowców,
- orientacyjne koszty,
Zamierzany efekt:
-szerokość łańcuszka +/- 0,8 /1,0 /1,2 cm
-długość : szyja, nadgarstek: +/- 55/60cm , +/- 21/22cm
Dziękuję za wszelkie informacje ,wskazówki , uświadomienie i praktyczne porady. Pozdrawiam!
Może zacznij od bizantyjskiego, Kageki wrzucił fajne tutoriale:
http://www.srebrnie.pl/showthread.php?tid=47&page=3
te wzory to typowe maszynówki lub odlewy.zamów sobie z 50 gr takiego figaro (surowego)prosto po odlewie do poskladania wpierw, też sie pare ladnych godzin lub dni pobawisz żeby to oko cieszyło
uu każdy element chcesz kształtować ręcznie? powodzenia z powtarzalnością
te wzory to typowe maszynówki lub odlewy.zamów sobie z 50 gr takiego figaro (surowego)prosto po odlewie do poskladania wpierw, też sie pare ladnych godzin lub dni pobawisz żeby to oko cieszyło
(12-14-2011, 06:23 PM)no_sense uu każdy element chcesz kształtować ręcznie? powodzenia z powtarzalnościąte wzory to typowe maszynówki lub odlewy

Jeśli podejmę temat na pewno się podzielę zdobytą wiedzą z wami łącznie z ilustracjami powstawania "Krok po kroku" pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki
Może zacznij od bizantyjskiego, Kageki wrzucił fajne tutoriale:
hymmmm Co do wzoru bizantyjeskiego powiem tak myślę że jest to temat do podjęcia tylko jedno zasadnicze zapytanie , z filmików które przejrzałem wnioskuje że ogniw się "nie lutuje" na całej długości tylko przy ostatnim ogniwie "kończącym" a więc domyślam się ze może być problem z użytkowaniem tzn. jeśli bym miał sweter lub inny ubiór mogło by dojść do haczenia o tkaninę a chciałbym aby ta biżuteria była praktyczna. I teraz jakie jest wasze zdanie i czy ktoś mógłby się podzielić jakąś wiedzą praktyczna? 
I podejmując od zaraz temat chciałbym aby ktoś udzielił mi rad co do? doboru średnicy drutu ? (srebro) ,techniki ewentualnego lutowania, no i gdzie mogę się w to wszystko zaopatrzyć?
Jeśli podejmę temat na pewno się podzielę zdobytą wiedzą z wami łącznie z ilustracjami powstawania "Krok po kroku" pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki
A może na początek podzieliłbyś się z nami informacjami jakie narzędzia posiadasz?
Ewentualnie co skłonny byłbyś nabyć?
Co do lutowania ogniwek możesz polutować wszystkie ale każda akcja powoduje reakcję czyli konieczność wykwaszenia umycia i wypolerowania itd. Dobra sugestia co do zaczepiania bo wielokrotnie uzupełniałem brakujące ogniwa w takich bransoletkach i łańcuszkach.
ogólnie co będzie potrzeba i co jest nie zbędna postaram się nabyć.A może na początek podzieliłbyś się z nami informacjami jakie narzędzia posiadasz?
Ewentualnie co skłonny byłbyś nabyć?
Co do lutowania ogniwek możesz polutować wszystkie ale każda akcja powoduje reakcję czyli konieczność wykwaszenia umycia i wypolerowania itd. Dobra sugestia co do zaczepiania bo wielokrotnie uzupełniałem brakujące ogniwa w takich bransoletkach i łańcuszkach.
a wiec tak , szczypce się znajda , palnik + butle propan butan i tlen mam ,ewentualnie precyzyjną dysze ,szlifierkę musiałbym zakupić
ogólnie co będzie potrzeba i co jest nie zbędna postaram się nabyć.
A propo drutów chodzi o półfabrykaty wiem ze są "druty próbowe i czyste, twarde i miękkie" i teraz pytanie jaki rodzaj twardości użyć do ogniw i końcowych zaczepów proszę o rady oraz chciałbym aby mnie ktoś wtajemniczył w procesy pt. wykwaszenia, umycia , polerowania itd i na podstawie waszego doświadczenia i wiedzy co należałoby po kolei robić i na co uważać w raz z użyciem konkretnych środków i kompontow. Pozdrawiam i czekam na dalsze info
to to jest bardzo proste. Łączysz zwykłe kółka, lutujesz. Później wkręcasz jeden koniec w imadło i skręcasz kombinerkami cały łańcuszek tak żeby oczka zaczęły układać się w jednej linii. Wiadome, że nie będzie idealnie równy, wtedy trzeba przepuścić delikatnie wszystko przez walcarkę. Następnie piłujemy pilnikiem po długości z dwóch stron i łańcuszek gotowy 
Jeśli chodzi o pancerkę zwykłą
to to jest bardzo proste. Łączysz zwykłe kółka, lutujesz. Później wkręcasz jeden koniec w imadło i skręcasz kombinerkami cały łańcuszek tak żeby oczka zaczęły układać się w jednej linii. Wiadome, że nie będzie idealnie równy, wtedy trzeba przepuścić delikatnie wszystko przez walcarkę. Następnie piłujemy pilnikiem po długości z dwóch stron i łańcuszek gotowy 
Tu jest pokaazane jak wykonać fajny łańcuch http://www.youtube.com/watch?v=ZbEF53yYN...re=related