Kupię narzędzia i maszyny jubilerskie w cenach atrakcyjnych :-)
Kupię narzędzia i maszyny jubilerskie w cenach atrakcyjnych :-)
) ~1pln,jak straszyłem, wykonałem stojak pod silnik
) ~1pln,

Silnik chlodny to dobrze. Czemu grzeje Ci sie prostnica? Ciezko stwierdzic. Producent twierdzi, ze prostnica grzeje sie gdy smar z wałka przedostanie sie do prostnicy w okolice łożysk. Wtedy zaleca wyczyszczenie. Inny problem moga byc same lozyska - np jakiejs badziewnej firmy. Mozesz je samemu bez problemu wymienic na jakies lepsze niewielkim kosztem - napewno nie zaszkodzi. Ja mam dokladnie taka sama prostnice tylko z napisem Grobet USA ale jest to ten sam chinski syf. Po dluzszej pracy faktycznie robi sie ciepla ale spokojnie mozna ja trzymac niz nie parzy czy cos 
https://www.youtube.com/watch?v=i74rgmlSL_0
Przecież mówiłem ze te prostnice szajs.
Rozkręcasz prostnice od tylu, wyczyszczasz smar co jest w środku, dokładnie wymyć łożyska na przykład w rozpuszczalniku i aplikować nowy smar do łożysk samochodowych np. Pomimo problemy z łożyskami mogą być krzywe wał lub korpus prostnicy. Prawdopodobnie wystarce zmienić zasmażkę,
(08-20-2015, 11:52 AM)orafo Przecież mówiłem ze te prostnice szajs.
Rozkręcasz prostnice od tylu, wyczyszczasz smar co jest w środku, dokładnie wymyć łożyska na przykład w rozpuszczalniku i aplikować nowy smar do łożysk samochodowych np. Pomimo problemy z łożyskami mogą być krzywe wał lub korpus prostnicy. Prawdopodobnie wystarce zmienić zasmażkę,
(08-20-2015, 11:52 AM)orafo Przecież mówiłem ze te prostnice szajs.
(08-19-2015, 02:56 PM)szrapnel jak straszyłem, wykonałem stojak pod silnik
- koszt;
szpilka gwintowana 10mm(lepsza była by grubsza ale nie było "wihajstra") 1m ~5pln,
blacha (gięta samodzielnie bo nie było odpowiednio rozwierconych kątowników) ~1pln,
nakrętki 2 sztuki ~grosze,
wihajster który idealnie nadawał się na imadło do przykręcenia do stolu (do blatu 18mm) ~5pln,
ps strasznie mi się grzeje prostnica w tym silniku tm-31a, silnik pozostaje chłodny - u was podobnie?
u mnie leży jak leżał
(08-19-2015, 02:56 PM)szrapnel jak straszyłem, wykonałem stojak pod silnik
- koszt;
szpilka gwintowana 10mm(lepsza była by grubsza ale nie było "wihajstra") 1m ~5pln,
blacha (gięta samodzielnie bo nie było odpowiednio rozwierconych kątowników) ~1pln,
nakrętki 2 sztuki ~grosze,
wihajster który idealnie nadawał się na imadło do przykręcenia do stolu (do blatu 18mm) ~5pln,
ps strasznie mi się grzeje prostnica w tym silniku tm-31a, silnik pozostaje chłodny - u was podobnie?
u mnie leży jak leżał
sporo wiercenia przy pave/ silnik podwieszam specjalny hak prawie centralnie nad kulą grawerską, blisko do obrabianej powierzchni, b.polecam przy odpowiedniej robocie.
-= Wracając=- jednak przekonany ze w lepsze rozwiązania na szczęki 2,35 mm.
z podwieszaniem prostnic .... dobrze by było kiedy wałek miał się bez załamań psychicznych.
Jak mam długo obrabiać dziurki /
sporo wiercenia przy pave/ silnik podwieszam specjalny hak prawie centralnie nad kulą grawerską, blisko do obrabianej powierzchni, b.polecam przy odpowiedniej robocie.
(08-21-2015, 07:16 AM)orafo Jak mam długo obrabiać dziurki /
co na to Twoja żona / dziewczyna ?????
(08-21-2015, 07:16 AM)orafo Jak mam długo obrabiać dziurki /
co na to Twoja żona / dziewczyna ?????