Polerka bębnowa 3A
Polerka bębnowa 3A
(01-16-2012, 07:44 PM)reduktorb Polerujesz oczywiście na mokro ja używam Cypiska oraz jeszcze jednego specyfiku firmy Hartman nie przeznaczonego
do biżuterii raczej nie dostępny normalnie w sprzedaży.
Ja osobiście wsypuję ok 1/3 bębna wody ok centymetra powyżej wsadu.
Ale są różne szkoły.
Można polerować z kamieniami, ale bez przesady i nie wszystkie ( głównie chodzi o twardość).
Łańcuszki lubią się plątać, makabra.
Reszta to doświadczenia.
Pozdrawiam
(01-16-2012, 07:44 PM)reduktorb Polerujesz oczywiście na mokro ja używam Cypiska oraz jeszcze jednego specyfiku firmy Hartman nie przeznaczonego
do biżuterii raczej nie dostępny normalnie w sprzedaży.
Ja osobiście wsypuję ok 1/3 bębna wody ok centymetra powyżej wsadu.
Ale są różne szkoły.
Można polerować z kamieniami, ale bez przesady i nie wszystkie ( głównie chodzi o twardość).
Łańcuszki lubią się plątać, makabra.
Reszta to doświadczenia.
Pozdrawiam

Mam juz polerke z wsadem 
Wsad mam jednak mix a nie 2.0mm 1 kg
Poleruje na mokro z ludwikiem, narazie bez amoniaku bo nie mam :/
Efekt jest piekny ale trzeba polerowac kolo 10-12 godz minimum, nie krocej ;p
Jestem bardzo zadowolony z zakupu i polecam wszystkim 
i podpowiedzi
Sam sie uczyłem na błędach , szukałem pytałem itp podrzuce więc kilka podpowiedzi może jeszcze komuś sie to przyda:
Poleruje łańuszki, bransolety plecione,ażury, robiłem mnóstwo prób z iloscią wsadu, jego skladem , wielkością, dlugością polerki itp....
duużo zależy od ilości wsadu i wody i oczywiscie ilosci polerowanego srebra -to trzeba ustalic doswiadczalnie, w zaleznosci od rodzaju wyrobów. Poleruje wsadem stalowym, i ksztautkami żywicznymi . Jest pewna granica czasowa powyzej której nie warto polerować ,poprostu wiekszego połysku sie nie uzyska a można zaszkodzić np w zależnosci od wyrobu mogą sie lekko pozaokrąglać krawędzie itp. Ja poleruje jakies 50 minut do 1,5 godziny, Jesli wsadem zywicznym to nawet mniej bo używam go tylko do zdjecia równomiernego oksydy i nastepnie już wchodzi stalowy.
Odnosnie polerki: ja mam od jakichs 6 lat i sobie chwalę polerkę bębnową marki "J. P." Ślusarstwo Precyzyjne Janusz Przewoźniak -do wyszukania w sieci. Działa bez zarzutu , czowiek sam je robi, wprowadza poprawki, w razie problemu nie trzeba sie użerać z dystrybutorem itp.
wsad - ja kupowałem z firmy gewa : http://www.gewa.com.pl/
Tam jest konkretna rozmowa i pomoc bo handlują kulkami, łozyskami itp wystarczy powiedziec że kulki do polerki zlotniczej i już prawdopodobnie bedzie wiadomo o jaki symbol stali chopdzi . Nie bedzie sytuacji że trzeba kupic w sklepie złotniczym kulki jakie są ...bo są i sprzedawca nic o nich nie wie.
kilka uwag
i podpowiedzi
Wsad stalowy trzeba trzymać w szczelnym pudełku z odpowiednią iloscią wody,ja leje jak najwięcej + ludwik, mój wsad juz troche sie zestarzał + miał kilka przygód, typu pękło przykrycie pudełka i woda wyparowała zostawiając skorupe sklejonych jakimś czarnym świństwem kulek , plus oczywiscie rdza ale na szczeście mało. Już chciałem wyrzucić 5 kg wsadu ale wpadłem na pomysł, poszedłem na plaże, pozbierałem otoczaki wielkosci połowy pięści mniej wiecej i wrzuciłem te kilka kamieni plus 25% wsadu i troche wody do bebna ,początkowo z mleczkiem cif 30%-70 % i pusciłem ta polerke na 4 godziny, nastepnie wylanie szlamu, przepłukanie , wybranie kulek posklejanych na stałe -było tego niecała garstka na 5kg wsadu- wiec straty małe- i kolejne puszczenie polerki z wodą i ludwiekiem, dzie pracy ale wsad uratowany -kilka stów w kieszeni.
Tutaj się wszystkiego dowiesz oraz kupisz wszystkie potrzebne proszki do polerowania kamieni.: http://abminerals.pl/
Gość jest fachowcem od obróbki i polerowania kamieni, itd.
Dzwoń i pytaj o p.Marka.
Pozdro.
Witam Przystojnych forumowiczów,a co do moich pytań to chciałabym szlifować i polerować krzemień pasiasty bębnowo,takie do 1kg bryłki(chyba że można większe?) Chciałam się też zapytać ile taka maszyna kosztuje i co do niej potrzebuje.Całuski dla Panów
(06-23-2012, 04:04 PM)bart Odnosnie polerki: ja mam od jakichs 6 lat i sobie chwalę polerkę bębnową marki "J. P." Ślusarstwo Precyzyjne Janusz Przewoźniak -do wyszukania w sieci. Działa bez zarzutu , czowiek sam je robi, wprowadza poprawki, w razie problemu nie trzeba sie użerać z dystrybutorem itp.
(06-23-2012, 04:04 PM)bart Odnosnie polerki: ja mam od jakichs 6 lat i sobie chwalę polerkę bębnową marki "J. P." Ślusarstwo Precyzyjne Janusz Przewoźniak -do wyszukania w sieci. Działa bez zarzutu , czowiek sam je robi, wprowadza poprawki, w razie problemu nie trzeba sie użerać z dystrybutorem itp.