Pozłacanie
Pozłacanie
olax, srebro i złoto dyfunduja, tzn atomy tych metali wzajemnie się przemieszczają i przenikają, znaczy to tyle że jak pozłocisz srebro to nawet trzymając w sejfie po jakimś czasie złoto zblednie wskutek dyfuzji, dlatego jeżeli złocenie srebra ma być trwałe to niezależnie od grubości warstwy złota powinno oddzielić się Ag od Au, robi się to często niklem bo jest dość twardy i poprawia jakoś powierzchni,
np. złocenie rodinetką bez podkładu jest na chwilę raz że cienko, dwa że dyfuzja
Witam Cię Olax. Dlaczego nie zapytasz u źródła, czyli u mnie? Mam profil od dawna, śledzę twoje wątki na temat złocenia. Nie stosujesz się do rad na temat przygotowania materiału do pozłacania. Plamy wychodzą w miejscu lutowania i w obrączkach moletowanych, wiesz że nie wolno do odtłuszczania używać denaturatu, stosuj czysty spirytus (wywietrzeje) do mycia nie używaj ludwika, sama przetapiasz srebro, czy zawsze dobrze? Do polerowania używasz vipesek. Mają silne działanie ścierające. Nie odstąpię od procedury pozłacania. Myjka+ płyn ultrasonik 10 min. bez kamieni - płukanie: Aqua purificata - odsolanie - płukanie ponowne- złocenie: wstępne - pre gold plating bath VG 204 3,0g FF/l = 3 minuty przy napięciu 3V co daje warstwę ok. 7 mikronów - płukanie - następnie gold plating bath GP204 3,0 g AU/l. najlepiej 8 min przy napięciu 2,5 V. co daje warstwę 8 mikronów - płukanie- i w zależności od uzyskanego koloru warstwa dekoracyjna dajaca 1 mikron coulor gold conc. FG 200 przy temp. 60 stopni (nie używam gdy kamienie są wklejane, bo wypadną). Używam Junior 500 multiplate. Nazywasz mnie mianem ,, bogata emerytka" ale do emerytury trochę mi brakuje i jak wiesz już nie bogata. trochę mi przykro. Pozdrawiam. 
(05-05-2015, 10:26 AM)Nina Witam Cię Olax. Dlaczego nie zapytasz u źródła, czyli u mnie? Mam profil od dawna, śledzę twoje wątki na temat złocenia. Nie stosujesz się do rad na temat przygotowania materiału do pozłacania. Plamy wychodzą w miejscu lutowania i w obrączkach moletowanych, wiesz że nie wolno do odtłuszczania używać denaturatu, stosuj czysty spirytus (wywietrzeje) do mycia nie używaj ludwika, sama przetapiasz srebro, czy zawsze dobrze? Do polerowania używasz vipesek. Mają silne działanie ścierające. Nie odstąpię od procedury pozłacania. Myjka+ płyn ultrasonik 10 min. bez kamieni - płukanie: Aqua purificata - odsolanie - płukanie ponowne- złocenie: wstępne - pre gold plating bath VG 204 3,0g FF/l = 3 minuty przy napięciu 3V co daje warstwę ok. 7 mikronów - płukanie - następnie gold plating bath GP204 3,0 g AU/l. najlepiej 8 min przy napięciu 2,5 V. co daje warstwę 8 mikronów - płukanie- i w zależności od uzyskanego koloru warstwa dekoracyjna dajaca 1 mikron coulor gold conc. FG 200 przy temp. 60 stopni (nie używam gdy kamienie są wklejane, bo wypadną). Używam Junior 500 multiplate. Nazywasz mnie mianem ,, bogata emerytka" ale do emerytury trochę mi brakuje i jak wiesz już nie bogata. trochę mi przykro. Pozdrawiam.
(05-05-2015, 10:26 AM)Nina Witam Cię Olax. Dlaczego nie zapytasz u źródła, czyli u mnie? Mam profil od dawna, śledzę twoje wątki na temat złocenia. Nie stosujesz się do rad na temat przygotowania materiału do pozłacania. Plamy wychodzą w miejscu lutowania i w obrączkach moletowanych, wiesz że nie wolno do odtłuszczania używać denaturatu, stosuj czysty spirytus (wywietrzeje) do mycia nie używaj ludwika, sama przetapiasz srebro, czy zawsze dobrze? Do polerowania używasz vipesek. Mają silne działanie ścierające. Nie odstąpię od procedury pozłacania. Myjka+ płyn ultrasonik 10 min. bez kamieni - płukanie: Aqua purificata - odsolanie - płukanie ponowne- złocenie: wstępne - pre gold plating bath VG 204 3,0g FF/l = 3 minuty przy napięciu 3V co daje warstwę ok. 7 mikronów - płukanie - następnie gold plating bath GP204 3,0 g AU/l. najlepiej 8 min przy napięciu 2,5 V. co daje warstwę 8 mikronów - płukanie- i w zależności od uzyskanego koloru warstwa dekoracyjna dajaca 1 mikron coulor gold conc. FG 200 przy temp. 60 stopni (nie używam gdy kamienie są wklejane, bo wypadną). Używam Junior 500 multiplate. Nazywasz mnie mianem ,, bogata emerytka" ale do emerytury trochę mi brakuje i jak wiesz już nie bogata. trochę mi przykro. Pozdrawiam.
