Sprzedam spawarkę PUK 5
Sprzedam spawarkę PUK 5
włóż drucik 0.30mmi w szparke (qwa jak to brzmi), wlacz srebro i program dodawania materialu (przedostatni), ustaw 35 i 4ms, przyłóż naostrzoną igłę i wal posrodku. Powinno sie udac.
Szpara nie moze byc duza. To nie moze byc krater. Czym mocniej do siebie przylegaja spawane elementy tym lepiej. Analogicznie...jak lutujesz srebrna obraczke i masz krater, który słabo do siebie dolega to co sie stanie? Lut poplynie w lewo albo prawo. I zawsze wyrob musi byc czysty bo na tlustymnie pospawasz.
Ogolnie jak dodajesz material to drucik dociskaj do miejsca gdzie chcesz go dodac a igle przytykasz do drucika. Jak nie przylozysz dobrze drucika do zrobi sie kulka. Jak przylozysz igle do wyrobu a nie do drucika to zrobisz dziure. Musisz to pocwiczyc i wyczuć.
Co do gazu to PUKaj bez obaw. Napenienie butli to 35-40zl brutto a na calej butli to ja pukam codziennie przez 1-2 miesiace.
1. Za długi impuls lub za duża moc jeśli materiał idzie w kulkę.
2. Zawsze strzela się elektrodą przed "luką" w przypadku dodawania materiału.
3. Bardzo ważne jest przyleganie materiału.
Moc i długość impulsu jest krytyczna przy zabawie w dodawanie.
Igła zawsze dobrze naostrzona. Łuk elektryczny jest skupiony w jednym punkcie. Jak igła jest spalona moc impulsu jest rozproszona i spaw brzydszy. 
(07-02-2017, 02:27 PM)Ryszard68 (...)
Co do gazu to PUKaj bez obaw. Napenienie butli to 35-40zl brutto a na calej butli to ja pukam codziennie przez 1-2 miesiace.
(07-02-2017, 02:27 PM)Ryszard68 (...)
ja place 35zl brutto za wymiane butli. Argon czystrzy niz wymaga puk bo 4.7
Firma to amerigas:
www.amerigas.pl
mnap89, poszukaj u siebie w miescie tej firmy