01-24-2016, 02:26 PM
DZien dobry, czy moze ktos wie, jak zagiac 2 mm lub 3 mm rurke w pierscionek ? Z gory dziekuje za podpowiedz...
Wyginanie rurki
|
01-24-2016, 02:26 PM
DZien dobry, czy moze ktos wie, jak zagiac 2 mm lub 3 mm rurke w pierscionek ? Z gory dziekuje za podpowiedz...
01-24-2016, 02:52 PM
Na pierścionek ja bym dał grubą ściankę (0,4 -0,5 mm) i zlutował rurkę. Powinno się wygiąć bez wypełniania piaskiem. Szwem do wewnątrz. Moim zdanie lepiej robić z pełnego pręta.
01-24-2016, 02:55 PM
na zakonczeniach rurki maja byc brylanciki wiec wygodniej bedzie z rurki. Mozesz mi powiedziec, czym wyginac ? Na wyginarce do pierscionkow chyba raczej nie pojdzie. Da sie tak tez rurki bezszwowe?
01-24-2016, 03:12 PM
Bezszwowe są jeszcze lepsze. Należy znaleźć wałek o średnicy mniejszej o jakieś 20 % złapać w imadło wałek i rurkę i wygiąć. Można też złapać wałek z miarkami w imadło i wygiąć dwoma rękami, tylko wtedy trochę rurki odpadnie - bo trzeba za coś trzymać.
01-24-2016, 03:15 PM
o super, dziekuje, za tak szybka odpowiedz. Od jutra bede kombinowac. CZyli robie tak. Wycinam kawalek ruki, spawam konce zeby cisnienie "nie ucieklo" i na precie 20% mniejszym od wielkosi pierscionka zapinajac rygiel w imadle krece rurke....SUPI
01-24-2016, 05:35 PM
Lutowanie lub zaklepywanie końcówek jest potrzebne tylko gdy wypełniasz rurką piaskiem lub kalafonią. Jeżeli tam jest powietrze to ono jest ściśliwe i nie ma to wpływu na przekrój rurki.
01-24-2016, 07:07 PM
Zdecydowanie lepszy od kalafonii jest cukier bo jest w każdej kuchni.
Zalutowujemy rurkę z jednej strony, topimy cukier na łyżce, wlewamy karmel do rurki, studzimy i wyginamy. Potem grzejemy i wylewamy. Tak jak na zdjęciach. Ja np. wyginam rurki takim niesłychanie skomplikowanym i kosztownym przyrządem, zwanym bloczkiem do linki stalowej a dostępnym w kazdej Castoramie za całe 5 zł.
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski
01-24-2016, 07:30 PM
Cactoos dziekuje serdecznie.
Co to jest za ksiazka ? Kupilabym ja sobie... Pozdrawiam M
01-24-2016, 10:37 PM
(01-24-2016, 07:30 PM)martynahaha napisał(a): Cactoos dziekuje serdecznie. To nie książka a niemiecki miesięcznik jubilersko zegarmistrzowski "GZ". Jest tez online. W każdym numerze są praktyczne porady. http://www.gz-online.de/cgi-bin/adframe/...gebote&id=
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|