. Ostatnio przestałam, jak mi napisali, że to zły pomysł.
. Ostatnio przestałam, jak mi napisali, że to zły pomysł.
(03-30-2015, 09:49 PM)jędruś olax, srebro i złoto dyfunduja, tzn atomy tych metali wzajemnie się przemieszczają i przenikają, znaczy to tyle że jak pozłocisz srebro to nawet trzymając w sejfie po jakimś czasie złoto zblednie wskutek dyfuzji, dlatego jeżeli złocenie srebra ma być trwałe to niezależnie od grubości warstwy złota powinno oddzielić się Ag od Au, robi się to często niklem bo jest dość twardy i poprawia jakoś powierzchni,
np. złocenie rodinetką bez podkładu jest na chwilę raz że cienko, dwa że dyfuzja
(03-30-2015, 09:49 PM)jędruś olax, srebro i złoto dyfunduja, tzn atomy tych metali wzajemnie się przemieszczają i przenikają, znaczy to tyle że jak pozłocisz srebro to nawet trzymając w sejfie po jakimś czasie złoto zblednie wskutek dyfuzji, dlatego jeżeli złocenie srebra ma być trwałe to niezależnie od grubości warstwy złota powinno oddzielić się Ag od Au, robi się to często niklem bo jest dość twardy i poprawia jakoś powierzchni,
mokrywa sie miedzia, niklem, chromem. Generalnie ma to powodowac "utwardzenie" powierzchni. I chcialem ponowic pytanie do SZ.U. Nina o nieuzywanie ludwika do mycia
Witam. Nie używam ludwika do myjki ultradźwiękowej, ponieważ najczęściej po ludwiku wychodzą plamy. Można go stosować przed myjką. Nie polecam również do myjki płynów eko, mam złe doświadczenia, srebro po wyjęciu zrobiło się czarno - fioletowe, ledwo uratowałam. Najlepiej ultrasonik koncentrat, zawiera aceton śmierdzi, ale daje najlepszy efekt. Co do pokrywania miedzią wyrobów przed srebrzeniem: stosuje się kąpiel miedziową do wyrobów z metali nieszlachetnych, stali nierdzewnej. Dostaje takie wyroby do renowacji, ale nie wszystko da się posrebrzyć miedz na tych zużytych wyrobach patynuje i wyłazi spod srebra nawet po renowacji, a metal pod miedzią robi się kruchy. Ale mam też pytanie. Srebro miedziowane jest obecnie modne, wygląda pięknie, ale jak utrzymać taki efekt, jakich preparatów trzeba użyć żeby miedź nie patynowała i utrzymał się połysk.
jak mam byc szczery to pierwszy raz slysze, zeby po ludwiku jakies plamy wychodzily. Nie wiem co to za plyny eko, ale mozna dolac troche amoniaku to wyjdzie zawsze bielutkie. Ja juz przestalem myc w myjce i wszystko myje szczoteczka do zebow i ludwikiem, bo najszybciej to idzie
(05-06-2015, 01:47 PM)kfadrat jak mam byc szczery to pierwszy raz slysze, zeby po ludwiku jakies plamy wychodzily. Nie wiem co to za plyny eko, ale mozna dolac troche amoniaku to wyjdzie zawsze bielutkie. Ja juz przestalem myc w myjce i wszystko myje szczoteczka do zebow i ludwikiem, bo najszybciej to idzie
(05-06-2015, 01:47 PM)kfadrat jak mam byc szczery to pierwszy raz slysze, zeby po ludwiku jakies plamy wychodzily. Nie wiem co to za plyny eko, ale mozna dolac troche amoniaku to wyjdzie zawsze bielutkie. Ja juz przestalem myc w myjce i wszystko myje szczoteczka do zebow i ludwikiem, bo najszybciej to idzie