Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Srebro - kilka pytań laika.

Srebro - kilka pytań laika.

Srebro - kilka pytań laika.

Strony (16): Wstecz 1 12 13 14 15 16 Dalej  
Leszek
Diamentowy
1,617
08-23-2015, 08:45 AM
Za dużo wczoraj nie zrobiłem bo przyjechał szwagier.

Zdążyłem zlutować ramkę .

Dzisiaj od rana lutowałem zawiesie 
i dałem do kwasku.

Te czarne plamy znikają powoli ale czy kwasek trawi też srebro ?

Jak długo moczyć w kwasku >?

Za pomoc z góry już dziękuję :-)

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
08-23-2015, 08:45 AM #131

Za dużo wczoraj nie zrobiłem bo przyjechał szwagier.

Zdążyłem zlutować ramkę .

Dzisiaj od rana lutowałem zawiesie 
i dałem do kwasku.

Te czarne plamy znikają powoli ale czy kwasek trawi też srebro ?

Jak długo moczyć w kwasku >?

Za pomoc z góry już dziękuję :-)

.

orafo
Platynowy
466
08-23-2015, 09:24 AM
Chyba już gotowe, co prawda nie pamiętam jaki używasz kwas, ale zasada chyba jednakowa lekko podgrzać naprzylład, w kwasie cytrynowym 90 C okollo 10-15 min, ale to na wyczucie i kontrole.

Oprawiam ...
orafo
08-23-2015, 09:24 AM #132

Chyba już gotowe, co prawda nie pamiętam jaki używasz kwas, ale zasada chyba jednakowa lekko podgrzać naprzylład, w kwasie cytrynowym 90 C okollo 10-15 min, ale to na wyczucie i kontrole.

Oprawiam ...

orafo
Platynowy
466
08-23-2015, 09:27 AM
a Jeszce jedno z grzaniem kwasu siarkowego trzeba być ostrożnie, cale okolica zaczyna rdzewieć

Oprawiam ...
orafo
08-23-2015, 09:27 AM #133

a Jeszce jedno z grzaniem kwasu siarkowego trzeba być ostrożnie, cale okolica zaczyna rdzewieć

Oprawiam ...

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
08-23-2015, 12:36 PM
(08-16-2015, 09:09 AM)kriss ... polerowanie biała pasta do srebra i np. zielona do ostatecznego połysku jeżeli ma być polerowane nie matowane Ząbki

zaciekawily mnie kolory  i ich kolejnosc . Wydawalo mi sie ,ze zielona pasta jest do tzw twardych metali a przy bizuterii moze byc dobra do wstepnego poleru . Typowa pasta do polerowania bizuterii  jest tzw czerwona czyli "roz polerski " . Najbardziej ciekawi mnie ta biala ... jako osoba naznaczona bursztynem , bialej pasty uzywalem wlasnie do polerowania bursztynu . 

Ktos uzywa jeszcze jakis innych  kolorow ????

ps .
jeszcze jedno ....tak czytam o kwasach , czy tylko ja bawie sie kwasem ortofosforowym  ?????  

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
08-23-2015, 12:36 PM #134

(08-16-2015, 09:09 AM)kriss ... polerowanie biała pasta do srebra i np. zielona do ostatecznego połysku jeżeli ma być polerowane nie matowane Ząbki

zaciekawily mnie kolory  i ich kolejnosc . Wydawalo mi sie ,ze zielona pasta jest do tzw twardych metali a przy bizuterii moze byc dobra do wstepnego poleru . Typowa pasta do polerowania bizuterii  jest tzw czerwona czyli "roz polerski " . Najbardziej ciekawi mnie ta biala ... jako osoba naznaczona bursztynem , bialej pasty uzywalem wlasnie do polerowania bursztynu . 

Ktos uzywa jeszcze jakis innych  kolorow ????

ps .
jeszcze jedno ....tak czytam o kwasach , czy tylko ja bawie sie kwasem ortofosforowym  ?????  

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .

mnap89
Diamentowy
961
08-23-2015, 12:41 PM
Generalnie najbezpieczniej nie kierowac sie kolorami tylko skladem. U jednego producenta zielona moze byc do srebra a u innego do platyny...

Osobiscie uzywam dialux'a zielonego i jade nim zloto srebro i wszystko inne - problemow brak.
Kwasy. Kiedys uzywalem cytrynowego ale za wolny na zimno. Dlatego uzywam teraz siarkowego. Jedyny minus przy siarkowym to dziurawe ubrania Ząbki
mnap89
08-23-2015, 12:41 PM #135

Generalnie najbezpieczniej nie kierowac sie kolorami tylko skladem. U jednego producenta zielona moze byc do srebra a u innego do platyny...

