Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Meteoryt

Meteoryt

Meteoryt

mefju
Miedziany
2
04-13-2014, 08:02 PM
Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie meteorytów - czy w ogóle jest możliwe oszlifowanie małego okazu (z gat. żelaznych, wielkości zęba, Morasko) w jakiś sensowny kształt, np. żeby nadawał się do pierścionka? Pomyślałem, że zapytam zanim zacznę chodzić po jubilerach, jestem zielony w temacie a wujek google w zasadzie nie pomógł za bardzo.

Chodzi mi właśnie o to, czy jest to możliwe/trudne i zawołają kasy niemało/proste i każdy się podejmie?

Dzięki!
mefju
04-13-2014, 08:02 PM #1

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie meteorytów - czy w ogóle jest możliwe oszlifowanie małego okazu (z gat. żelaznych, wielkości zęba, Morasko) w jakiś sensowny kształt, np. żeby nadawał się do pierścionka? Pomyślałem, że zapytam zanim zacznę chodzić po jubilerach, jestem zielony w temacie a wujek google w zasadzie nie pomógł za bardzo.

Chodzi mi właśnie o to, czy jest to możliwe/trudne i zawołają kasy niemało/proste i każdy się podejmie?

Dzięki!

cactoos
Diamentowy
1,585
04-14-2014, 09:19 AM
Jeżeli można oszlifować diament, to i meteoryt da radę.
Znajdź jakiś zakład szlifierski - nawet bursztyniarski - i tam zapytaj.
Każda taka firma posiada szlifierkę z tarczą o posypie diamentowym.
Albo kup szlifierkę od kolegi z forum >> Sprzedam szlifierkę Avalon

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
04-14-2014, 09:19 AM #2

Jeżeli można oszlifować diament, to i meteoryt da radę.
Znajdź jakiś zakład szlifierski - nawet bursztyniarski - i tam zapytaj.
Każda taka firma posiada szlifierkę z tarczą o posypie diamentowym.
Albo kup szlifierkę od kolegi z forum >> Sprzedam szlifierkę Avalon

mefju
Miedziany
2
04-14-2014, 12:52 PM
Ok super, dzieki.A myslisz ze w takich firmach typu Apart robia takie rzeczy?
mefju
04-14-2014, 12:52 PM #3

Ok super, dzieki.A myslisz ze w takich firmach typu Apart robia takie rzeczy?

cactoos
Diamentowy
1,585
04-14-2014, 01:22 PM
Apart jest fabryką i z pewnością odbijesz sie już przy wejściu.
Szukaj pośród szlifierzy kamieni jubilerskich.

Wujek Google podpowie wszystko, tylko trzeba chcieć. >> Szlifiernie kamieni jubilerskich

cactoos
04-14-2014, 01:22 PM #4

Apart jest fabryką i z pewnością odbijesz sie już przy wejściu.
Szukaj pośród szlifierzy kamieni jubilerskich.

Wujek Google podpowie wszystko, tylko trzeba chcieć. >> Szlifiernie kamieni jubilerskich

Greg
Platynowy
211
04-14-2014, 01:25 PM
Myślę że w Aparcie nie robią takich rzeczy.
Jeśli to meteoryt żelażny to pewnie da się go pilnikiem opiłować, oszmyrglować i nawet wypolerować zieloną pastą
Kiedyś wstawiałem (oprawiałem) mały kawałek meteorytu do obrączki i nie było problemu z dopiłowaniem.
Popytaj u złotników w swojej okolicy jak któryś jeszcze robi ręcznie to pewnie podejmnie się wykonania czegoś sensownego
Greg
04-14-2014, 01:25 PM #5

Myślę że w Aparcie nie robią takich rzeczy.
Jeśli to meteoryt żelażny to pewnie da się go pilnikiem opiłować, oszmyrglować i nawet wypolerować zieloną pastą
Kiedyś wstawiałem (oprawiałem) mały kawałek meteorytu do obrączki i nie było problemu z dopiłowaniem.
Popytaj u złotników w swojej okolicy jak któryś jeszcze robi ręcznie to pewnie podejmnie się wykonania czegoś sensownego

NAZIR
Srebrny
10
01-04-2015, 03:24 PM
Meteoryty żelazne bez problemu można obrabiać narzędziami do stali, papierami ściernymi, pastami polerskimi etc.
Będąc przywykłym do ręcznego obrabiania stali narzędziowych powiedziałbym, że są dość miękkie. Jedynie w warstwie skorupy obtopieniowej można natrafić na lokalne niedogodności.

Przy obróbce czasami mogą trafić się niemiłe niespodzianki w postaci spękań/szczelin wnikających wgłąb materiału - wynika to z niejednolitej struktury krystalicznej i czasem bardzo długiego czasu ekspozycji na czynniki korozyjne już tutaj na Ziemi.

Wykończony meteoryt można trawić dla uwidocznienia struktury krystalicznej - wystarczy chlorek żelaza (wytrawiacz do płytek dostępny w każdym sklepie elektronicznym).

Dodam jeszcze tylko iż z racji dość dużej zawartości niklu w "gwiazdkach z nieba" warto konstruować biżuterię tak, by meteoryt nie miał bezpośredniego trwałego kontaktu ze skórą (np wewnątrz obrączki czy na spodzie wisiorka) - alergicy.
NAZIR
01-04-2015, 03:24 PM #6

Meteoryty żelazne bez problemu można obrabiać narzędziami do stali, papierami ściernymi, pastami polerskimi etc.
Będąc przywykłym do ręcznego obrabiania stali narzędziowych powiedziałbym, że są dość miękkie. Jedynie w warstwie skorupy obtopieniowej można natrafić na lokalne niedogodności.

Przy obróbce czasami mogą trafić się niemiłe niespodzianki w postaci spękań/szczelin wnikających wgłąb materiału - wynika to z niejednolitej struktury krystalicznej i czasem bardzo długiego czasu ekspozycji na czynniki korozyjne już tutaj na Ziemi.

Wykończony meteoryt można trawić dla uwidocznienia struktury krystalicznej - wystarczy chlorek żelaza (wytrawiacz do płytek dostępny w każdym sklepie elektronicznym).

Dodam jeszcze tylko iż z racji dość dużej zawartości niklu w "gwiazdkach z nieba" warto konstruować biżuterię tak, by meteoryt nie miał bezpośredniego trwałego kontaktu ze skórą (np wewnątrz obrączki czy na spodzie wisiorka) - alergicy.

jędruś
Platynowy
285
01-04-2015, 11:00 PM
w A nic nie robią wszystko to import i prace zlecone na zewnątrz
jędruś
01-04-2015, 11:00 PM #7

w A nic nie robią wszystko to import i prace zlecone na zewnątrz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości