Przepis na srebrny lut.
Przepis na srebrny lut.
No wiadomo drodzy Koledzy, tylko chodziło mi o to że się da i tak i tak. Od tego jest forum żeby polemizować.
Wypróbowałem, na 10gram srebra dałem 3 gramy ''żółtych'' monet. lutowie łańcuszków, żyłek, wszystkiego co cienkie i łatwo przetopić (lutuje prostym palnikiem Termet) jest bajkowo proste, a lut w miejscu łączenia ładnie sie rozlewa. Poradnik jak najbardziej na +.
(10-02-2014, 09:28 AM)PampaliniDzień dobry. Próbowałem ten lut zrobić. Za nic w świecie, nie mogłem stopić. Tych groszówek. Mimo że grubość była 0,2 mm.(09-17-2012, 06:36 PM)srebrofigaro Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki.
Witam. A jaki będzie skład na lut twardy ?
(10-02-2014, 09:28 AM)PampaliniDzień dobry. Próbowałem ten lut zrobić. Za nic w świecie, nie mogłem stopić. Tych groszówek. Mimo że grubość była 0,2 mm.(09-17-2012, 06:36 PM)srebrofigaro Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki.
Witam. A jaki będzie skład na lut twardy ?