Emalierstwo
Emalierstwo
@Leszek grubość samej emalii niema nic wspólnego z oprawą. Możesz zrobić oprawę do tradycyjnej żyletki,
która ma chyba 0,15 mm grubości. To kwestia wytrzymałości. Jak dasz spód pod całość emalii, jak pisałeś 0,5 mm
to w zupełności wystarczy. I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą. Na twardych
kamieniach, możesz nawet młotkiem zakuwać. Emalia nielubi naprężeń. Musi być zakuwana bardzo delikatnie.
Na Twoim miejscu spróbował bym się zmierzyć, na początek z oprawą okrągłej tarczy. Wszystkie kanciaste oprawy
są trudniejsze. Zawsze zaczyna się oprawiać od najbardziej ostrych łuków, a kończy na tych najłagodniejszych.
Inaczej zostanie Ci materiał z którym nie wiesz co zrobić. Wiele tak umordowanych opraw można zobaczyć w sieci.
(10-26-2017, 07:22 PM)kriss I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą.
(10-26-2017, 07:22 PM)kriss I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą.
@Leszek, wysokość należy dostosować do wielkości wyrobu. Przy małych kamykach może być nawet 1 mm.
W twoim wypadku jakieś 4 mm. Podkładkę robisz z tego samego materiału co cały wyrób. Może to być kawałek
drutu, pasek blachy jak na kastę, tylko niższy. Kasta powinna delikatnie wystawać ponad oprawiany kamień/przedmiot.
Na tyle żeby go oprawić/zakuć, ale żeby go nie przykrywała. U Ciebie to 0,7- 1,0 mm. Wszystko to sprawdzi się
przy starannym spasowaniu elementów. Jak będą luzy, wszystkie wymiary muszą być większe.
Kurcze jak czytam to wydaje się to skomplikowane :-( Coś mi się zdaje że może zacząć to wszystko na miedzi by jakoś ogarnąć temat a potem dopiero droższe srebro używać.
Dzisiaj przewieszka czaszka, polerowanie wczorajszej pracy i okrągły do oprawiania jak pisałeś. Kleję jeszcze tarczę ale to dopiero wieczorem albo jutro.
Dziękuję za pomoc :-)
Nieźle Ci idzie, ja jeszcze nie zdążyłem odpalić pieca