czy da sie stopic zloto domowym sposobem?
czy da sie stopic zloto domowym sposobem?
myslalem zeby wsadzic zlota bizuterie w stalowy kubek i stopic ja nad ogniskiem - czy to w ogole mozliwe do wykonania?
ewentualnie czy mozna pojsc do jubilera i u niego sobie przetopic te zloto, ale tak, zebym widzial jak on to robi?nie zostane uznany za jakiegos zlodzieja, co niby nakradl bizuterie i chce ja teraz przerobic podstepem?
bizuterie dostalem w spadku i teraz nie wiem zupelnie co z nia zrobic, oczywiscie nie sprzedam jej za 30 % wartosci jak mi krzykneli warszawscy jubilerzy
topienie biżuterii bez wcześniejszego obejrzenia przez rzetelnego uczciwego złotnika nie ma sensu, po pierwsze trzeba sprawdzić próby, obejrzeć czy i jakie kamienie są w niej oprawione, zważyć, wycenić, być może coś ma wartość artystyczną lub historyczną większą niż złom
skąd wiesz że "warszawscy jubilerzy" krzyknęli ci 30% wartości? łatwo sprawdzisz w internecie aktualne ceny skupu złomu złota ( ok 80 zł/g próby 14k) i poszukasz firmy która Ci taką cenę zapłaci
kolejna sprawa to topienie - nie stopisz złota w stalowym kubku nad ogniskiem,
juz oczywiscie bylem, nawet u 2 zlotnikow, zeby sie tego zlota pozbyc, zwazyli, obejrzeli i 30 % wartosci jak za zlom placa, ewentualnie moge isc do lombardu gdzie podobno zaplaca jak za wyrob troche wiecej
no to sobie wymyslilem ze to przetopie i odleje sobie wisiorek wlasnego projektu, kiedys sie tak bawilem z cyna i olowiem, bo mozna je na kuchence domowej stopic
mam zatem drugie pytanie, czy da sie rozgrzac nad palnikiem kuchennym albo swieczka zloto do tego stopnia by moc je przetluc mlotkiem w inny ksztalt? w koncu jest mega kowalne hmmm
(05-02-2015, 10:12 AM)adam78 juz oczywiscie bylem, nawet u 2 zlotnikow, zeby sie tego zlota pozbyc, zwazyli, obejrzeli i 30 % wartosci jak za zlom placa, ewentualnie moge isc do lombardu gdzie podobno zaplaca jak za wyrob troche wiecej
no to sobie wymyslilem ze to przetopie i odleje sobie wisiorek wlasnego projektu, kiedys sie tak bawilem z cyna i olowiem, bo mozna je na kuchence domowej stopic
mam zatem drugie pytanie, czy da sie rozgrzac nad palnikiem kuchennym albo swieczka zloto do tego stopnia by moc je przetluc mlotkiem w inny ksztalt? w koncu jest mega kowalne hmmm
(05-02-2015, 10:12 AM)adam78 juz oczywiscie bylem, nawet u 2 zlotnikow, zeby sie tego zlota pozbyc, zwazyli, obejrzeli i 30 % wartosci jak za zlom placa, ewentualnie moge isc do lombardu gdzie podobno zaplaca jak za wyrob troche wiecej
(05-02-2015, 10:12 AM)adam78
mam zatem drugie pytanie, czy da sie rozgrzac nad palnikiem kuchennym albo swieczka zloto do tego stopnia by moc je przetluc mlotkiem w inny ksztalt?
(05-02-2015, 10:12 AM)adam78
mam zatem drugie pytanie, czy da sie rozgrzac nad palnikiem kuchennym albo swieczka zloto do tego stopnia by moc je przetluc mlotkiem w inny ksztalt?