Czym polerować jadeit?
Czym polerować jadeit?

![[Obrazek: c9b190b3af5136c4m.jpg]](http://images68.fotosik.pl/551/c9b190b3af5136c4m.jpg)
Dzieki za ożywioną dyskusje. 
Tumbler /polerka bębnowa będzie zrobiona domowym sposobem- wcześniej czy później
Najbardziej sie obawiam uszkodzenia delikatnej roboty.
Wsad- jak zwał tak zwał, jakoś zdobęde.
Myśl o polerowaniu tego ręcznie przyprawia mnie o zawał- ale jak trzeba będzie to i ręcznie pójdzie. Jak mówiełm zaczne od pasty polerskiej.
Oto próbka 2 tygodniowej wytężonej pracy- kwiaty z bialego jadeitu, liście z nefrytu (jest super- można go niewiarygodnie cienko szlifować)
Zwracam uwage na skale wielkości- 10 groszówka obok. Wybaczcie jakość- komórka.
![[Obrazek: c9b190b3af5136c4m.jpg]](http://images68.fotosik.pl/551/c9b190b3af5136c4m.jpg)
ps. to jest zrobione na razie z grubsza- nie jeźdzcie po mnie, że wymaga obróbki- wiem o tym 
?-Gurek sorry że się podpiąłem pod Twoj post ,ale tak wyszolo,jezeli chodzi o prace to jest jeszcze duzo do zrobienia zdjecie nie wyrazne,ale one nie sa do polerki tylko jeszcze trzeba im wyprowadzic i zlikwidowac wszystkie rysy,jak wypolerujesz takie to wszystko zostanie,poler nie likwiduje rys.
-każda ingerencja mechaniczna,(frez tarczka)będzie skutkowała utratą materiału,a co za tym idzie zniszczeniem pracy,nawet proszki do szlifowania
(węglik krzemu) powoduje ścieranie i utratę materiału,jaka jest grubość w tej chwili płatków,jak mam rozumieć ,że się kruszą
Gdy próbuje zeszlifować płatek jeszcze cieniej, to zdarza się, że jego końcówka odpryskuje -tak rozumiem "kruszenie"
Nefryt daje się szlifować cienko- poniżej milimetra. Na niego nie narzekam
Jadeit w momencie gdy ma ciut powyżej milimetra,dwóch(nie mierzyłem-zrobię to), zdarza mi się, że pęka, stąd też teraz uważam, i staram się nie przekraczać pewnej granicy.
Uznaje, że gdy zaczyna prześwitywać światło przez płatki to jest to wystarczająca grubość.
(01-25-2015, 06:54 PM)rubicon -....jezeli chodzi o prace to jest jeszcze duzo do zrobienia zdjecie nie wyrazne,ale one nie sa do polerki tylko jeszcze trzeba im wyprowadzic i zlikwidowac wszystkie rysy,jak wypolerujesz takie to wszystko zostanie,poler nie likwiduje rys.
(01-24-2015, 03:22 PM)rubicon -mnie,nie chodzi o dyskusje, a o fakty ,otoczaków nie obrabiam,ja pokaże nefryt i nie tylko,ale i ty mi pokaż Swoją pracę ok.
(01-25-2015, 06:54 PM)rubicon -....jezeli chodzi o prace to jest jeszcze duzo do zrobienia zdjecie nie wyrazne,ale one nie sa do polerki tylko jeszcze trzeba im wyprowadzic i zlikwidowac wszystkie rysy,jak wypolerujesz takie to wszystko zostanie,poler nie likwiduje rys.
(01-24-2015, 03:22 PM)rubicon -mnie,nie chodzi o dyskusje, a o fakty ,otoczaków nie obrabiam,ja pokaże nefryt i nie tylko,ale i ty mi pokaż Swoją pracę ok.
- Opal Kingdom-panie teoria ja wiem co to jest bębnówka,ale ty pewnie o tym czytałeś może panie teoria zdjęcie potrzebne mi jest żeby ocenić przygotowanie pod poler i jeszcze jedno panie teoria proszę pokazać swoje prace,bo powtarzam to w każdym poście i zero wzmianki,panie teoria że zostaną pokazane.Przeczytaj sobie swój post i przypomnij swoja przygodę którą zaczynasz,w dziale Firmy Sklepy i Hurtownie z dn.18 04 2014r panie teoria

Eeee....to może : "jak poleruje się jadeit?"

Na poważnie
Jak się nazywają i gdzie można dostać masy, w których jubilerzy osadzaja obrabiane rzeczy? Pomyślałem, że jeśli ufiksuje od przodu kwiat, to będe mógł bezpieczniej i cieniej spiłować płatek od tyłu.
Z góry dziekuje za podpowiedź.
Pzdr