Praca
Praca
(05-21-2016, 01:56 PM)Borsuk (...)
Jesli chodzi o "zudy" i wszelkiego rodzaju "utlenianie" (piszę w nawiasie bo srebro raczej nie łapie tlenu z powietrza tylko związki siarki, chociaż to nie do końca prawda bo kiedyś zostawiliśmy ozonator na weekend włączony w pracowni i mieliśmy na całym srebrze w odkrytych wyrobach paskudny szary nalot. Ozon to tlen z dodatkowym aktywnym atomem (O3) - ale to się nie tyle utleniło co "uazotowało" do azotanu srebra - AgNO3) - to radzimy sobie wielokrotnym wygrzewaniem i wykwaszaniem. Jeśli robi się to zgodnie z dobrze opracowaną procedurą to zudy nie są problemem.
(...)
(05-21-2016, 01:56 PM)Borsuk (...)
Jesli chodzi o "zudy" i wszelkiego rodzaju "utlenianie" (piszę w nawiasie bo srebro raczej nie łapie tlenu z powietrza tylko związki siarki, chociaż to nie do końca prawda bo kiedyś zostawiliśmy ozonator na weekend włączony w pracowni i mieliśmy na całym srebrze w odkrytych wyrobach paskudny szary nalot. Ozon to tlen z dodatkowym aktywnym atomem (O3) - ale to się nie tyle utleniło co "uazotowało" do azotanu srebra - AgNO3) - to radzimy sobie wielokrotnym wygrzewaniem i wykwaszaniem. Jeśli robi się to zgodnie z dobrze opracowaną procedurą to zudy nie są problemem.
(...)
na boraksie
-- /Patent..... powinienem/-- nie zgadzam się: być może stosowna spec ligatura która nie utlenia miedzi
-- /Wtedy dwie opcje/-- ich jest więcej przykładowo galwanicznie osadzić Ag 999
Sztuczne starzenie srebra zalecane w beztlenowej kamerze, na hartować Ag lepej-taniej w wirówce z odpowiednio dobranym nadzieniem kulki-iglaki tylko cykl trwa od godziny.
Mnap89 to tylko nasze gdybanie - przecież człowiek juz ma swój wypracowany techniczny przebieg, ale zasadniczo zgadzam się oksyda miedzi to wnerwiający problem, na południu che cazzo nie oszczędzają na ligaturze, na wschodzie бля
na boraksie
(05-21-2016, 03:50 PM)mnap89(05-21-2016, 01:56 PM)Borsuk (...)
Jesli chodzi o "zudy"...
Tak, srebro sie nie utlenia. Utlenia sie miedz ktora jest w stopie.
Ciekawe z tym azotanem...
Za patent z wygrzewaniem i trawieniem powinienem ci urwać łeb. Jak ja nie nawidze jak ktoś tak robi. Pozniej przychodzi jakas naprawa lu choćby głupie polerowanie czegos takiego i wychdzą piękne mory... Wtedy dwie opcje - zrobic tak jak nalezy czy pozbyc sie ich lub zrobic to samo co producent czyli wygrzac i wytrawic.
Niestety ten sposob ma jeszcze tą wade, ze po czasie warstwa czystego srebra zejdzie i bedzie widac plamy - chociaz wtedy srebro bedzie juz na tyle porysowane ze nie bedzie sie to rzucac w oczy.
Ot jestem przeciwny takim zabiegom i na złocie i na srebrze.
(05-21-2016, 03:50 PM)mnap89(05-21-2016, 01:56 PM)Borsuk (...)
Jesli chodzi o "zudy"...
Tak, srebro sie nie utlenia. Utlenia sie miedz ktora jest w stopie.
Ciekawe z tym azotanem...
Za patent z wygrzewaniem i trawieniem powinienem ci urwać łeb. Jak ja nie nawidze jak ktoś tak robi. Pozniej przychodzi jakas naprawa lu choćby głupie polerowanie czegos takiego i wychdzą piękne mory... Wtedy dwie opcje - zrobic tak jak nalezy czy pozbyc sie ich lub zrobic to samo co producent czyli wygrzac i wytrawic.
Niestety ten sposob ma jeszcze tą wade, ze po czasie warstwa czystego srebra zejdzie i bedzie widac plamy - chociaz wtedy srebro bedzie juz na tyle porysowane ze nie bedzie sie to rzucac w oczy.
Ot jestem przeciwny takim zabiegom i na złocie i na srebrze.
Co do tych cen, ja się zastanawiam w takim razie jak producenci "zachodni" mogą w takim razie konkurować z Polskimi i innymi z "tańszych" krajów. Czy w takich sklepach w USA się specjalizują w produktach z Polski itp. i nie ma rodzimych producentów?
(05-22-2016, 09:15 AM)Michal Co do tych cen, ja się zastanawiam w takim razie jak producenci "zachodni" mogą w takim razie konkurować z Polskimi i innymi z "tańszych" krajów. Czy w takich sklepach w USA się specjalizują w produktach z Polski itp. i nie ma rodzimych producentów?
(05-22-2016, 09:15 AM)Michal Co do tych cen, ja się zastanawiam w takim razie jak producenci "zachodni" mogą w takim razie konkurować z Polskimi i innymi z "tańszych" krajów. Czy w takich sklepach w USA się specjalizują w produktach z Polski itp. i nie ma rodzimych producentów?
Nie otwieram nowego wątku żeby nie zaśmiecać , sory Borsuk
Jest nabór na fasserów dla zainteresowanych ;
https://www.youtube.com/watch?v=k8jqVMFIcAI