Liczba postów: 66
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
Czasem coś tam robię, głównie kolczyki, czasem wisiorki.
Zdarza mi się zrobić coś w prezencie. I tu mam pytanie:
Gdzie mogła bym oddać jakiś wyrób by ktoś mi nabił znaki probiercze?
Bo gdy mam coś dać komuś, wolała bym by wyglądało profesjonalnie, a z cechą to jakoś tak lepiej?
Czy znacie kogoś w Warszawie kto zrobił by mi coś takiego?
Liczba postów: 731
Liczba wątków: 28
Reputacja:
30
urzad probierczy przy placu bankowym nabija urzedowe znaki probiercze. Trzeba sie najpierw zarejstrowac za ilestam, a potem to kosztuje grosze.
Liczba postów: 731
Liczba wątków: 28
Reputacja:
30
wszystko fajnie, tylko ze takie cechowanie to mozna nabic na czymkolwiek. Zeby byl pelny znak probierczy to musi byc jeszcze znak urzedowy ( w przypadku zlota 14k to glowa rycerza ) a czegos takiego na pewno sie nie kupi. Poza tym, nie wiem czy samo cechowanie srebra ma sens. Zloto jest na tyle tanie, ze cechowanie w urzedzie probierczym moze kosztowac wiecej niz sam wyrob
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
Dzięki za poradę. Wybiorę się po weekendzie, to się dowiem co i za ile.
Ale rzeczywiście przy małych wyrobach to może sie mniej opłacać...
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
07-16-2009, 11:59 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-16-2009, 11:59 PM przez Adamas.)
Do 5 gram nie ma obowiązku cechowania srebra. Wystarczy imiennik
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
w Polsce każdy wyrób ze złota otrzymuje cechę w postaci głowy rycerza i jest to cecha główna określająca rodzaj metalu, kolejne cechy określają jego próbe. Obowiązek cechowania wyrobów ze złota jest jeśli przekraczają wagę 1 grama w sztuce, lub w parze jeśli tak są sprzedawane. Ze srebrem jest podobnie tylko waga musi przekroczyć 5 gram w sztuce, lub jeśli stanowią parę to jeśli para ma więcej niż 5 gram oczywiście wszystko ważone bez kamieni.
Liczba postów: 342
Liczba wątków: 21
Reputacja:
1
no i żeby się zarejestrować w urzędzie probierczym to jeszcze musisz mieć firmę założoną, a przecież i tak będziesz sprzedawać, więc lepiej to zrób.
Liczba postów: 342
Liczba wątków: 21
Reputacja:
1
a koszty to 140zł na dzieńdobry i potem od każdego wyrobu ale to już grosze dzwoniłam tam i wiem że jast tanio