zakup mikroskopu
zakup mikroskopu
Hejze, przed chwila trafilem na oferte mikroskop od RODENTa.
http://pl.rodent.pl/index.php?option=com...Itemid=160
Nie wiem czy oni sa producentem tego sprzetu(tzn raczej sami tego nie robia bo optyka sie nie zajmuja) czy poprostu sa dystrybutorem.
W kazdym razie sa podane jakies dane. Wyglada ciekawie i ma fajne ramie.
Cena troche droga bo 2800 netto no ale juz ramieniem.
Co sadzicie?
(07-28-2015, 04:46 PM)mnap89 Co sadzicie?
(07-28-2015, 04:46 PM)mnap89 Co sadzicie?
(07-28-2015, 08:12 PM)mnap89 Nie kupuje bo mnie i tak nie staca jak bede szukal to do grawerowiania, freozawania i oprawiania kamieni.
Wrzucilem dla info. Nie znam sie na optyce tez sie nie wypowiem.
(07-28-2015, 08:12 PM)mnap89 Nie kupuje bo mnie i tak nie staca jak bede szukal to do grawerowiania, freozawania i oprawiania kamieni.
Wrzucilem dla info. Nie znam sie na optyce tez sie nie wypowiem.
Ile mniej wiecej musi wynosic odleglosc robocza w takim mikroskopie? Bo są rozne np jedne maja 70mm inne 100 albo 160 i wiecej. rozumiem ze wiecej wcale nie zaszkodzi ale ile jest takie minimum zeby dalo sie oprawic kamienie, cos podfrezowac czy grawerowac?
(12-10-2015, 06:35 PM)mnap89 Ile mniej wiecej musi wynosic odleglosc robocza w takim mikroskopie? Bo są rozne np jedne maja 70mm inne 100 albo 160 i wiecej. rozumiem ze wiecej wcale nie zaszkodzi ale ile jest takie minimum zeby dalo sie oprawic kamienie, cos podfrezowac czy grawerowac?
(12-10-2015, 06:35 PM)mnap89 Ile mniej wiecej musi wynosic odleglosc robocza w takim mikroskopie? Bo są rozne np jedne maja 70mm inne 100 albo 160 i wiecej. rozumiem ze wiecej wcale nie zaszkodzi ale ile jest takie minimum zeby dalo sie oprawic kamienie, cos podfrezowac czy grawerowac?

Ok, nie znam sie na optyce wiec niech mi ktos wyjasni czemu jedne mikroskopy maja np. 70mm a na innej aukcji taki sam model ma np 180? mowie tu oczywiscie o starych polskich i ruskich mikroskopach. Zastanawiam sie nad tym czy np jesli kupie taki 70mm to jest mozliwosc wymiany czegos(soczewek,szkiel lub co tam innego jest) na takie zeby zwiekszyc ta odleglosc robocza?
I jeszcze raz ponawiam pytanie co mozna brac pod uwage? Wiadomo, odleglosc robocza, fajnie gdyby byl zoom ale nie koniecznie, ramie robocze tez by sie przydalo, no i cena w miare rozsadna bo kupno nowego GRSa nie wchodzi w gre 
BTW zauwazlem ze stare mikroskopy PZO wygladaja oraz maja parametry dokladnei takie same jak mikroskopry rosyjskie... Przypadek?