Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM DRUKOWANIE 3D, LASER, FORMY, ODLEWANIE proces po odlaniu srebra

proces po odlaniu srebra

proces po odlaniu srebra

bialaskl
Platynowy
307
10-10-2014, 02:34 PM
Może ktoś opisać proces po odlaniu srebra do momentu wyrobu gotowego do sprzedaży? Jeśli jest jakaś różnica tego procesu w przypadku złota to proszę o informację. Wydaje mi się że wiem jak to zrobić ale chciałbym uzyskać informację od doświadczonych kolegów. Może jakieś nie pisane triki Uśmiech
Ja bym to zrobił tak:
Kwasek cytrynowy
polerka magnetyczna
polerka bębnowa na połysk

Jeśli trzeba szlifować w bębnie na kształtkach to proszę napisać na jakich.
Czy jest możliwość przeprowadzenia tego procesu bez polerki magnetycznej? Nie posiadam ale jeśli trzeba to kupię
bialaskl
10-10-2014, 02:34 PM #1

Może ktoś opisać proces po odlaniu srebra do momentu wyrobu gotowego do sprzedaży? Jeśli jest jakaś różnica tego procesu w przypadku złota to proszę o informację. Wydaje mi się że wiem jak to zrobić ale chciałbym uzyskać informację od doświadczonych kolegów. Może jakieś nie pisane triki Uśmiech
Ja bym to zrobił tak:
Kwasek cytrynowy
polerka magnetyczna
polerka bębnowa na połysk

Jeśli trzeba szlifować w bębnie na kształtkach to proszę napisać na jakich.
Czy jest możliwość przeprowadzenia tego procesu bez polerki magnetycznej? Nie posiadam ale jeśli trzeba to kupię

cactoos
Diamentowy
1,585
10-10-2014, 06:33 PM
Rany! Tak to nawet WinRAR nie kompresuje. ;D

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
10-10-2014, 06:33 PM #2

Rany! Tak to nawet WinRAR nie kompresuje. ;D

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski

bialaskl
Platynowy
307
10-11-2014, 07:58 AM
Cactoos podziel się wiedzą a nie beke sobie robisz
bialaskl
10-11-2014, 07:58 AM #3

Cactoos podziel się wiedzą a nie beke sobie robisz

helmet
Platynowy
283
10-11-2014, 11:04 AM
Ja to niedawno pierwszy raz zrobiłem tak:
1. odbieram odlew.
2. obcinam fiutka wlewowego
3. miejsce po fiutku delikatnie papierem
4. 3 godz. w bębnie kaskadowym z szarymi kształtkami żywicznymi
5. 5 godz w stalowych kulkach,
...i wyszło elegancko
helmet
10-11-2014, 11:04 AM #4

Ja to niedawno pierwszy raz zrobiłem tak:
1. odbieram odlew.
2. obcinam fiutka wlewowego
3. miejsce po fiutku delikatnie papierem
4. 3 godz. w bębnie kaskadowym z szarymi kształtkami żywicznymi
5. 5 godz w stalowych kulkach,
...i wyszło elegancko

jędruś
Platynowy
285
10-11-2014, 06:23 PM
bęben to chyba przy "produkcji" większej, a jak kilkanaście sztuk to rączkami dwiema, po prostu od odlewu doprowadzić do stanu "sprzedawalności" = żeby "piękne" było
jędruś
10-11-2014, 06:23 PM #5

bęben to chyba przy "produkcji" większej, a jak kilkanaście sztuk to rączkami dwiema, po prostu od odlewu doprowadzić do stanu "sprzedawalności" = żeby "piękne" było

bialaskl
Platynowy
307
10-23-2014, 09:08 AM
Jakich igieł do srebra używacie w magnetycznej i na jakiej prędkości obrabiacie? Rozmiar igieł jest uzależniony od obrabianego przedmiotu? Do srebra i złota żywa się innej prędkości czy ze względu na rozmiar przedmiotów używa się różnych prędkości?
bialaskl
10-23-2014, 09:08 AM #6

Jakich igieł do srebra używacie w magnetycznej i na jakiej prędkości obrabiacie? Rozmiar igieł jest uzależniony od obrabianego przedmiotu? Do srebra i złota żywa się innej prędkości czy ze względu na rozmiar przedmiotów używa się różnych prędkości?

szafir
Platynowy
605
10-23-2014, 09:15 PM
Ja z magnetyczną dopiero zaczynam, igły mam dwa rozmiary co producent daje z maszyną, chciałbym trochę grubsze, bo uważam, że aż takie mikre u mnie są zbędne, zostawiają porowatą powierzchnię na srebrze. Srebro w tym potrzebuje pokręcić się 1godz, może 1.5 a później nie widziałem postępu, robię na wolnych obrotach ze zmiana kierunku i patrzę gdzie kupić grubsze igły, które powinny mieć końcówkę w kształcie półkuli.
szafir
10-23-2014, 09:15 PM #7

Ja z magnetyczną dopiero zaczynam, igły mam dwa rozmiary co producent daje z maszyną, chciałbym trochę grubsze, bo uważam, że aż takie mikre u mnie są zbędne, zostawiają porowatą powierzchnię na srebrze. Srebro w tym potrzebuje pokręcić się 1godz, może 1.5 a później nie widziałem postępu, robię na wolnych obrotach ze zmiana kierunku i patrzę gdzie kupić grubsze igły, które powinny mieć końcówkę w kształcie półkuli.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości