Zaskakujące znalezisko
Zaskakujące znalezisko
Witam,
Znalazłem(bodajże) naszyjnik, w dosyć opłakanym stanie. Z początku uważałem go za tandetną podróbkę, ale siedząc przed telewizorem czyściłem go i przyglądałem się. Kamień który znajduje się w naszyjniku posiada szlif brylantowy, czego dowiedziałem się po zagłębieniu w temacie. Jest on jednak pęknięty na prawie równe połowy, choć zarysowanie go nie jest możliwe. Przypuszczam że może być to diament, lecz nie wiem jak to sprawdzić. Ilość fasetek się zgadza. Sam naszyjnik może być wykonany ze złota, jednak brakuje jego dużej części z prawej strony, co widać z tyłu naszyjnika(jakby oderwała ją kula, prasa hydrauliczna?) więc próba złota mogła zniknąć wraz z tą częścią. Pęknięcie prawdopodobnie jest efektem tego samego działania które urwało kawałek naszyjnika. Sam kamień jest wielkości mniej więcej paznokcia palca wskazującego. Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość? Nie mam obecnie żadnych przyrządów którymi mógłbym doczyścić naszyjnik dokładniej, lecz kiedy się uda wstawię aktualniejsze zdjęcie.
(08-05-2016, 04:43 PM)szrapnel Sprawdzałeś Tu?
(08-05-2016, 04:43 PM)szrapnel Sprawdzałeś Tu?
(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość?
(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet jak i tradycyjnym ugryzieniemwiesz że złoto jest miękkie i gryząc zostawił byś ślad? - Rumcajs też tak sprawdzał
(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość?
(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet jak i tradycyjnym ugryzieniemwiesz że złoto jest miękkie i gryząc zostawił byś ślad? - Rumcajs też tak sprawdzał
(08-05-2016, 05:41 PM)szrapnel(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość?
Pytasz się jak i gdzie sprawdzić co to za skarb znalazłeś.
Udaj się do jubilera/złotnika (osoby która wytwarza biżuterie, a nie tylko ją sprzedaje) z tym przedmiotem i uzyskasz odpowiedz.
Ps.
Jeśli więcej domowych sposobów nie ma, bo tylko ten z kwasem opuściłem, to w końcu trzeba będzie znaleźć czas na odwiedziny u jubilera. Dzięki
(08-05-2016, 05:41 PM)szrapnel(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość?
Udaj się do jubilera/złotnika (osoby która wytwarza biżuterie, a nie tylko ją sprzedaje) z tym przedmiotem i uzyskasz odpowiedz.
Ps.
Jeśli więcej domowych sposobów nie ma, bo tylko ten z kwasem opuściłem, to w końcu trzeba będzie znaleźć czas na odwiedziny u jubilera. Dzięki
(08-05-2016, 06:38 PM)Krokiet(08-05-2016, 05:41 PM)szrapnel(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość?
Ps.
I ślad zostałJeśli więcej domowych sposobów nie ma, bo tylko ten z kwasem opuściłem, to w końcu trzeba będzie znaleźć czas na odwiedziny u jubilera. Dzięki
(08-05-2016, 06:38 PM)Krokiet(08-05-2016, 05:41 PM)szrapnel(08-05-2016, 04:33 PM)Krokiet Jak i gdzie można sprawdzić autentyczność oraz jaka mogłaby być przypuszczalna wartość?
Ps.
I ślad zostałJeśli więcej domowych sposobów nie ma, bo tylko ten z kwasem opuściłem, to w końcu trzeba będzie znaleźć czas na odwiedziny u jubilera. Dzięki