Osobiscie uzywam dialux'a zielonego i jade nim zloto srebro i wszystko inne - problemow brak.
Kwasy. Kiedys uzywalem cytrynowego ale za wolny na zimno. Dlatego uzywam teraz siarkowego. Jedyny minus przy siarkowym to dziurawe ubrania Ząbki

Krzysztekx
Złoty
109
08-23-2015, 01:51 PM
Polerowanie wstępne srebro brązowa, nabłyszczanie niebieska, bursztyn zazwyczaj biała.Zielona strasznie się maże, brązowa jest suchsza i to mi odpowiada.
Krzysztekx
08-23-2015, 01:51 PM #136

Polerowanie wstępne srebro brązowa, nabłyszczanie niebieska, bursztyn zazwyczaj biała.Zielona strasznie się maże, brązowa jest suchsza i to mi odpowiada.

kriss
Diamentowy
2,208
08-23-2015, 01:57 PM
Co do składu past to chyba racja. Mam białą pastę i jak dla mnie jest za gruba. Pozostawia delikatne rysy na metalu. Używam jej głównie do polerowania wstępnego srebra ( mocno
zbiera ) Głównie używam zielonej i czasami czerwonej. Białą kupiłem u kociuby bo ponoć super do srebra. Szczerze - taka sobie Ząbki
Aaa zapomniał bym pomarańczowa do platyny ZąbkiZąbkiZąbki
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-23-2015, 01:59 PM przez kriss.

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
08-23-2015, 01:57 PM #137

Co do składu past to chyba racja. Mam białą pastę i jak dla mnie jest za gruba. Pozostawia delikatne rysy na metalu. Używam jej głównie do polerowania wstępnego srebra ( mocno
zbiera ) Głównie używam zielonej i czasami czerwonej. Białą kupiłem u kociuby bo ponoć super do srebra. Szczerze - taka sobie Ząbki
Aaa zapomniał bym pomarańczowa do platyny ZąbkiZąbkiZąbki

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

bafi
Platynowy
252
08-23-2015, 04:02 PM
Ja uzywam niebieska dialuxa do wszystkiego i daje rade ;p zielona, jak ktos wyzej napisal, strasznie "tlusta" i mi nie odpowiada
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-23-2015, 04:04 PM przez bafi.
bafi
08-23-2015, 04:02 PM #138

Ja uzywam niebieska dialuxa do wszystkiego i daje rade ;p zielona, jak ktos wyzej napisal, strasznie "tlusta" i mi nie odpowiada

Leszek
Diamentowy
1,617
08-23-2015, 07:53 PM
(08-23-2015, 09:24 AM)orafo Chyba już gotowe, co prawda nie pamiętam jaki używasz kwas, ale zasada chyba jednakowa lekko podgrzać naprzylład, w kwasie cytrynowym 90 C okollo 10-15 min, ale to na wyczucie i kontrole.

Dziękuję. Używam cytrynowego. Z miedzią radził sobie doskonale ale widzę że na srebro coś słabo działa.
Mam ten siarkowy ale nie lubię nim robić.

(08-23-2015, 09:27 AM)orafo a Jeszce jedno z grzaniem kwasu siarkowego  trzeba być ostrożnie, cale okolica zaczyna rdzewieć

Rdzewieć i palić Biggrin Biggrin Biggrin

(08-23-2015, 12:41 PM)mnap89 Dlatego uzywam teraz siarkowego. Jedyny minus przy siarkowym to dziurawe ubrania Ząbki

Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin

.
Leszek
08-23-2015, 07:53 PM #139

(08-23-2015, 09:24 AM)orafo Chyba już gotowe, co prawda nie pamiętam jaki używasz kwas, ale zasada chyba jednakowa lekko podgrzać naprzylład, w kwasie cytrynowym 90 C okollo 10-15 min, ale to na wyczucie i kontrole.

Dziękuję. Używam cytrynowego. Z miedzią radził sobie doskonale ale widzę że na srebro coś słabo działa.
Mam ten siarkowy ale nie lubię nim robić.

(08-23-2015, 09:27 AM)orafo a Jeszce jedno z grzaniem kwasu siarkowego  trzeba być ostrożnie, cale okolica zaczyna rdzewieć

Rdzewieć i palić Biggrin Biggrin Biggrin

(08-23-2015, 12:41 PM)mnap89 Dlatego uzywam teraz siarkowego. Jedyny minus przy siarkowym to dziurawe ubrania Ząbki

Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin

.

Leszek
Diamentowy
1,617
09-29-2015, 08:22 AM
[/url]
Cytat:[url=http://www.srebrnie.pl/member.php?action=profile&uid=2142]kriss [Obrazek: buddy_offline.png]

Diamentowy
[Obrazek: star.png][Obrazek: star.png][Obrazek: star.png][Obrazek: star.png][Obrazek: star.png]

Wczoraj, 08:03 PM  
 Tło możesz wykracować mosiężną szczotką na mokro a
jeżeli już matujesz to są do tego szczotki lub maty z włókniny.

Kupiłem dzisiaj rano szczotkę i wykracowałem.  

Przy okazji mam pytanie o oczka w wisiorku lub zawieszce.  Jakiej średnicy powinien być otwór? i w jakiej odległości od góry go usytuować ? 

.
Leszek
09-29-2015, 08:22 AM #140

[/url]

Cytat:[url=http://www.srebrnie.pl/member.php?action=profile&uid=2142]kriss [Obrazek: buddy_offline.png]

Diamentowy
[Obrazek: star.png][Obrazek: star.png][Obrazek: star.png][Obrazek: star.png][Obrazek: star.png]

Wczoraj, 08:03 PM  
 Tło możesz wykracować mosiężną szczotką na mokro a
jeżeli już matujesz to są do tego szczotki lub maty z włókniny.

Kupiłem dzisiaj rano szczotkę i wykracowałem.  

Przy okazji mam pytanie o oczka w wisiorku lub zawieszce.  Jakiej średnicy powinien być otwór? i w jakiej odległości od góry go usytuować ? 

.

Strony (16): Wstecz 1 12 13 14 15 16 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości