Ciekawostka sznurek
Ciekawostka sznurek

Słyszałem już nie raz o starych sposobach polerowania biżuterii w mało dostępnych miejscach, ale zawsze zapominałem zadać pytanie o jeden ze sposobów który szczególnie mnie zaciekawił.
https://www.youtube.com/watch?v=xJgkw0ctK4k
- mianowicie chodzi mi o to czym tutaj dokładnie pan Kevork Gurunian poleruje dokładnie w 1:07:20. Jest to po prostu sznurek z końskiego włosia ? Czy co to jest ?
Słyszałem kiedyś od złotnika któremu się czasem przyglądałem, że każdy złotnik kiedyś miał pęk sznurów którymi takie trudno dostępne miejsca mógł polerować. 
Więc co to jest dokładnie ? 
My mamy zwykłe sznurki. Czasem je przed polerowaniem nacieram pastą.
Bardzo pomocne

Sznurowadłem nie próbowałam
Nie wiem, jakie sa te moje sznurki, chyba jakieś takie sztuczne nie powinny być, tylko bawełniane czy coś
Mój mąż czasem poleruje wąskim kawałkiem skóry, lub rzemykiem.
Nici bawelniane, skóra, czy co tam sobie wymyslisz. Wazne zeby dzialalo. Nie ma tu zadnej magii ani kosmicznej technologii. teoretycznie mozesz kupic takie gotowe nici polerskie ale to kompletnie bez sensu gdyz ich cena jest kosmiczna a przecieraja sie dokladnie tak samo jak zwykle nici z pasmanterii natarte pastą.
@Mizu wszystko co naturalne jak bawełna czy skóra świetnie się nadaje. Nie kupuj czegoś sztucznego np. nici stylonowe. Są zbyt twarde i rysują nie polerują