Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO obróbka cieplna złota

obróbka cieplna złota

obróbka cieplna złota

kluba
Miedziany
4
06-12-2015, 09:17 PM
Witam,

poszperałem trochę na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie trapi od pewnego czasu. Osobiście bliżej mi do stali niż złota, a problem mój jest następujący, czy złoto poddaje się obróbkom cieplnym? jak tak to jakim i w jakich temperaturach? oczywiście pytanie dotyczy się czystego złota, nie stopu.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc Uśmiech

Pozdrawiam.
kluba
06-12-2015, 09:17 PM #1

Witam,

poszperałem trochę na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie trapi od pewnego czasu. Osobiście bliżej mi do stali niż złota, a problem mój jest następujący, czy złoto poddaje się obróbkom cieplnym? jak tak to jakim i w jakich temperaturach? oczywiście pytanie dotyczy się czystego złota, nie stopu.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc Uśmiech

Pozdrawiam.

cactoos
Diamentowy
1,585
06-12-2015, 09:19 PM
Najbardziej popularną obróbką cieplną złota jest zamienienie go w ciecz. Biggrin

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
06-12-2015, 09:19 PM #2

Najbardziej popularną obróbką cieplną złota jest zamienienie go w ciecz. Biggrin

kluba
Miedziany
4
06-12-2015, 09:25 PM
a coś poniżej temperatury topnienia? Uśmiech coś co zmieniłoby jego własności mechaniczne Uśmiech
kluba
06-12-2015, 09:25 PM #3

a coś poniżej temperatury topnienia? Uśmiech coś co zmieniłoby jego własności mechaniczne Uśmiech

cactoos
Diamentowy
1,585
06-12-2015, 09:45 PM
Wyżarza się aby usunąć naprężenia po obróbce mechanicznej - kolor wiśnia.
Hartuje się - parametry zalecane przez producenta ligury, ale to do stopu.
Czyste tylko się odpuszcza/wyżarza lub topi.

cactoos
06-12-2015, 09:45 PM #4

Wyżarza się aby usunąć naprężenia po obróbce mechanicznej - kolor wiśnia.
Hartuje się - parametry zalecane przez producenta ligury, ale to do stopu.
Czyste tylko się odpuszcza/wyżarza lub topi.

kluba
Miedziany
4
06-12-2015, 11:27 PM
odpuszcza się ogólnie po hartowaniu, czyli złoto też się hartuje?

wyżarzanie w jakim zakresie temperatur? Uśmiech i czy tyczy się tylko złota odlewanego czy osadzanego elektrolitycznie też? Uśmiech
kluba
06-12-2015, 11:27 PM #5

odpuszcza się ogólnie po hartowaniu, czyli złoto też się hartuje?

wyżarzanie w jakim zakresie temperatur? Uśmiech i czy tyczy się tylko złota odlewanego czy osadzanego elektrolitycznie też? Uśmiech

cactoos
Diamentowy
1,585
06-12-2015, 11:42 PM
Przecież napisałem, że odpuszcza/wyżarza (bo różnie ludziska gadajo) po obróbce mechanicznej, czyli kucie/walcowanie.
Hartować można tylko złoto z ligurami. Temperatura to kolor żarzenia -  wiśnia. 700-800 st. i powolne studzenie.
Ale to tylko teoria bo czyste złoto jest tak miękkie, że biżuterii się z niego nie wykonuje, więc i wyżarzanie jest zbędne.
Na te i pozostałe pytania wyczerpująco i cierpliwie odpowie Wujek Googel.

cactoos
06-12-2015, 11:42 PM #6

Przecież napisałem, że odpuszcza/wyżarza (bo różnie ludziska gadajo) po obróbce mechanicznej, czyli kucie/walcowanie.
Hartować można tylko złoto z ligurami. Temperatura to kolor żarzenia -  wiśnia. 700-800 st. i powolne studzenie.
Ale to tylko teoria bo czyste złoto jest tak miękkie, że biżuterii się z niego nie wykonuje, więc i wyżarzanie jest zbędne.
Na te i pozostałe pytania wyczerpująco i cierpliwie odpowie Wujek Googel.

kluba
Miedziany
4
06-13-2015, 01:07 PM
dzięki za odpowiedź, nie wiedziałem że kolor wiśni tyczy się temperatury Uśmiech

czyste złoto nie musi być miękkie, zależy czy je odlejesz czy osadzisz elektrolitycznie. te osadzane elektrolitycznie ma trzy krotną większą twardość niż odlewane Uśmiech
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-13-2015, 10:25 PM przez kluba.
kluba
06-13-2015, 01:07 PM #7

dzięki za odpowiedź, nie wiedziałem że kolor wiśni tyczy się temperatury Uśmiech

czyste złoto nie musi być miękkie, zależy czy je odlejesz czy osadzisz elektrolitycznie. te osadzane elektrolitycznie ma trzy krotną większą twardość niż odlewane Uśmiech

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości