Bursztynowy tampon - czy to nie przesada?
Bursztynowy tampon - czy to nie przesada?
ja juz od dawna przestałem uczestniczyć w konkursach jubilerskich organizowanych przez te wszystkie polskie organizację - to jedna wielka pomyłka - nagrody i tak trafiają w ręce osób wcześnie ustalonych lub znajomych. jakiś czas temu w był organizowany konkurs Prezentacje 2012 i proszę zobaczyć jaki produkt wygrał: http://www.zlotosrebroczas.com/news.php?akt=209. Totalna porażka kawałek zardzewiałego drutu zawiniętego - i to ma być sztuka konkursu ?? Pokazują tylko totalnie niski poziom polskiego jubilerstwa.
Ten tampon to kolejna pomyłka tej branży.
Tak sobie myślę, że niebawem rozpocznie sie konkurs w legnickiej galerii srebra, który jak wiemy co roku jest organizowany. W tym roku tytuł konkursu brzmi KLASYKA -http://www.silver.legnica.pl/.
W związku z tym konkursem wyślę im gówno. Po prostu nasram następnie zrobię formę i odleję je z mosiądzu lub brązu i wyślę je na ten konkurs. Prawdziwa klasyka z codziennego życia. Zapewne tych kilku p...cy z jury będzie się zastanawiało i szukało głębszego przekazu z tym co będą oceniać, .... i też może wygram te 10 kawałków.
Może ktoś ma inne dziwne pomysły na ten konkurs?

eee ...złote stolce już były ...i nie tylko złote ...no ale rzeczywiście kupa to klasyka 
w tym temacie można jedynie zmienić formę ,w sensie konsystencję
...wiadomo ,że "zatwardzenie" prezentuje się inaczej niż "obstrukcja"
...a tak na poważnie ,to faktycznie można zauważyć widoczną przewagę "śmieciosztuki" nad rzeczywistymi "sztukami pięknymi" ...i problem nie dotyczy tylko złotnictwa
...jak dla mnie to próba maskowania ideologią ewidentnych braków warsztatowych i niewiedzy ...zarówno ze strony wykonawców jak i (a może przede wszystkim) jury ...to smutne 
Fajnie, że jeszcze gdzieś jesteśmy skoro w tych osranych konkursach nas nie ma, fajnie , że chociaż tutaj. Możemy kiedyś między sobą taki konkurs też ogłosić. Jest to jakieś maskowanie i jakaś śmieciosztuka i ośmieszanie branży. Ale tam głupoty jest więcej poczytajcie regulaminy i warunki przystąpienia do tych konkursów! Jakie kategorie? Juniorzy, seniorzy i papiery trzeba mieć! Przecież umiejętności trzeba mieć a nie papiery. To jakaś komuna głęboka wypełzająca z minionych lat. Podobnie jest przy zdawaniu na papiery w zawodzie, gdzie często zdających z wątłymi umiejętnościami egzaminują gościowie z jeszcze gorszymi umiejętnościami. Czytając forum zauważam, ze sporo jest tutaj ludzi, którzy chcieliby się uczyć tego zawodu i rozwijać się i to jest fajne. W dobie internetu możemy zobaczyć jak pracują w krajach z większymi tradycjami jubilerskimi, jakimi posługują się narzędziami i jakie cuda tworzą i że nie są to tampony choć i za granicą to się zdarza. Wymieniajmy się wiedzą, która często była chowana z obawy o konkurencję. Ja nigdy nikomu jej nie broniłem i tu na forum też widzę, że ludzie bardzo chętnie pomagają sobie w temacie. Tak trzymać

Z tymi papierami to faktycznie paranoja, nawet stoisko żeby mieć artystyczne trzeba mieć papier na bycie artysta. A jak nie masz to możesz nawet na kogoś innego się zarejestrować, to dopiero jest przegięcie... 
Co do konkursu to bardzo fajny pomysł tylko trzeba znaleźć sponsora i jakieś obiektywne jury (chyba ze chcecie głosować "demokratycznie" ).
Wisiorek z bursztynu w kształcie tamponu wygrał konkurs i zgarnął nagrodę ufundowaną przez prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Jury doceniło pracę Niny Kupniewskiej i Dario Dalessandro za sugestywność, odwagę i dowcipność......
......???!!! hmmm....
![[Obrazek: 5941049fc26_9a22_11e3_add.jpg]](http://www.zapodajfote.pl/images/5941049fc26_9a22_11e3_add.jpg)
Wiemy, wiemy : http://www.srebrnie.pl/showthread.php?tid=1601
Masakra z tym tamponem 
eeeeeee...... przegiecie.....ale ja bym zakwestionował nagrode, biżuteria ma być:
- ładna- kwestia gustu......
- dobrze technicznie wykonana- to do sprawdzeania czy sznurek dobrze siedzi.....
- pomysłowa- cóż...bursztyn w formie czopka w dupie to też pomysł...... kwestia gustu
-użyteczność........i tutaj bym podważał tą nagrode..... prosty test.... żeczony przedmiot spełnia swoje-a raczej swojego pierwowzoru zadanie ? tak czy nie? chroni = płacimy ..... nie chroni = nie płacimy
kolejna sprawa....czy ma badania techniczne i certyfikaty jako przedmiot o przenzaczniu wiadomym powinien byc przebadany
Ale wesoło się zrobiło dzięki tej pracy, może te 10 tysiaków to dużo ale za to, że nas rozwesela dajmy im 1000. kageki, sprecyzuj ten temat o papierach artysty na stoisko o co dokładnie chodzi i do czego komu tytuł artysty? Pytam, bo niestety nie posiadam żadnego tytułu, jedynie 20 lat praktyki.