Krok po kroku, czyli jak powstają moje grawerunki
Krok po kroku, czyli jak powstają moje grawerunki
Grotek ja wektoryzuje na kompie na programie Corel Drav
I powiem że nie jest to trudne ,moge ci pomódz ale program nabyć musisz jakoś sam.
@Grotek76 nie wiem co może Apple ale ja używam takiego jak na focie tylko starej wersji
tydzień temu z biedronce był wacom one rozmiar m za 169 teraz już go tam nie kupi ale na allegro za niecałe 300 wychaczy
(12-08-2015, 04:16 PM)kriss To nie ekran z pisakiemJa bym się na twoim miejscu nie zakładał![]()
bo tego typu sprzęt był już 10 lat temu tylko że do tanich nie należy/ał
(12-08-2015, 04:16 PM)kriss To nie ekran z pisakiemJa bym się na twoim miejscu nie zakładał![]()
bo tego typu sprzęt był już 10 lat temu tylko że do tanich nie należy/ał
Szrapnel dobrze zauważył, że tabletu musisz się nauczyć. To coś jak przejście z telefonu stacjonarnego na smartfona.
Rysując z użyciem tabletu możesz dopracować każdy szczegół. Pracujesz na warstwach. To coś jak wiele kalek jedna
na drugiej i w każdej chwili możesz je przekładać. W wypadku grawerowania to idealna sprawa. Odręczny rysunek
koncepcyjny możesz zeskanować i używając jako tła na monitorze dopracować do perfekcji w dużym formacie, a później
przeskalować do dowolnego formatu i przenieść na materiał. Podstawa to dowolny skaner , tablet średniej klasy, oprogramowanie
np. Painter ( często jest jako opcja z tabletem ) i dobra drukarka laserowa.
Przy przenoszeniu rysunku z sieci na tablet i dopracowaniu szczegółów nie trzeba być orłem. Wystarczą podstawowe umiejętności.
To tak jak kopiowanie przez kalkę 
(12-08-2015, 06:50 PM)kriss Szrapnel dobrze zauważył, że tabletu musisz się nauczyć. To coś jak przejście z telefonu stacjonarnego na smartfona.
Rysując z użyciem tabletu możesz dopracować każdy szczegół. Pracujesz na warstwach. To coś jak wiele kalek jedna
na drugiej i w każdej chwili możesz je przekładać. W wypadku grawerowania to idealna sprawa. Odręczny rysunek
koncepcyjny możesz zeskanować i używając jako tła na monitorze dopracować do perfekcji w dużym formacie, a później
przeskalować do dowolnego formatu i przenieść na materiał. Podstawa to dowolny skaner , tablet średniej klasy, oprogramowanie
Przy przenoszeniu rysunku z sieci na tablet i dopracowaniu szczegółów nie trzeba być orłem. Wystarczą podstawowe umiejętności.
jam chcę tylko grawerować a rysunkiem niech zajmuje się rysownik.
(12-08-2015, 06:50 PM)kriss Szrapnel dobrze zauważył, że tabletu musisz się nauczyć. To coś jak przejście z telefonu stacjonarnego na smartfona.
jam chcę tylko grawerować a rysunkiem niech zajmuje się rysownik.

Leszku - ja skupiłem się na urządzeniu, Kriss na tym, co można zrobić - dodam że nie koniecznie musisz mieć tablet graficzny(jak już masz i umiesz to się z tego cieszysz 
Rysowanie w programach graficznych może ci się przydać dla wzorów np poskladanych z powielonych elementów, zbawienne w zachowaniu powtarzalności, multiplikowaniu itd i przez to jeszcze mniej będziesz ćwiczył rękę w rysunku
Żeby nie robić całkiem offtopu, to z pomocą drukarki laserowej przenosiłem wzór na miedź do wytrawienia. Nie wiem jak to się sprawdza przy srebrze(rozlewa się/sciera?)