Srebro - kilka pytań laika.
Srebro - kilka pytań laika.
@Leszek kawałek lutu ( pelkę ) kładę na drucie i lekko zatapiam albo bezpośrednio na blasze. Kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Jak widzę że lut się świeci przykładam drugi przedmiot i łącze lutem. W tym wypadku pelkę położyłem na większym przedmiocie bo go trudniej dogrzać.
Do polerowania używam zielonej pasty. Możesz z grubsza przejechać białą do srebra a końcowy poler na lustro zieloną delikatnie dociskając do szmaty.
Te foty to toturial jak zrobić logo DA. Normalnie poleruje na szmacie i rzadko bawię się takimi szczoteczkami zwłaszcza przy srebrze 
(08-04-2015, 01:35 PM)kriss @Leszek kawałek lutu ( pelkę ) kładę na drucie i lekko zatapiam albo bezpośrednio na blasze. Kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Jak widzę że lut się świeci przykładam drugi przedmiot i łącze lutem. W tym wypadku pelkę położyłem na większym przedmiocie bo go trudniej dogrzać.
Do polerowania używam zielonej pasty. Możesz z grubsza przejechać białą do srebra a końcowy poler na lustro zieloną delikatnie dociskając do szmaty.
Te foty to toturial jak zrobić logo DA. Normalnie poleruje na szmacie i rzadko bawię się takimi szczoteczkami zwłaszcza przy srebrze
(08-04-2015, 01:35 PM)kriss @Leszek kawałek lutu ( pelkę ) kładę na drucie i lekko zatapiam albo bezpośrednio na blasze. Kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Jak widzę że lut się świeci przykładam drugi przedmiot i łącze lutem. W tym wypadku pelkę położyłem na większym przedmiocie bo go trudniej dogrzać.
by potem wywiercić dziury i przeciągnąc spiralę.

postanowiłem ją wykwasićkwasić i dać bezpośrednio do pieca z emalią. Zobaczymy jak się zachowują luty. Wiem że luty są o niewłaściwym składzie ale może sie uda??????........
i to bardzo wartosciowe. Dzisiaj z powodu upałów odwołano palowanie wiec mam trochę czasu na Srebro.
Nie wiem jak poradzić sobie z zawieszką więc przylutowałem 3 rurki z 925
by potem wywiercić dziury i przeciągnąc spiralę.
Dzisiaj za radą Marka najpierw podgrzałem zawieszkę a dopiero potem nałożyłem lut i dogrzałem punktowo
Oczywiście za radą Marka użyłem lutu średniego bo cargę spawałem twardym.
Wyszło chyba super - jak na mnie

postanowiłem ją wykwasićkwasić i dać bezpośrednio do pieca z emalią. Zobaczymy jak się zachowują luty. Wiem że luty są o niewłaściwym składzie ale może sie uda??????........
i to bardzo wartosciowe.

@Leszek na razie masz warsztatowo małe doświadczenie w temacie srebrnych wyrobów ( to nie krytyka ) Jeżeli składasz jakikolwiek przedmiot musisz wiedzieć od
początku do końca jakim operacjom wykończenia będzie podlegał. W tym wypadku nie oprawisz emalii, będziesz musiał ją przykleić. Rurki będą Ci przeszkadzały.
Lutowanie wyszło Ci bardzo dobrze. Do emalii stosuje się ponoć twarde luty bez kadmu i cynku. Sam też będę musiał spróbować dla czego ?
co do reflektorów stawiam na Bentley'a 

(08-05-2015, 12:19 PM)kriss @Leszek na razie masz warsztatowo małe doświadczenie w temacie srebrnych wyrobów ( to nie krytyka ) Jeżeli składasz jakikolwiek przedmiot musisz wiedzieć od
początku do końca jakim operacjom wykończenia będzie podlegał. W tym wypadku nie oprawisz emalii, będziesz musiał ją przykleić. Rurki będą Ci przeszkadzały.
Lutowanie wyszło Ci bardzo dobrze. Do emalii stosuje się ponoć twarde luty bez kadmu i cynku. Sam też będę musiał spróbować dla czego ?
ważne że sprawie radochę (08-05-2015, 12:19 PM)kriss @Leszek na razie masz warsztatowo małe doświadczenie w temacie srebrnych wyrobów ( to nie krytyka ) Jeżeli składasz jakikolwiek przedmiot musisz wiedzieć od
ważne że sprawie radochę
(08-05-2015, 12:53 PM)kageki Może by się dało zakuć puncynami? Ewentualnie mogły by być te rurki trochę niższe.
(08-05-2015, 12:53 PM)kageki Może by się dało zakuć puncynami? Ewentualnie mogły by być te rurki trochę niższe.
Coś mi się wydaje, że chcesz zapiec tą emalię w wisiorze. Nie wiem czy to dobry pomysł
@Leszek obawiam się, że emalia jest bardzo podatna na pęknięcia. Emaliowana płytka musi idealnie leżeć na podstawie inaczej podczas oprawy ( zakuwania ) popęka. Kasta ( oprawa ) powinna być z 0,999 i grubości 0,2 - 0,25 mm. Do oprawiania musisz użyć stopki delikatnie doginając. Możesz podłożyć papier pod emalię żeby amortyzował. Wiem, że to Twój pierwszy
wisior, ale to uwagi na przyszłość
Coś mi się wydaje, że chcesz zapiec tą emalię w wisiorze. Nie wiem czy to dobry pomysł 
Leszek, jak nie znasz tego sklepu to poznaj. Tu mają spory wybór rurek i innych cudów
http://www.hopea.eu/