Spawarka/ ;-)
Spawarka/ ;-)
Czytam tu o spawarkach firmy "Puknij się w głowę" za kilka tysięcy.
Do czego to służy? i dlaczego tyle kosztuje ?
Mam w zakładzie najnowocześniejsze spawarki firmy Lorch które spawały most 1000-lecia we Wrocławiu. Cena jest podobna do tych zabawek z firmy : "PUKnij się w głowę".
Co w tych spawarkach jest takiego ? Mają złote uchwyty ? czy same spawają ? Może prostownik jest z platyny ?
Mam grawerkę elektroiskrową która tak samo spawa waży 200 kg i jest warta 1000 zł ( F. Deckel )
Czemu to tyle kosztuje? Jak wiekszosc specjalistycznych maszyn ktore wykorzystuje sie w produkcji - musi kosztowac duzo.
Spawarki PUK i Orion sa stosunkowo tanie w porownaniu do spawarek laserowych(najtaniej chyba 89k pln).
Jest to przydatny sprzet w szczegolnosci do napraw bizuterii ktorej nie mozna grzac palnikiem - kamienie, emalia itp.
(07-30-2015, 05:03 PM)mnap89 Czemu to tyle kosztuje? Jak wiekszosc specjalistycznych maszyn ktore wykorzystuje sie w produkcji - musi kosztowac duzo.
Spawarki PUK i Orion sa stosunkowo tanie w porownaniu do spawarek laserowych(najtaniej chyba 89k pln).
Jest to przydatny sprzet w szczegolnosci do napraw bizuterii ktorej nie mozna grzac palnikiem - kamienie, emalia itp.
(07-30-2015, 05:03 PM)mnap89 Czemu to tyle kosztuje? Jak wiekszosc specjalistycznych maszyn ktore wykorzystuje sie w produkcji - musi kosztowac duzo.

Leszek a warto bylo zakladac nowy temat skoro masz obok podobny temat i kilka podstron o spawarkach?
"Puknij sie w glowe" czy nie puknij...nie wazne...jest to sprzet bez, ktorego mozna sie obejsc...ale jesli zajmujesz sie profesjonalnie zlotnictwem to w mysl zasady "nie ma rzeczy, ktorej nie zrobie" musisz predzej czy pozniej zakupic taka zabawke.
Nie wazne czy bedziesz uzywal go raz dziennie czy raz na miesiac...jak cos robisz profesjonalnie i chcesz byc najlepszy u siebie w rejonie to bez takich gadzetow w XXI wieku sie nie obejdzie 
Jak nosza ci po kilkanascie uslug dziennie, czy kilkadziesiat to uwierz mi, ze taki PUK pozwoli ci szybciej wykonać niektore prace dzieki czemu nie bedziesz sie pierdzielil z czyms godzine czy dwie tylko 10min.
Sa rowniez takie uslugi, gdzie wrecz niemozliwa jest naprawa bez takiej spawarki...to powoduje, ze nie przyjmujesz uslugi, tracisz klienta a jak zlotnik obok ma to klient raczej do ciebie juz nie wroci.
Oczywiscie zgadzam sie z tym, ze jesli ktos zajmuje sie zlotnictwem hobbystycznie lub dopiero zaczyna zabawe ze zlotnictwem to takie urzadzenie w takiej cenie wywoluje szok 
@Leszek używam Puk -3 i dzisiaj robiłem dwie naprawy, które normalnie zajęły by dwie do trzech godzin ( wyjmowanie kamieni i powtórna oprawa ) Pierwsza zrobiłem w pół godziny, drugą w 15 min. Przy pierwszej musiałem dorobić element i dla tego tyle to trwało.
@bafi widziałem oriona i trochę się nim bawiłem. Do srebra jest lepszy od PUK-a, ale ma beznadziejny sposób obrazowania i pozycjonowania przedmiotu. Gdybym miał wybierać kupił bym oriona ale z optyką PUK-a no i ten wielki ekran do ustawiania parametrów dla mnie koszmar 
Mniej wiecej dla tego. W dodatku jest to troche tak jak ze sprzetem ktory Ty posiadasz. Jakies tam wiertarki szlifierki itp. Im lepsze, barddziej precyzyjnye, mocniejsze - nie wazne - tym drozsze.
A najwiekszym czynnikiem jest to- jak czesto ten sprzet sie sprzedaje i to ze jest wykorzystywany do zarabiania pieniedzy. To najbardziej podnosi cene.
Widziales polerki magnetyczne? Tam nic nie ma! Silnik, 4, 6 albo 8 magnesow neodymowych, obudowa i prosty sterownik czasu. Najtansza taka maszyna w AVALONIE chyba 2200? 2400? Cos kolo tego. Za co? Za jajco! 
i zrobi sie nim 100x wiecej.
Ja wychoze z zalozenia, ze na sprzecie sie nie oszczedza bo kto oszczedza ten kupuje dwa razy...to tak jak np silniki...mozna kupic z obi silnik z rekawem za 150zl albo foredoma za 1200zl...tylko roznica jest taka, ze foredoma kupuje sie raz na cale zycie
i zrobi sie nim 100x wiecej.
(07-30-2015, 04:46 PM)Leszek Czytam tu o spawarkach firmy "Puknij się w głowę" za kilka tysięcy.
![[Obrazek: img2_500_511805.jpg]](http://conradpolska.pl/pics/img2_500_511805.jpg)
(07-30-2015, 04:46 PM)Leszek Czytam tu o spawarkach firmy "Puknij się w głowę" za kilka tysięcy.
![[Obrazek: img2_500_511805.jpg]](http://conradpolska.pl/pics/img2_500_511805.jpg)
Dziś kupiłem igłówkę z avalona. Powiem tak...jak ja mogłem żyć bez igłówki. Piękna sprawa.