Pierścień herbowy "po pieniądzach"
Pierścień herbowy "po pieniądzach"
Czyli niedrogo.
Herb wypalony jest laserem w stalce wyszlifowanej z pilnika płaskiego w oparciu o rysunek z Corela. Grawerunek laserowy jest dwupłaszczyznowy i taki mało rzeźbiarski, ale za to bardzo dokładny. Zdjęcia powinny wyjaśnić sposób postępowania. Ja przygotowałem stalkę trochę większą, bo ja tego nie graweruje tylko firma zewnętrzna i grawer może źle trafić. Tak stało się i tym razem herb został wygrawerowany za nisko, ale miałem na tyle materiału i zeszlifowałem górę.
Pilnik
Pod względem technicznym to spoko - taka stal jest twarda i nie porysuje się szybko. Moim zdaniem stalki były stosowane do sygnetów herbowych ze względu na niską cenę . Słyszałem ,że nawet były takie matryce do wybijania herbów w stalkach, które potem się hartowało. Jest też kwestia estetyki, mam wrażenie, że bywali panowie którzy nie chcieli przyozdabiać się kamieniami szlachetnymi, i taka właśnie stal im odpowiadała. Ale to takie moje przypuszczenia, nie czytałem nigdy nic na ten temat.
Super to zrobiłeś Szamku. To przykład jak z niczego zrobić coś wielkiego. Brawo i dziękuję za piękny tutorial.
Marku teraz jest moda na stal a jak dasz komuś w facjatę to będzie miał twój znak
ps. Jak to nie tajemnica to jaki jest koszt usługi laserowego grawerowania ?

@szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,
chyba że właściciel nie bawi się w takie rzeczy 

(12-13-2015, 08:53 PM)kriss @szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,
(12-13-2015, 08:53 PM)kriss @szamek jak zabezpieczasz przed rdzą ? Po pierwszej kąpieli w wannie zacznie rdzewieć,