Jak to zrobić
Jak to zrobić
jeden z prostszych sposobów na masę kulek, to metalowe wiadro, pokruszony na spodzie węgiel drzewny (dość dużo) i lać z góry roztopiony metal, a później woda do płukania i sita to rozdzielenia na różne wielkości. Dość pracochłonne, ale kólki sa miarowe.
(09-26-2014, 09:13 PM)szafir Te główne elemenciki powyginasz z płaskownika tylko musiałbyś wymierzyć ile i jakich wejdzie Ci na obwód no i oczywiście ukształtować je zgodnie z profilem a kuleczki może jakąś sprytną metodą robienia malusieńkich granulek gdzieś były filmy a jeśli nie to ręcznie stapiaj każdą kuleczkę, łącz je w trójki twardszym lutem, później mocuj miękkim i ewentualnie wykończ frezem kubeczkowym lub wklęsłym jak kto woli? Pracy masa ale to chyba dosyć zaawansowanych umiejętności wymaga.

(09-26-2014, 10:00 PM)PampaliniA i kuleczki najlepsze wychodziły z czystego srebra.(09-26-2014, 09:13 PM)szafir Te główne elemenciki powyginasz z płaskownika tylko musiałbyś wymierzyć ile i jakich wejdzie Ci na obwód no i oczywiście ukształtować je zgodnie z profilem a kuleczki może jakąś sprytną metodą robienia malusieńkich granulek gdzieś były filmy a jeśli nie to ręcznie stapiaj każdą kuleczkę, łącz je w trójki twardszym lutem, później mocuj miękkim i ewentualnie wykończ frezem kubeczkowym lub wklęsłym jak kto woli? Pracy masa ale to chyba dosyć zaawansowanych umiejętności wymaga.
Jakiś czas temu prubowałem to posklejać z drutu, kuleczki w miare fajne wychodziły ,palnikiem topiłem chyba 2 mm kawałki drutu i fajnie sie zbiegały w kulki ale dolna część wychodziła duże mniej ciekawsza . Sprubuje to następnym razem pogłaskać troche tym frezem kubełkowym. A i zastanawiam sie czy nie był by lepszy lut do filigranu. Brak umiejętności nadrabiam uporem , robić robić robić aż wyjdzie
(09-26-2014, 09:13 PM)szafir Te główne elemenciki powyginasz z płaskownika tylko musiałbyś wymierzyć ile i jakich wejdzie Ci na obwód no i oczywiście ukształtować je zgodnie z profilem a kuleczki może jakąś sprytną metodą robienia malusieńkich granulek gdzieś były filmy a jeśli nie to ręcznie stapiaj każdą kuleczkę, łącz je w trójki twardszym lutem, później mocuj miękkim i ewentualnie wykończ frezem kubeczkowym lub wklęsłym jak kto woli? Pracy masa ale to chyba dosyć zaawansowanych umiejętności wymaga.

(09-26-2014, 10:00 PM)PampaliniA i kuleczki najlepsze wychodziły z czystego srebra.(09-26-2014, 09:13 PM)szafir Te główne elemenciki powyginasz z płaskownika tylko musiałbyś wymierzyć ile i jakich wejdzie Ci na obwód no i oczywiście ukształtować je zgodnie z profilem a kuleczki może jakąś sprytną metodą robienia malusieńkich granulek gdzieś były filmy a jeśli nie to ręcznie stapiaj każdą kuleczkę, łącz je w trójki twardszym lutem, później mocuj miękkim i ewentualnie wykończ frezem kubeczkowym lub wklęsłym jak kto woli? Pracy masa ale to chyba dosyć zaawansowanych umiejętności wymaga.
Jakiś czas temu prubowałem to posklejać z drutu, kuleczki w miare fajne wychodziły ,palnikiem topiłem chyba 2 mm kawałki drutu i fajnie sie zbiegały w kulki ale dolna część wychodziła duże mniej ciekawsza . Sprubuje to następnym razem pogłaskać troche tym frezem kubełkowym. A i zastanawiam sie czy nie był by lepszy lut do filigranu. Brak umiejętności nadrabiam uporem , robić robić robić aż wyjdzie
Szafir, piszesz do początkującego. Gdyby wykonał poprawnie taką koroneczkę, zachowując proporcje i powtarzalność ręcznie
wyginanych elementów, stosując granulację i do tego używając kilku rodzajów lutu, to ja dałbym mu od ręki dyplom mistrzowski.

Spróbuj zrobić kulki w ten sposób, że potnij na jednakowe małe kawałeczki drut srebrny, ułóż te kawałki na pochyłej płytce do topienia a następnie stop je palnikiem aby kulki się stoczyły z płytki i wpadły do pojemnika z wodą. Powinny w ten sposób wychodzić Ci kulki okrągłe. Pozdrawiam
W sumie tak robiłem ale nie na pochylonej i bez wody i niekture przyklejały mi sie do szamotu. Trzeba było nimi szybko trącać aby sie nie przyklejałey. Zastanawiam sie czy nie robić tego na jakiejś gładkiej np. metalowej powierzchni.
Myślę, że poprawna granulacja to są te metody o których pisze kriss, gdzieś na forum był filmy, w inny sposób się zamęczysz choć jeśli masz dużo czasu?
Większe kulki również można robić stapiając kawałek metalu, który spadnie do dołka w o kształcie półkulki (takiej jak w ,,ance"). Z drugiej strony te małe kulki robią się chyba łatwiej nawet tylko łączenie w trójki czy lutowanie może być problemem bez wiedzy odpowiedniej o takich technikach pracy.