Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Lutówka w paście.

Lutówka w paście.

Lutówka w paście.

novator
Platynowy
208
04-13-2012, 01:29 PM
Czy ktoś z Was używał lutówki w paście, takiej jak ta?
http://www.wkociuba.pl/LUTOWKA-W-PASCIE-...48%29.aspx
Chodzi mi o konsystencję, czy jest to jakiś żel w miarę spójny i gładki w gradacji, czy to coś takiego, jak boraks z wodą?
Niestety w sklepie powyżej Pan nie miał zielonego pojęcia co sprzedaje.
Opis jest dość ubogi a cena nie taka mała.
novator
04-13-2012, 01:29 PM #1

Czy ktoś z Was używał lutówki w paście, takiej jak ta?
http://www.wkociuba.pl/LUTOWKA-W-PASCIE-...48%29.aspx
Chodzi mi o konsystencję, czy jest to jakiś żel w miarę spójny i gładki w gradacji, czy to coś takiego, jak boraks z wodą?
Niestety w sklepie powyżej Pan nie miał zielonego pojęcia co sprzedaje.
Opis jest dość ubogi a cena nie taka mała.

Tom Oldsmith
Coppermaster
225
04-14-2012, 12:01 PM
Do lutowania twardego w niskich temperaturach ? To przeczy jedno drugiemu. Bylbym ostrozny, niedawno naciolem sie na lutowke w plynie, na flaszce pisalo ze do "high temperature", a powyzej 450 stopni czarniala i syf sie robil, jedynie do cyny nakladanej lutownica jest przydatna.

Dawno, dawno temu na moim terenie dzialala firma Luna, handlowali sprzetem technicznym, obrabiarkami, narzedziami i cala reszta. Oferowali tez szwedzkie lutowki w pascie ze zmielona cyna lub srebrem. To bylo dobre, nie splywalo, nie pryskalo. Rozne zakresy temperatury, czyli zroznicowanie twardosci lutu, same zalety.

A teraz znalazlem podobna paste, ze sladowa iloscia cyny (chociaz pisze ze jest "free"), jest dobra do lutow miekkich

[Obrazek: IMG_6155-Medium.jpg]

Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Tom Oldsmith
04-14-2012, 12:01 PM #3

Do lutowania twardego w niskich temperaturach ? To przeczy jedno drugiemu. Bylbym ostrozny, niedawno naciolem sie na lutowke w plynie, na flaszce pisalo ze do "high temperature", a powyzej 450 stopni czarniala i syf sie robil, jedynie do cyny nakladanej lutownica jest przydatna.

Dawno, dawno temu na moim terenie dzialala firma Luna, handlowali sprzetem technicznym, obrabiarkami, narzedziami i cala reszta. Oferowali tez szwedzkie lutowki w pascie ze zmielona cyna lub srebrem. To bylo dobre, nie splywalo, nie pryskalo. Rozne zakresy temperatury, czyli zroznicowanie twardosci lutu, same zalety.

A teraz znalazlem podobna paste, ze sladowa iloscia cyny (chociaz pisze ze jest "free"), jest dobra do lutow miekkich

[Obrazek: IMG_6155-Medium.jpg]

Tom

novator
Platynowy
208
04-14-2012, 02:14 PM
Dzięki Tom, tylko Twoja jest do cyny (chyba) a ja chciałem taką do lutu srebrnego, zamiast papki boraksowej.
Na filmikach widać, że się dość dobrze trzyma elementu lutowanego i nie spływa.
novator
04-14-2012, 02:14 PM #4

Dzięki Tom, tylko Twoja jest do cyny (chyba) a ja chciałem taką do lutu srebrnego, zamiast papki boraksowej.
Na filmikach widać, że się dość dobrze trzyma elementu lutowanego i nie spływa.

Tom Oldsmith
Coppermaster
225
04-16-2012, 02:03 AM
A te filmiki to w polsce krecone ? Bo jak nie to szukaj towaru w Angli lub u niemca, bo to co widzialem na alegro lub w tych linkach ze sklepow internetowych w 80 % przypadkow wola o pomste. No comments.

Podalem nazwe firmy, moze jeszcze jest na rynku.

A do srebra nie uzywam pasty tylko plynnnej lutowki, jest lepsza i tez nie splywa Uśmiech Kiedys podalem link.

Tom

Tom Oldsmith
04-16-2012, 02:03 AM #5

A te filmiki to w polsce krecone ? Bo jak nie to szukaj towaru w Angli lub u niemca, bo to co widzialem na alegro lub w tych linkach ze sklepow internetowych w 80 % przypadkow wola o pomste. No comments.

Podalem nazwe firmy, moze jeszcze jest na rynku.

A do srebra nie uzywam pasty tylko plynnnej lutowki, jest lepsza i tez nie splywa Uśmiech Kiedys podalem link.

Tom

novator
Platynowy
208
04-16-2012, 04:48 AM
Dzięki, poszukam.
novator
04-16-2012, 04:48 AM #6

Dzięki, poszukam.

Tom Oldsmith
Coppermaster
225
04-20-2012, 11:42 PM
Dobra, zdradze sklad tej mikstury. To jest stary trik, jak to napisze to tak jakbym podal numer konta i haslo do banku Ząbki.

To nie jest pasta tylko plyn:
trzyfosforan sodu, boraks i kwas borowy rozpuszczone w wodzie destylowanej

Nanosze to pedzelkiem lub natryskuje jonizatorem na lekko rozgrzany metal, odparowujac zamienia sie w krysztalki, pokrywajac dokladnie powierzchnie cieniutka skorupka i zabezpiecza przed utlenianiem. Jak podgrzeje mocniej zaczyna plynac jak szkliwo z boraksu, takie dwa w jednym Uśmiech Antyutleniacz i lutowka, zastosowanie do srebra, miedzi, mosiadzu, do zlota tez sie nadaje.

Chyba to jakos odzaluje i mam nadzieje ze zbyt wielu "hobbystow" nie bedzie tego stosowac, bo jakos tak trudno sie zdradza najwieksze tajemnice.

Tom

Tom Oldsmith
04-20-2012, 11:42 PM #7

Dobra, zdradze sklad tej mikstury. To jest stary trik, jak to napisze to tak jakbym podal numer konta i haslo do banku Ząbki.

Nanosze to pedzelkiem lub natryskuje jonizatorem na lekko rozgrzany metal, odparowujac zamienia sie w krysztalki, pokrywajac dokladnie powierzchnie cieniutka skorupka i zabezpiecza przed utlenianiem. Jak podgrzeje mocniej zaczyna plynac jak szkliwo z boraksu, takie dwa w jednym Uśmiech Antyutleniacz i lutowka, zastosowanie do srebra, miedzi, mosiadzu, do zlota tez sie nadaje.

Chyba to jakos odzaluje i mam nadzieje ze zbyt wielu "hobbystow" nie bedzie tego stosowac, bo jakos tak trudno sie zdradza najwieksze tajemnice.

Tom

novator
Platynowy
208
04-22-2012, 07:32 AM
(04-20-2012, 11:42 PM)Tom Oldsmith Dobra, zdradze sklad tej mikstury. To jest stary trik, jak to napisze to tak jakbym podal numer konta i haslo do banku Ząbki.

Czy już pisałem Tom, że jesteś WIELKI ? ZąbkiZąbki
Numeru konta i hasła nie chcę, ale to się przyda na pewno. Uśmiech
Teraz kombinuję z zieloną patyną. Gdzieś na forum witrażystów znalazłem, że nadaje się do tego siarczan amonu rozrobiony z wodą,
ale blaszka miedziana na próbę leży już chyba z 20 godzin i nic się nie dzieje.Smutny
Spróbuję Twojego sposobu, który kiedyś podawałeś:

"7. Niebieski Zielony

Składniki

Tiosiarczan sodu ... 1/4 oz [WIĘCEJ INFO]
Azotanu żelazowego ... 2 uncje [WIĘCEJ INFO]
Woda destylowana ... 1 kwarta
Proces

Hot proces. Rozwiązanie gorąco (180 do 190 ° F), metal gorąco (200 ° F), zimna woda do mycia stosowane po metal ma
chłodzi się do około 100 ° F.
Umyć rozwiązanie na powierzchni metalu, pozostawić do wyschnięcia, a następnie umyć kawałek w zimnej wodzie."
Albo to:
"5. Antique Zielony

Składniki

Chlorek amonu ... 1/3 oz [WIĘCEJ INFO]
Siarczan miedzi ... 3 uncje [WIĘCEJ INFO]
Proces

Hot proces. Rozwiązanie gorąco (180 do 190 ° F), metal gorąco (200 ° F), zimna woda do mycia stosowane po metal ma
Umyć rozwiązanie na powierzchni metalu, pozostawić do wyschnięcia, a następnie umyć kawałek w zimnej wodzie.
Powtarzaj, aż zabarwienie."

Tłumaczenie z google. Ząbki
Muszę tylko skompletować chemię .
Dzięki i pozdrawiam.

novator
04-22-2012, 07:32 AM #8

(04-20-2012, 11:42 PM)Tom Oldsmith Dobra, zdradze sklad tej mikstury. To jest stary trik, jak to napisze to tak jakbym podal numer konta i haslo do banku Ząbki.

Czy już pisałem Tom, że jesteś WIELKI ? ZąbkiZąbki
Numeru konta i hasła nie chcę, ale to się przyda na pewno. Uśmiech
Teraz kombinuję z zieloną patyną. Gdzieś na forum witrażystów znalazłem, że nadaje się do tego siarczan amonu rozrobiony z wodą,
ale blaszka miedziana na próbę leży już chyba z 20 godzin i nic się nie dzieje.Smutny
Spróbuję Twojego sposobu, który kiedyś podawałeś:

"7. Niebieski Zielony

Składniki

Tiosiarczan sodu ... 1/4 oz [WIĘCEJ INFO]
Azotanu żelazowego ... 2 uncje [WIĘCEJ INFO]
Proces

Umyć rozwiązanie na powierzchni metalu, pozostawić do wyschnięcia, a następnie umyć kawałek w zimnej wodzie."
Albo to:
"5. Antique Zielony

Składniki

Chlorek amonu ... 1/3 oz [WIĘCEJ INFO]
Siarczan miedzi ... 3 uncje [WIĘCEJ INFO]
Proces

Umyć rozwiązanie na powierzchni metalu, pozostawić do wyschnięcia, a następnie umyć kawałek w zimnej wodzie.
Powtarzaj, aż zabarwienie."

Tłumaczenie z google. Ząbki
Muszę tylko skompletować chemię .
Dzięki i pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: