Frezowanie cnc
Frezowanie cnc
(06-01-2015, 10:48 AM)mnap89 Witam,
Zastanawiam sie nad technologia frezowania elementow srebrnych na cnc. Glownie chodzi o jakies proste wzory. Ktos czyms takim sie zajmuje? A moze korzystacie z takich uslug w jakiejs firmie?
(06-01-2015, 10:48 AM)mnap89 Witam,
Zastanawiam sie nad technologia frezowania elementow srebrnych na cnc. Glownie chodzi o jakies proste wzory. Ktos czyms takim sie zajmuje? A moze korzystacie z takich uslug w jakiejs firmie?
(06-01-2015, 01:26 PM)mnap89 No dobrze ale mi nie chodzi o wzory tylko raczej o usluge frezowania lub frezarke ktora sie nadaje do pracy W METALU
Frezarkę do jakiego metalu bo od tego zależna jest cena. Czasami lepiej wyciąć matal laserem lub wodą.(06-01-2015, 01:26 PM)mnap89 No dobrze ale mi nie chodzi o wzory tylko raczej o usluge frezowania lub frezarke ktora sie nadaje do pracy W METALU
Frezarkę do jakiego metalu bo od tego zależna jest cena. Czasami lepiej wyciąć matal laserem lub wodą.
Glownie chodzi o wycinanie w srebrze. Z tego co wiem to cięcie laserem srebra raczej jest troche kłopotliwe i mozna to zrobic tylko na niektorych maszynach. Waterjet - problem z odzyskiem.
No wiec myslalem o frezowaniu na cnc. Bardzo malo informacji na ten temat jest w necie. z tego co wyczytalem to podobno musi byc bardzo sztywna frezarka(nie wiem czemu) i bardzo wysokie obroty 20k-60k jesli chcemy uzyskac super efekt. W zasadzie nie wiem czy to prawda, mysle ze tak ale z drugiej strony wydaje mi sie ze nie trzeba kupowac maszyny za 100k co by wycinac jakies proste ksztalty.
Dlatego dobrzeby bylo co by wypowiedzial sie ktos kto sie tym zajmuje lub moze korzystal gdzies w takich uslug.
(06-01-2015, 02:58 PM)mnap89 No wiec myslalem o frezowaniu na cnc. Bardzo malo informacji na ten temat jest w necie. z tego co wyczytalem to podobno musi byc bardzo sztywna frezarka(nie wiem czemu) i bardzo wysokie obroty 20k-60k jesli chcemy uzyskac super efekt. W zasadzie nie wiem czy to prawda, mysle ze tak ale z drugiej strony wydaje mi sie ze nie trzeba kupowac maszyny za 100k co by wycinac jakies proste ksztalty.
Dlatego dobrzeby bylo co by wypowiedzial sie ktos kto sie tym zajmuje lub moze korzystal gdzies w takich uslug.
(06-01-2015, 02:58 PM)mnap89 No wiec myslalem o frezowaniu na cnc. Bardzo malo informacji na ten temat jest w necie. z tego co wyczytalem to podobno musi byc bardzo sztywna frezarka(nie wiem czemu) i bardzo wysokie obroty 20k-60k jesli chcemy uzyskac super efekt. W zasadzie nie wiem czy to prawda, mysle ze tak ale z drugiej strony wydaje mi sie ze nie trzeba kupowac maszyny za 100k co by wycinac jakies proste ksztalty.

No wlasnei dlatego mowie ze nie wiem czy to prawda. Ot wycztalem na forum cnc ze to niby az takie duze predkosci potrzebne co by ciecie bylo ladne. Pewnei troche w tym racji jest bo np tutaj http://www.wdes.com.pl/materialy-i-akces...zlota.html sa frezy przykladowe frezy do ciecia srebra zlota i zalecana predkosc robocza jest 20 000 - 100 000 obrotow na minute. No ale tak na chlopski rozum to pewnie da sie tez ich uzywac przy nizszych obrotach ale pewnie rezultaty nie beda az tak spektakularne
Na 100% jest tak jak mowisz - jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma 
Swoja droga zastanawialem sie na samym poczatku nad malutkim proxxonoem mf70 przerobionym na cnc. Zastanawialem sie czy by to nie dalo rady wlasnie wycinac jakichs prostych ksztaltow z blachy srebrnej 1 do 2 mm grubosci materialu.
(06-01-2015, 05:50 PM)mnap89 No wlasnei dlatego mowie ze nie wiem czy to prawda. Ot wycztalem na forum cnc ze to niby az takie duze predkosci potrzebne co by ciecie bylo ladne. Pewnei troche w tym racji jest bo np tutaj http://www.wdes.com.pl/materialy-i-akces...zlota.html sa frezy przykladowe frezy do ciecia srebra zlota i zalecana predkosc robocza jest 20 000 - 100 000 obrotow na minute. No ale tak na chlopski rozum to pewnie da sie tez ich uzywac przy nizszych obrotach ale pewnie rezultaty nie beda az tak spektakularne![]()
Swoja droga zastanawialem sie na samym poczatku nad malutkim proxxonoem mf70 przerobionym na cnc. Zastanawialem sie czy by to nie dalo rady wlasnie wycinac jakichs prostych ksztaltow z blachy srebrnej 1 do 2 mm grubosci materialu.
(06-01-2015, 05:50 PM)mnap89 No wlasnei dlatego mowie ze nie wiem czy to prawda. Ot wycztalem na forum cnc ze to niby az takie duze predkosci potrzebne co by ciecie bylo ladne. Pewnei troche w tym racji jest bo np tutaj http://www.wdes.com.pl/materialy-i-akces...zlota.html sa frezy przykladowe frezy do ciecia srebra zlota i zalecana predkosc robocza jest 20 000 - 100 000 obrotow na minute. No ale tak na chlopski rozum to pewnie da sie tez ich uzywac przy nizszych obrotach ale pewnie rezultaty nie beda az tak spektakularne![]()

Glownie chodziloby o wycinanie, grawerka dodatkowo. Domyslam sie ze jesli maszyna da rade ciąc to grawerka nie bedzie problemem - w druga strone moze byc gorzej 
Chodzi o wycinanie np imion, napisow albo jakies wisiorki itp itd.
O widzisz a jak taniesz na tym to jaka krawedz wychodzi? Trzeba duzo pozniej obrabiac?