Meteoryt
Meteoryt
Witam wszystkich,
Mam pytanie odnośnie meteorytów - czy w ogóle jest możliwe oszlifowanie małego okazu (z gat. żelaznych, wielkości zęba, Morasko) w jakiś sensowny kształt, np. żeby nadawał się do pierścionka? Pomyślałem, że zapytam zanim zacznę chodzić po jubilerach, jestem zielony w temacie a wujek google w zasadzie nie pomógł za bardzo.
Chodzi mi właśnie o to, czy jest to możliwe/trudne i zawołają kasy niemało/proste i każdy się podejmie?
Dzięki!
Jeżeli można oszlifować diament, to i meteoryt da radę.
Znajdź jakiś zakład szlifierski - nawet bursztyniarski - i tam zapytaj.
Każda taka firma posiada szlifierkę z tarczą o posypie diamentowym.
Albo kup szlifierkę od kolegi z forum >> Sprzedam szlifierkę Avalon
Apart jest fabryką i z pewnością odbijesz sie już przy wejściu.
Szukaj pośród szlifierzy kamieni jubilerskich.
Wujek Google podpowie wszystko, tylko trzeba chcieć. >> Szlifiernie kamieni jubilerskich
Myślę że w Aparcie nie robią takich rzeczy.
Jeśli to meteoryt żelażny to pewnie da się go pilnikiem opiłować, oszmyrglować i nawet wypolerować zieloną pastą
Kiedyś wstawiałem (oprawiałem) mały kawałek meteorytu do obrączki i nie było problemu z dopiłowaniem.
Popytaj u złotników w swojej okolicy jak któryś jeszcze robi ręcznie to pewnie podejmnie się wykonania czegoś sensownego
Meteoryty żelazne bez problemu można obrabiać narzędziami do stali, papierami ściernymi, pastami polerskimi etc.
Będąc przywykłym do ręcznego obrabiania stali narzędziowych powiedziałbym, że są dość miękkie. Jedynie w warstwie skorupy obtopieniowej można natrafić na lokalne niedogodności.
Przy obróbce czasami mogą trafić się niemiłe niespodzianki w postaci spękań/szczelin wnikających wgłąb materiału - wynika to z niejednolitej struktury krystalicznej i czasem bardzo długiego czasu ekspozycji na czynniki korozyjne już tutaj na Ziemi.
Wykończony meteoryt można trawić dla uwidocznienia struktury krystalicznej - wystarczy chlorek żelaza (wytrawiacz do płytek dostępny w każdym sklepie elektronicznym).
Dodam jeszcze tylko iż z racji dość dużej zawartości niklu w "gwiazdkach z nieba" warto konstruować biżuterię tak, by meteoryt nie miał bezpośredniego trwałego kontaktu ze skórą (np wewnątrz obrączki czy na spodzie wisiorka) - alergicy.