Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Wielkosc kamieni w bizuterii

Wielkosc kamieni w bizuterii

Wielkosc kamieni w bizuterii

mnap89
Diamentowy
961
04-04-2015, 09:18 PM
Witam,

Tak sie zastanawiam, jak duze kamienie uzywacie do wyrobu bizuterii? Czesto uzywacie duzych rozmiarow kamieni?

Ostatnio przegladalem oferty i trafilem na ladny cytryn ale dosc sporych rozmiarow 18x18 i 13mm wysoki. Zastanawiam sie co z takim kamieniem mozna zrobic? NO w sumie na upratego to wszsytko. ale bardziej z praktyczniej strony sie zastanawiam, Tak duzy kamien to chyba tylko jakis wisior wchodzi w gre. Rzezby, figurki, moze jakas zastawa czy cos?

Co myslicie w tym temacie?
mnap89
04-04-2015, 09:18 PM #1

Witam,

Tak sie zastanawiam, jak duze kamienie uzywacie do wyrobu bizuterii? Czesto uzywacie duzych rozmiarow kamieni?

Ostatnio przegladalem oferty i trafilem na ladny cytryn ale dosc sporych rozmiarow 18x18 i 13mm wysoki. Zastanawiam sie co z takim kamieniem mozna zrobic? NO w sumie na upratego to wszsytko. ale bardziej z praktyczniej strony sie zastanawiam, Tak duzy kamien to chyba tylko jakis wisior wchodzi w gre. Rzezby, figurki, moze jakas zastawa czy cos?

kriss
Diamentowy
2,210
04-04-2015, 10:28 PM
jak lubisz poszaleć, to można z nim zrobić wszystko. Teraz jest moda na dużą awangardową biżuterię. Nie mówię o takich badziewiach jak "celebrytki" Uśmiech
Panie lubią poszaleć, a w tedy liczy się wielkośćUśmiech
Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2015, 10:29 PM przez kriss.
kriss
04-04-2015, 10:28 PM #2

jak lubisz poszaleć, to można z nim zrobić wszystko. Teraz jest moda na dużą awangardową biżuterię. Nie mówię o takich badziewiach jak "celebrytki" Uśmiech
Panie lubią poszaleć, a w tedy liczy się wielkośćUśmiech

olax
Platynowy
592
04-04-2015, 11:00 PM
(04-04-2015, 09:18 PM)mnap89 Witam,

Jeden z większych pierścionków, jakie zrobiłam miał jakieś 6 cm.
Co prawda był z paru bursztynów, ale kamień 18 mm co dla niektórych Pań mógłby być co najwyżej "wystarczający"Uśmiech
Więc chyba ograniczeń nie ma, wszystko zależy od klientki.
olax
04-04-2015, 11:00 PM #3

(04-04-2015, 09:18 PM)mnap89 Witam,

Jeden z większych pierścionków, jakie zrobiłam miał jakieś 6 cm.
Co prawda był z paru bursztynów, ale kamień 18 mm co dla niektórych Pań mógłby być co najwyżej "wystarczający"Uśmiech
Więc chyba ograniczeń nie ma, wszystko zależy od klientki.

kolorowy
Platynowy
664
04-05-2015, 12:32 AM
Normalny rozmiar  Biggrin szału ni ma  Biggrin Biggrin Biggrin  kiedyś codzienność złotnika   Rozmarzony .
Załączone pliki
Miniatury

kolorowy
04-05-2015, 12:32 AM #4

Normalny rozmiar  Biggrin szału ni ma  Biggrin Biggrin Biggrin  kiedyś codzienność złotnika   Rozmarzony .

Załączone pliki
Miniatury

mnap89
Diamentowy
961
04-05-2015, 12:28 PM
No ze kiedys takie rzeczy byly to ja wiem Język

Ale dzisiaj juz chyba malo takich wyrobow. W wiekszosci uzywa sie raczej malych kamieni. Duzo malych kamieni...

Chyba, ze macie sporo zamowien na taka bizuterie z kamieniem gigantem?? Język
mnap89
04-05-2015, 12:28 PM #5

No ze kiedys takie rzeczy byly to ja wiem Język

Ale dzisiaj juz chyba malo takich wyrobow. W wiekszosci uzywa sie raczej malych kamieni. Duzo malych kamieni...

Chyba, ze macie sporo zamowien na taka bizuterie z kamieniem gigantem?? Język

Michal
Super Moderator
730
04-05-2015, 01:42 PM
Ja mam teraz zamowienie na pierscionek z fluorytem, teraz dokladnie nie zmierze ale calosc bedzie wazyla pewnie ponad 60g Puść oczko
Michal
04-05-2015, 01:42 PM #6

Ja mam teraz zamowienie na pierscionek z fluorytem, teraz dokladnie nie zmierze ale calosc bedzie wazyla pewnie ponad 60g Puść oczko

kfadrat
dyjament
731
04-07-2015, 11:01 AM
pierscionek? to pierscien...

a tak powaznie, ja mysle, ze to nie wielkosc kamieni powinna byc wyznacznikiem tego co sie bedzie robic. Chodzi mi o to, ze trzeba robic taka bizuterie ktora pasuje np do reki, palca. Wyobrazcie sobie, dziewczynka, rozmiar palca 9, 40 kilo wagi, 150cm odstaje od ziemi, a na palcu glaz typu owal 2x4cm. To wyglada dramatycznie, jakby cos jej na reku usiadlo. Z drugiej strony, wyobrazcie sobie pania Jadwige, wazy 115kilo, ledwo miesci sie w drzwiach, a na palcu ma 2g pierscionek z cyrkonia 2mm. Ani jedno, ani drugie nie pasuje do siebie z zadnej strony.
kfadrat
04-07-2015, 11:01 AM #7

pierscionek? to pierscien...

a tak powaznie, ja mysle, ze to nie wielkosc kamieni powinna byc wyznacznikiem tego co sie bedzie robic. Chodzi mi o to, ze trzeba robic taka bizuterie ktora pasuje np do reki, palca. Wyobrazcie sobie, dziewczynka, rozmiar palca 9, 40 kilo wagi, 150cm odstaje od ziemi, a na palcu glaz typu owal 2x4cm. To wyglada dramatycznie, jakby cos jej na reku usiadlo. Z drugiej strony, wyobrazcie sobie pania Jadwige, wazy 115kilo, ledwo miesci sie w drzwiach, a na palcu ma 2g pierscionek z cyrkonia 2mm. Ani jedno, ani drugie nie pasuje do siebie z zadnej strony.

kriss
Diamentowy
2,210
04-07-2015, 11:40 AM
@Kfadrat dobrze myślisz, tylko powiedz to Pani Jadzi Uśmiech
kriss
04-07-2015, 11:40 AM #8

@Kfadrat dobrze myślisz, tylko powiedz to Pani Jadzi Uśmiech

jędruś
Platynowy
285
04-07-2015, 03:08 PM
jak się zdecydujesz powiedzieć p. Jadzi to nie stój za blisko! ( poza zasięgiem rąk!)
jędruś
04-07-2015, 03:08 PM #9

jak się zdecydujesz powiedzieć p. Jadzi to nie stój za blisko! ( poza zasięgiem rąk!)

orafo
Platynowy
466
04-07-2015, 04:46 PM
Osobiście preferuje większy pierścionki, jest dla mnie niemal standard kolorowa bryła ma być otoczona pasieka białych(przeważnie) kamyków 1.0 - 1.3 mm. 

Oprawiam ...
orafo
04-07-2015, 04:46 PM #10

Osobiście preferuje większy pierścionki, jest dla mnie niemal standard kolorowa bryła ma być otoczona pasieka białych(przeważnie) kamyków 1.0 - 1.3 mm. 

Oprawiam ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości