Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Szukam łańcuszka, proszę o pomoc w nazewnictwie

Szukam łańcuszka, proszę o pomoc w nazewnictwie

Szukam łańcuszka, proszę o pomoc w nazewnictwie

perlla
Miedziany
2
11-24-2015, 09:28 AM
Witam,

Już powoli tracę nadzieję, że znajdę wymarzony złoty łańcuszek do kompletu na prezent (najchętniej 50cm). Nie wiem jak nazywa się ten splot, jest trudno dostępny. Dotąd obeszłam pół Krakowa i nic. Może Państwo wiedzą gdzie dostać coś takiego lub jak się nazywa? Jeśli ktoś z Państwa ma taki łańcuszek u siebie w pracowni, która znajduje się nawet poza Krakowem, również chętnie o nim porozmawiam. Załączam foto. Bardzo proszę o podzielenie się swoją wiedząUśmiech

Pozdrawiam,

perlla
perlla
11-24-2015, 09:28 AM #1

Witam,

Już powoli tracę nadzieję, że znajdę wymarzony złoty łańcuszek do kompletu na prezent (najchętniej 50cm). Nie wiem jak nazywa się ten splot, jest trudno dostępny. Dotąd obeszłam pół Krakowa i nic. Może Państwo wiedzą gdzie dostać coś takiego lub jak się nazywa? Jeśli ktoś z Państwa ma taki łańcuszek u siebie w pracowni, która znajduje się nawet poza Krakowem, również chętnie o nim porozmawiam. Załączam foto. Bardzo proszę o podzielenie się swoją wiedząUśmiech

Pozdrawiam,

perlla

kfadrat
dyjament
731
11-24-2015, 04:08 PM
na moje oko to jest walcowana ankorowka ale moze to ma jakas inna konkretna nazwe

przyblizona wartosc to od PIŃCET do MYLJOOOOOOOOOOOOONA. Wycena moze sie znacznie roznic od rzeczywistej wartosci  Smutny
kfadrat
11-24-2015, 04:08 PM #2

na moje oko to jest walcowana ankorowka ale moze to ma jakas inna konkretna nazwe

przyblizona wartosc to od PIŃCET do MYLJOOOOOOOOOOOOONA. Wycena moze sie znacznie roznic od rzeczywistej wartosci  Smutny

silverpaul
Unregistered

11-25-2015, 09:56 AM
To nie walcowana ankrówka, nie wiem jak się nazywa, ale robiłem. Bardzo trudny, ankier, królewiec to pestki przy nim.
Musisz szukać jubilera, który wykona Ci ręcznie taki łańcuch
silverpaul
11-25-2015, 09:56 AM #3

To nie walcowana ankrówka, nie wiem jak się nazywa, ale robiłem. Bardzo trudny, ankier, królewiec to pestki przy nim.
Musisz szukać jubilera, który wykona Ci ręcznie taki łańcuch

kfadrat
dyjament
731
11-25-2015, 12:13 PM
a jak sie to robi?

kfadrat
11-25-2015, 12:13 PM #4

a jak sie to robi?

silverpaul
Unregistered

11-25-2015, 12:28 PM
Każde ogniwo osobno lutowane, prawie żadnego luzu, metal bardzo plastyczny, świeży. Lutujesz, potem naciągnięty, w przygotowanym do tego celu rowku sklepujesz. Generalnie dużo pier.........nia, a może nie wyjść. Całość musi się ładnie układać, luz między ogniwami robi się po zeszlifowaniu i polerowaniu
silverpaul
11-25-2015, 12:28 PM #5

Każde ogniwo osobno lutowane, prawie żadnego luzu, metal bardzo plastyczny, świeży. Lutujesz, potem naciągnięty, w przygotowanym do tego celu rowku sklepujesz. Generalnie dużo pier.........nia, a może nie wyjść. Całość musi się ładnie układać, luz między ogniwami robi się po zeszlifowaniu i polerowaniu

kfadrat
dyjament
731
11-25-2015, 02:15 PM
ale rozumiem, ze podstawa jest ankorowka?

kfadrat
11-25-2015, 02:15 PM #6

ale rozumiem, ze podstawa jest ankorowka?

silverpaul
Unregistered

11-25-2015, 04:31 PM
tak, właściwie tak
silverpaul
11-25-2015, 04:31 PM #7

tak, właściwie tak

cactoos
Diamentowy
1,585
11-25-2015, 05:06 PM
Ja bym poświęcił jedno ogniwko, zrobił gumę i odlał tyle ile potrzeba na łańcuszek.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
11-25-2015, 05:06 PM #8

Ja bym poświęcił jedno ogniwko, zrobił gumę i odlał tyle ile potrzeba na łańcuszek.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski

silverpaul
Unregistered

11-25-2015, 05:45 PM
Tak zrobiłem, ale jednym ogniwkiem się nie opędzisz. Trzeba zrobić 8-10, żeby wiedzieć czy się układa, a i tak są problemy. Reasumując gówn.....ny splot
silverpaul
11-25-2015, 05:45 PM #9

Tak zrobiłem, ale jednym ogniwkiem się nie opędzisz. Trzeba zrobić 8-10, żeby wiedzieć czy się układa, a i tak są problemy. Reasumując gówn.....ny splot

perlla
Miedziany
2
11-28-2015, 10:33 AM
Dziękuję za odpowiedzi. Obeszłam wszystkie lombardy w Krakowie i ot, co znalazłamUśmiech po lewej moja bransoletka, po prawej łańcuszek - chyba miałam fartaUśmiech Zamykam temat, pozdrawiam!
Załączone pliki
Miniatury

perlla
11-28-2015, 10:33 AM #10

Dziękuję za odpowiedzi. Obeszłam wszystkie lombardy w Krakowie i ot, co znalazłamUśmiech po lewej moja bransoletka, po prawej łańcuszek - chyba miałam fartaUśmiech Zamykam temat, pozdrawiam!

Załączone pliki
Miniatury

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości