proszek scierny
proszek scierny
Szybkie pytanie do kogos kto pracowal na produkcji, nie koniecznie bizuterii. Czy istnieje, albo znacie jakis proszek scierny, w ktory moznaby bylo wrzucic odlewy, i wyciagnac po jakims czasie w stanie ktory by odpowiadal np po papierze 800? Pytam dlatego, ze ostatnio robilem pierscionek z odlewu, gdzie bylo duzo lapek i ni cholery niczym nie bylem w stanie tam dojsc, zeby wykonczyc koronki, o gniazdach kamieni juz w ogole nie mowiac. Wiem, ze sa proszki polerskie, ale czy sa proszki scierne, gdzie mozna to robic w sposob w miare kontrolowany?
Z tego co wiem to proszki do szlifowania dodawało się do wkładów ceramicznych w celu przyspieszenia procesu obróbki.
Nigdy nie miało się nad tym kontroli,każdą powierzchnię obrabialo równym stopniu, zaokrąglało wszystkie kanty .Zdarzało się że po sztyftach zostawał tylko mały dzyndzelek.
@kfadrat - a moze pumeks da rade? Kiedy mialem cos takiego tylko nie pamietam gdzie kupilem... byly rozne gradacje chyba 400, 800 i chyba 1000...
niech no sobie tylko przypomne...
edit
http://www.system24.com.pl/narzedzia/price_list.php CRT+F "pumeks"
lub
http://nowa.e-pat.pl/pl/c/Wsady/1968/3
Wydaje mi się ze sam proszek tego nie załatwi.Zawsze można spróbować, mój znajomy próbował czyścić odlewy z gipsu piaskiem.Używał do tego bębna obrotowego, odlewy czyścilo z gipsu, ale to wszystko.Ja kiedyś kupowałem w hurtowni jubilerskiej proszek zwany korundem, były różne grubości.Można spróbować nim, ale jak już mówiłem to może nic nie dać 
wlasnie zastanawialem sie nad korundem. Bo potem do polerowania orzech, sam proszek wystarcza to moze i sam korund by wystarczyl do wstepnego przeszlifowania
(06-25-2015, 03:57 PM)mnap89 Krzystekx mozesz miec racje Tzn pewnie daloby rade ale wymagaloby to duuuuzo czasu w bebnie. Generalnie pumex i korund w formie proszku to do piaskarki sie uzywa. tam sprezone powietrze zalatwia sprawe
(06-25-2015, 03:57 PM)mnap89 Krzystekx mozesz miec racje Tzn pewnie daloby rade ale wymagaloby to duuuuzo czasu w bebnie. Generalnie pumex i korund w formie proszku to do piaskarki sie uzywa. tam sprezone powietrze zalatwia sprawe